×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Reforma a la prestació per desocupació: Macron l’oficialitza per decret

Mentre tota l'atenció se centrava en els últims anuncis de Macron i la tensió entorn d'un nou confinament, aquest dimecres ha aparegut en el Butlletí Oficial un decret que formalitza l'entrada en vigor de la reforma antisocial de l'assegurança de desocupació.

Facebook Twitter

La reforma del subsidi per desocupació és una reforma emblemàtica per al govern. Un projecte central que il·lustra a la perfecció el rumb pel qual està disposat a lluitar: el de la regressió social, per a fer pagar la crisi als més precaris.

Cal recordar que els atacs d’aquesta reforma es divideixen en dues parts principals. La primera es refereix als subsidis per dies treballats : mentre que abans l’import del subsidi es calculava en funció dels dies treballats durant un període de 12 mesos, a partir d’ara es tindrà en compte un període de 24 mesos, incloent els dies treballats o no, el que suposarà una reducció d’aquestes prestacions per a un gran nombre d’aturats. La segona part modifica les condicions d’accés a l’assegurança de desocupació: a partir d’ara, serà necessari haver treballat i cotitzat durant sis mesos dels últims 28 mesos, en lloc de quatre mesos de 24 com fins ara.

Per a emmascarar-ho, el govern preveu igualment reduir progressivament les prestacions a partir del setè mes d’atur per als sous superiors a 4.500 euros... subordinada a «tornar a tenir bona sort en el mercat laboral», segons Le Figaro. Segons explica Mediapart, el Govern també té previst un sistema de «bonus-malus» per a obligar els empresaris a limitar l’ús dels contractes curts. Tret que el govern pretén primer observar el comportament de les empreses durant un any abans d’aplicar aquests «bonus-malus» sobre les seves cotitzacions, és a dir, esperar «uns mesos després de les eleccions presidencials de 2022, i unes setmanes abans de les noves negociacions sobre les regles de l’assegurança de desocupació».

Amb aquesta reforma, el Govern camina amb peus de plom. En un moment en què l’assegurança de desocupació ha gastat 30.000 milions per a finançar l’atur parcial i esmorteir els costos dels empresaris durant la pandèmia, l’argument del "estalvi" no se sosté en el cas d’aquesta reforma, que permetria economitzar uns mil milions a l’any.

Si l’anterior ajornament de la reforma va constituir una treva en un moment en el qual la gestió catastròfica del Govern no li permetia continuar aplicant el seu calendari de contrareformes, avui pretenen reprendre el ritme dels atacs socials alhora que apaivagar les incipients protestes. Mentre totes les mirades estaven posades en els anuncis del president i en la polarització generada per un possible nou confinament, dimecres passat es va publicar en el Butlletí Oficial el decret pel qual entrarà en vigor al juliol, segons en la data prevista, la reforma de la prestació per desocupació. El govern espera així aprovar amb total discreció aquesta reforma tan controvertida i sortejar les protestes, en particular oferint al sector cultural un nou termini a mitjan maig per a la reobertura dels seus locals, en un moment en què el sector es mobilitza contra la reforma. Aquest gran atac s’ha realitzat, per tant, d’amagat i sense que les direccions sindicals s’hagin oposat.

Com escrivim anteriorment en Révolution Permanent, enfront d’aquest govern obstinat a fer pagar la crisi als aturats i als treballadors, només a través de la lluita serà possible defensar els nostres drets. Es tracta d’exigir un pla de lluita a l’altura d’aquests atacs i de construir un front el més ampli possible per a elaborar la resposta de les bases contra Macron, recolzant-se en particular en les jornades de protesta anomenades Divendres de la Ira, impulsats pels teatres ocupats.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones