×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rècord històric: la inflació arriba al 7,5% al març en la zona euro

La inflació de març arriba al 7,5%, el màxim des de la creació de l'euro. Els preus dels productes segueixen en alça, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu.

Carlos Muro

dimecres 6 d’abril
Facebook Twitter

L’IPC dels 19 països de la UE ha escalat fins al 7,5% al març, segons les estimacions de l’oficina estadística Eurostat.

La inflació segueix una tendència en alça com a part dels efectes de la guerra a Ucraïna, les sancions a Rússia i les crisis de subministraments. Al febrer es va elevar fins al 5,8%, i aquesta setmana ja és 1,6 punts més alta. El que representa el quart registre històric consecutiu per a la zona euro des que la creació de l’euro en 1999.

Un dels principals factors que impulsen l’alça és el preu de l’energia amb una pujada del 44,7% interanual al març. Aquesta ja era una tendència des de fa diversos mesos, però ha empitjorat amb la guerra. Actualment, Rússia aporta entorn del 40% del gas que importa la UE i el preu d’aquest ha escalat. A més, els aliments, l’alcohol i el tabac pugen el 5%, entre els quals destaquen aquells aliments sense processar, amb una alça del 7,8%. Mentrestant, els béns desvinculats de la indústria energètica pugen un 3,4%.

A Alemanya la pujada de preus arriba al 7,6%, havent de remuntar-se 40 anys enrere per a trobar una xifra semblant. En l’Estat espanyol la inflació interanual creix un 9,8%, una xifra que no s’aconseguia des de mitjan dècada de 1980.

Entre els índexs més elevats, destaquen els països limítrofs amb Rússia: Lituània (15,6%) i Estònia (14,8%), Països Baixos (que va arribar al 11,9%, gairebé 5 punts percentuals més respecte a febrer) i Letònia (11,2%). Xifres més baixes s’han notat en països com Malta amb un increment del 4,6% i França amb el 5,1%.

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir que la inflació continuarà pujant, encara que confia que “tocarà sostre en dos o tres mesos”.

Aquestes són conseqüències directes de la guerra i de la política de sancions aplicades contra Rússia. Aquestes estan impactant negativament sobre els treballadors i el poble rus, amb la caiguda del ruble i l’augment de la inflació. Però també estan tornant com un bumerang sobre l’economia de la resta del món. En el cas dels països europeus, els governs ja estan demanant “sacrificis” a la seva població per a enfrontar les conseqüències de la crisi, mentre es neguen a tocar els enormes beneficis de les empreses d’energia i les grans multinacionals agroalimentàries.

La lluita contra la inflació, contra la carestia de la vida i per augments salarials d’acord amb la inflació real passen a primer pla, juntament amb altres mesures com la estatización baix control obrer de les empreses d’energia. Mesures perquè la crisi d’aquesta guerra no la tornin a pagar els treballadors en diferents països. Al seu torn, aquesta lluita ha de lligar-se a combatre el rearmament imperialista dels governs, que estan destinant milers de milions d’euros a enfortir l’aparell militar dels Estats imperialistes.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat