×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Repudiem l’ofensiva colpista de l’imperialisme i la dreta a Veneçuela

Des de l'Estat espanyol manifestem el nostre contundent rebuig a la ingerència imperialista a Veneçuela, sense que això impliqui una adhesió política cap al govern de Maduro.

Facebook Twitter

Foto: Seguidors de l’oposició de dreta assisteixen aquest divendres a un discurs de l’autoproclamat "president encarregat" de Veneçuela, Juan Guaidó.

No van passar més que uns minuts des que Juan Guaidó s’autoproclamés “president interí” de Veneçuela perquè Donald Trump sortís a donar-ho suport. L’operació colpista va collir immediatament el suport de diversos presidents llatinoamericans i del Canadà, recolzant a l’oposició dretana veneçolana. Estem davant una nova ofensiva colpista de l’imperialisme nord-americà, que compta amb el suport de la dreta continental.

En l’Estat espanyol, Pablo Casado del PP, Albert Rivera de Ciutadans i Santiago Abascal de la ultradreta de VOX van ser els primers a exigir al govern del PSOE que segueixi el camí de Trump i reconegui a Guaidó com a “president legítim” de Veneçuela. La dreta espanyola diu així a aprofundir la ingerència imperialista a la regió. A més, pretenen instrumentalitzar la crisi veneçolana en la seva carrera electoral, polaritzant l’escenari polític espanyol al voltant d’aquesta qüestió.

La hipocresia de la dreta imperialista espanyola no té límits: els mateixos que donen suport a les relacions amistoses amb règims dictatorials com Aràbia Saudita, pretenen fer passar la ingerència imperialista a la regió com la defensa de “valors democràtics”. Els mateixos que defensen que en l’Estat espanyol hi hagi presos polítics com els polítics catalans i demanen més repressió, es pronuncien per la “llibertat” a Veneçuela. De la mateixa manera que ningú pot creure que l’imperialista Donald Trump o l’ultradretà Bolsonaro defensin els “drets humans” i la democràcia.

Per part seva, Pedro Sánchez, es va comunicar el mateix dijous amb Juan Guaidó per a manifestar-li el seu suport, encara que no l’ha reconegut oficialment encara. Manté en aquest punt la línia de la UE. En les últimes hores, fonts diplomàtiques espanyoles han informat que el govern reconeixerà oficialment a Guaidó si Maduro no convoca a eleccions en un termini de temps “breu”. La mateixa posició que sostenen des d’Alemanya i la UE.

Mentre que Donald Trump i la majoria dels presidents llatinoamericans encapçalen una ofensiva obertament colpista a Veneçuela, que parteix de reconèixer com a nou president a Guaidó, la Unió Europea pretén situar-se com a possible garant d’una “mediació” entre el govern de Maduro i l’oposició de dreta per a portar endavant noves eleccions. És una forma d’encobrir la ingerència imperialista europea a la regió amb un vel més “democràtic”, quan en realitat són part de la mateixa política de penetració imperialista i atac als drets democràtics del poble veneçolà, apostant clarament a una renovació per dreta del govern de Maduro.

En aquests moments de crisi aguda a Veneçuela, és necessari un repudi contundent a l’ofensiva colpista de l’imperialisme i la dreta. Això no implica, tanmateix, un suport polític al govern de Nicolás Maduro, com sostenen acríticament grans sectors de l’esquerra espanyola. Per contra, fa falta assenyalar que és el propi govern i el règim cívic-militar de Maduro el que ha portat al poble veneçolà a aquesta situació.

Des del seu naixement el chavismo va establir un règim de poder basat en la Força Armada Nacional Bolivariana, el seu principal sostingues, i estatitzant les organitzacions populars. La caiguda dels preus del petroli per l’impacte de la crisi mundial va portar a l’aprofundiment d’una política d’ajustos antipopulars i atacs a les condicions de vida de les masses veneçolanes.

La política del govern de Maduro ha provocat una veritable catàstrofe social i milions de refugiats. Mentre el salari mitjà ha arribat als 6 dòlars, es continua pagant puntualment el deute extern, es pacta amb les multinacionals mixtes (que exploten el petroli i la mineria) i s’afavoreixen als grans empresaris nacionals i de la trucada “boliburgesia” militar i civil. A més, en una mesura clarament anti-obrera, el govern de Maduro ha eliminat la vigència dels convenis col·lectius de treball, la qual cosa va ser motiu d’una onada de vagues de treballadors de la salut, de l’educació, petroliers, de la indústria del ciment i entre els empleats públics reclamant menjar i salaris dignes.

Amb els seus atacs al poble treballador, la seva repressió a les legítimes protestes obreres i populars, i les seves polítiques que mantenen al poble veneçolà en una situació d’extrema pobresa, hiperinflació i desesperació, aplanen el camí per a l’ofensiva de la dreta i l’imperialisme.

La dreta pro nord-americana i l’imperialisme es recolzen en el descontentament popular per a impulsar la seva política. Però darrere de la seva demagògia en favor de la “llibertat” i la “democràcia” hi ha un programa d’increment de l’endeutament extern i major penetració del capital imperialista, que busca una restauració de les condicions de submissió de Veneçuela similars a les del període del Pacte del Punt Fix. De la mà dels plans d’ajust i submissió als organismes internacionals com l’FMI només s’agreujaran la misèria i les necessitats del poble veneçolà.

Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) i Izquierda Diario cridem a manifestar-nos contra l’ofensiva colpista de l’imperialisme i la dreta a Veneçuela, al mateix temps que breguem per la mobilització obrera i popular contra l’ofensiva imperialista i de la dreta, contra els plans d’ajust i per una sortida política independent dels treballadors i el poble veneçolà, en la perspectiva d’avançar cap a la unitat socialista d’Amèrica Llatina.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya