×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Renfe expedienta un maquinista per ser puntual”

La companyia ferroviària ha publicat en un comunicat aquesta mesura disciplinària per tal de preservar el bon nom i les bones pràctiques de Renfe.

Lotar Dana Quès

dissabte 8 de gener
Facebook Twitter

Tren de rodalies fent el trajecte Vilafranca de la Franja-Sant Esteve de les Roures

Esquerra Diari ha tingut accés a un comunicat públic de Renfe amb el qual comunicava que obria un expedient disciplinari a un maquinista per haver-hi arribat a l’hora que tocava en el seu comboi. Alts comandaments de l’empresa pública ens explicaven que volien preservar la marca “Renfe” després de tantes dècades d’arribar tard a les estacions del ferrocarril.

El maquinista feia el trajecte entre Vilafranca de la Franja i Sant Esteve de les Roures de la línia R84 (els treballadors l’anomenen 1984 de broma perquè sempre surt tot a l’inrevés). Les declaracions exclusives a Esquerra Diari del xofer es penedia i adduïa que el rellotge de la màquina no funcionava correctament i per això va fer el trajecte a l’hora que figura en la programació del viatge.

L’empresa va rebre moltes crítiques per part dels comitès de viatgers. Molts passatgers es mostraven frustrats, ja que acostumats a les arribades tardanes dels combois, sempre arriben entre 15 o 20 minuts després dels anuncis que hi ha a la pàgina web de Rodalies. Molts twitters de protestes, moltes queixes a la seu electrònica, i, fins i tot, a l’altura de Vilavella del Mar van fer un tall de vies cremant arbres, cotxes i tot el que hi havia pel mig.

Va ser després d’aquestes reaccions que l’empresa va emetre un comunicat d’urgència per aclarir la situació. La gerència de Renfe va admetre l’errada i va assegurar que mai més tornarà a passar. “Són moltes dècades de retards i no volem tacar la nostra ‘marca’ perquè una vegada hàgim arribat alhora” va assegurar un directiu que volia preservar la seva identitat. “De fet, vam rebre una trucada des de la Moncloa demanant explicacions” i va concloure que “No ho tornarem a fer”.

L’empresa està revisant tots els protocols per assegurar que cada comboi tingui una incidència tècnica, o qualsevol mena de problema. La idea és continuar amb retards i que no siguin inferiors a quinze minuts i, fins i tot, contemplar la possibilitat d’anul·lar combois de forma imprevista i sempre sense informar a cap passatger. La direcció de Renfe es pren seriosament el seu tret distintiu fonamental: mai arribar a l’hora i mai informar els usuaris.

***

Malauradament, la puntualitat del servei de rodalia és desastrosa i és el pa de cada dia dels viatgers que fem ús d’aquest servei. Els milers de viatgers que anem a la feina o a estudiar, moltes vegades ens assabentem en el “lloc dels fets” que hi ha un comboi cancel·lat o que hi ha una nova “incidència” que fa retardar els trens més de 15 o 30 minuts. Mitja vida nostra passa en les instal·lacions de la Renfe.

La companyia ferroviària té clar que el servei de rodalia no és la seva principal preocupació. Una mostra d’això són les més de 60 baixes de maquinistes per Covid-19. S’ha donat la “casualitat” que totes han estat en el servei de rodalia. Cap ni una a l’AVE o a llarga distància. I clar, la gerència no compensa amb maquinistes dels altres serveis, el greu forat de falta de combois durant les festes.

La gerència de Renfe fa dècades que prioritza les inversions de l’AVE per sobre de les inversions en rodalies. Un servei que és molt més car que rodalia i que és molt més utilitzat per sectors de la població més adinerats i turistes. Una mica també com els serveis de llarga distància. La puntualitat d’aquests trens és totalment envejable per qualsevol viatger de rodalia. Turistes i qui paguen més car, tenen un servei molt millor que els treballadors.

Això és així perquè la lògica del servei és beneficiar els desplaçaments dels turistes i el negoci de l’hostaleria, la restauració, la realització de congressos i trobades empresarials i tot allò que vincula a la “indústria turística”. Els nostres impostos en benefici dels empresaris dels lobbies turístics que a més són els grans precaritzadors de treballadors. Aquest tipus d’inversió que prioritza els empresaris és la mateixa que van fer totes les administracions, siguin de dretes, d’esquerres, i fins i tot la “més progressista de la història”.

La inversió en infraestructura de l’AVE a més de multimilionària ha estat en moltes ocasions un enorme malbaratament dels pressupostos unint poblacions que no feien ús del servei. Més de 50.000 milions d’euros invertits per crear la segona xarxa més extensa del món. Però que la classe treballadora no pot utilitzar perquè només passa per les grans ciutats.

Cal tallar aquesta sagnia de les arques públiques i reorientar tot el servei per beneficiar, en primer lloc, a la població treballadora i estudiants que cada dia han de viatjar. Els trens, en lloc de ser gestionats per buròcrates posats a dit pel govern de torn, ha de ser gestionat per experts sota el control de comissions de treballadors i usuaris. Només així es podrà invertir el màxim possible immediatament per començar a resoldre dècades d’infrafinançament del servei.

Aquest control de comitès de treballadors i usuaris seria el primer pas per una gestió d’ells i per la nacionalització sense indemnització de tots els serveis de la ferroviària i posats al benefici de tot el poble.


Facebook Twitter
Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'Estat espanyol construirà cinc vaixells de guerra més per a l'Aràbia Saudita

L’Estat espanyol construirà cinc vaixells de guerra més per a l’Aràbia Saudita

Els i les treballadores joves cada vegada més pobres. I la “tardor calenta” de CCOO i UGT?

Els i les treballadores joves cada vegada més pobres. I la “tardor calenta” de CCOO i UGT?

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla