×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Res a celebrar

El 12 d'octubre es commemora el “descobriment” d'Amèrica i la festivitat de la Verge del Pilar (Verge de la Hispanitat). Una festa que expressa el caràcter més reaccionari i imperialista del monàrquic Estat espanyol.

Jorge Calderón

dimecres 11 d’octubre
Facebook Twitter

Què se celebra aquest 12 d’Octubre?

Entre altres coses, aquesta “Festa Nacional d’Espanya” abans anomenada “Festa de la Hispanitat” o “Dia de la Raça”, commemora l’arribada de Cristóbal Colon a terres americanes, fa més de 530 anys al comandament d’una expedició promoguda pels Reis Catòlics de les “Espanyes”. Però sobretot revindica la posterior conquesta i colonització del continent i les seves gents a mans d’aquestes tropes espanyoles, a més de les portugueses al Brasil i les angleses i franceses a Amèrica del Nord.

Aquesta conquesta o com es va denominar “evangelització” va suposar una autèntica massacre, un autèntic “Holocaust” o “Genocidi” dels pobles originaris que habitaven el continent abans de l’arribada dels europeus. Les xifres varien molt d’uns historiadors a altres, però de mitjana es calcula que podria haver-hi uns 80 milions d’habitants en 1492 i només uns 150 anys després de l’arribada de Colón, n’hi quedaren menys de 4, és a dir, havia mort gairebé el 90% de la població.

Aquesta catàstrofe demogràfica va estar motivada per les malalties noves portades pels europeus, especialment la verola, però també pels maltractaments, vexacions, treball esclau, insuficient alimentació, execucions, abusos sexuals,... portats endavant pels colonitzadors europeus.

Com veiem el que se celebra és l’arribada dels espanyols amb la Creu catòlica a la mà, però sobretot amb l’espasa i el fuet en l’altra per a esclavitzar, oprimir i explotar fins a la mort a la població nadiua.

Origen i evolució de la Festa

Aquest “Dia de la Raça”, que és com es va nomenar originalment i que durant molts anys tant en l’Estat Espanyol com en la resta de països d’Hispanoamèrica (en molts avui dia es continua denominant així), va sorgir en 1913 a proposta del president de la Unió-Iberoamericana. Segons les seves pròpies paraules: “es proposa efectuar activa propaganda en 1913 de la data del descobriment d’Amèrica, en forma que alhora d’homenatge a la memòria de l’immortal Cristòfor Colom, serveixi per a exterioritzar la intimitat espiritual existent entre la Nació descobridora i civilitzadora i les formades en el sòl americà, avui pròspers Estats”.

Com veiem des del principi se li va voler donar un caràcter religiós i de defensa de la conquesta i explotació amb paraules com a “immortal” o “intimitat espiritual”. A més no és casualitat el terme triat “Dia de la Raça”. Aquest fa referència a l’existència d’una “Raça Hispana o Hispànica” originada de la unió genètica dels espanyols conqueridors i de la població nadiua.

Avui dia parlar de raça i continuar utilitzant aquest terme dóna una mostra del caràcter racista, explotador i imperialista de la celebració. Un exemple és el cartell commemoratiu d’aquest dia elaborat pel govern de Perón a l’Argentina en 1947. En ell apareix un soldat espanyol de l’època del descobriment i al costat d’ell el que sembla un treballador nadiu i sota ells la frase: “Per una raça forta, laboriosa, pacifista i sobirana”.

El terme de “dia de la Raça” va ser el que es va imposar en la majoria dels països americans quan sobre l’any 1917 es comença a celebrar aquesta festivitat. No obstant, amb el pas del temps, tant el terme, com la celebració s’han començat a veure amb recel, quan no directament amb rebuig per part de la societat d’aquests països.

Per a molts, sobre tots els defensors de la minsa població originaria existent avui dia i per als que critiquen el vigent Imperialisme espanyol a través de multinacionals com Telefónica, Repsol, etc. Aquest 12 d’octubre no hi ha res a celebrar i si de denunciar, rebutjar i qüestionar. Això ha fet que molts governs hagin eliminat aquest terme tan polèmic. Així actualment es denomina “Dia del Respecte a la Diversitat Cultural” a l’Argentina, “Dia de la Trobada de Dos Mons” a Xile o directament “Dia de la Resistència Indígena” a Nicaragua i Veneçuela, per esmentar alguns exemples.

El 12 d’octubre en l’Estat Espanyol

En l’Estat Espanyol va ser la dictadura franquista la gran impulsora d’aquesta celebració, quelcom que indica clarament el caràcter d’aquesta, ja que la inclou dins de les denominades “festes nacionals absolutes, assimilades a diumenges, però amb recuperació d’hores perdudes”, de la mateixa manera que ho estaven la ’Festa de la Unificació’ (19 d’abril), ’Festa del Cabdill’ (1 d’octubre) o ’Festa del Treball Nacional’ (18 de juliol).

Per al règim parlar de “Dia de la Raça” era parlar de la “Raça Hispànica”, i aquesta era remuntar-se als temps gloriosos de l’Espanya conqueridora, del gran Imperi, dels amos del món, de Carles I i Felip II, de la unitat d’Espanya iniciada pels Reis Catòlics, o de la gran croada evangelitzadora d’adoctrinament catòlica duta a terme per l’Església Espanyola, per a portar la “fe veritable” i la “civilització” als “salvatges indígenes americans”.

De tot això, per descomptat, Franco era un digne successor i continuador, ja que ell també defensava la unitat nacional. També havia dut a terme una gloriosa “Croada Nacional” (que és com es denominava l’extermini dels “rojos” en la Guerra Civil), per a defensar els valors propis de la Raça Hispànica, com és la fe catòlica. De fet la pel·lícula propagandista del règim per excel·lència que enaltia totes aquestes idees feixistes citades, es va titular “Raça”, i va ser el mateix Franco el que realitzà el guió signant-lo amb un pseudònim.

Després del Franquisme i amb l’arribada de la democràcia se li va voler llevar aquest caràcter racial i es va substituir per termes com a “Hispanitat” o directament “Festa Nacional d’Espanya” que és com es denomina actualment, incidint així més en l’aspecte propi de la festa com a país i no tan lligada al descobriment i conquesta d’Amèrica.

No obstant, aquest canvi de nom i objectius de la mateixa no li ha llevat el caràcter colonitzador, imperialista i d’extrema dreta d’aquesta. Això es veu clarament en què el gran acte de la mateixa sigui una desfilada militar i una posterior recepció de la monarquia.

Tots dos actes tenen un clar objectiu de defensar l’actuació de l’imperialista exèrcit espanyol i recordar que aquest, com diu la constitució, és el garant i defensor, si és necessari per la força, de la unitat nacional enfront de possibles intents de ruptures com l’actual situació a Catalunya. Això últim, perquè no s’oblidi, és recordat sempre per la monarquia en la desfilada que tanca la recepció real, sens dubte sempre, el discurs més conservador i dur dels que fa la monarquia cada curs polític.

En la gran desfilada de demostració de força militar, abans i durant el franquisme, s’homenatjava els “Caiguts per Déu i a la Pàtria”, és a dir, als combatents feixistes de la Guerra Civil contra els “rojos”. Ara en “democràcia” s’homenatja els caiguts en les anomenades “Missions de Pau” en les que han participat o participen soldats espanyols, com l’Afganistan, l’Iraq, Líban, Bòsnia, etc. que com sabem són en realitat guerres imperialistes al servei dels interessos de les grans multinacionals.

Tan retrògrada és la desfilada que fins i tot fa pocs anys es va homenatjar els membres de la “División Azul” (l’exèrcit de feixistes enviat per Franco per a ajudar a Hitler en la invasió de Rússia) i fins i tot un d’ells desfilava al costat d’un soldat republicà, com a exemple de la concòrdia i reconciliació de les “dues Espanyes” duta a terme en la Transició.

En definitiva, es pot veure que la festivitat del 12 d’octubre és una festa imperialista, feixista, retrògrada, racista i que només té dos objectius: revindicar la unitat d’Espanya i justificar l’explotació i espolis del continent americà i de les seves gents del passat. I també la del present actual, amb l’actuació de les multinacionals espanyoles. Ja ho diuen en molts països d’Hispanoamèrica.


Facebook Twitter

Jorge Calderón

Historiador y Profesor de Secundaria, Zaragoza

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?