×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Renuncia Bouteflika a la presidència d’Algèria després de les massives mobilitzacions

El mandatari algerià, de 82 anys, governa amb puny de ferro des de 1999 i està greument malalt des de 2013. Enmig de mobilitzacions històriques, el règim fa malabars per a imposar una transició ordenada.

dimecres 3 d’abril de 2019
Facebook Twitter

Abdelaziz Bouteflika, va anunciar oficialment aquest dimarts al president del Consell Constitucional la seva decisió de dimitir, segons va informar l’agència oficial algeriana APS. Després de l’anunci, milers de persones van sortir a les places i carrers a festejar espontàniament.

La decisió de Bouteflika es va conèixer poc després que el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit algerià, Ahmed Gaid Salah, urgís a aplicar els articles 7, 8 i 102 de la Carta Magna, que permeten inhabilitar al mandatari, qui després de sofrir un vessament cerebral en 2013 només pot moure’s en cadira de rodes i pràcticament ha desaparegut de la vida pública al punt de ser esmentat com el “president fantasma”.

Histórica movilización en Francia este 23 de marzo. 800.000 personas en París. - YouTube {HTML}

Diumenge passat, Bouteflika va tornar a Algèria després de romandre quinze dies ingressat en un hospital de Suïssa, sense que se sàpiga quin és el seu veritable estat, i ja el dilluns la Presidència havia avançat que renunciaria abans del 28 d’abril, quan expirava legalment el seu mandat.

L’anunci és producte de la gran crisi política que van obrir les protestes de centenars de milers que cada divendres, des de finals de febrer, es registren a Algèria per a exigir la seva sortida del poder. A més, les mobilitzacions vénen rebutjant les maniobres del règim per a orquestrar una sortida “constitucional”.

Primer, el cercle íntim de poder va haver de cedir en la pretensió que Bouteflika es presentés a una nova reelecció, quelcom que hagués sigut el seu cinquè mandat. La mesura va incloure ajornar les eleccions i crear un govern de transició liderat pel ministre d’Interior, Nouredin Bedaui, i l’excanciller, Ramtan Lamamara.

Però les mobilitzacions van continuar creixent i van rebutjar el parany del règim. La següent setmana amb el país ja sofrint l’embat de les protestes en la seva economia, el fins llavors discret Gaïd Salah va anunciar en un discurs davant les seves tropes, l’aplicació de l’article 102 i que deixaria la transició en mans del president del Senat, Abdelkader Bensalah, un altre dels afins a l’anomenat "clan dels Buteflika".

La resposta del carrer va ser novament rotunda: aquest últim divendres, centenars de milers d’algerians van tornar a congregar-se per a dir no a l’article 102 i demandar la caiguda del propi Gaïd Salah. Aquest, com a home fort del país al comandament de l’exèrcit, sembla que intentarà mantenir aquesta sortida reaccionària i va dir que el nou Executiu estaria encapçalat per Nouredin Bedaui, mentre que Salah es mantindria com a número dos del règim.

Està per veure’s si la maniobra funciona i aconsegueixen estabilitzar la situació, o si les protestes aconsegueixen desactivar aquest nou intent d’imposar una sortida “ordenada” per a mantenir intacte el sistema de poder algerià.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna