×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rebel·lió pel clima: accions i acampades en desenes de ciutats del món

Les mobilitzacions convocades aquest dilluns a escala global formen part de la primera fase de la setmana de mobilitzacions de Extintion Rebellion i altres col·lectius que han previst com a part del seu pla per a pressionar als polítics i abordar la crisi climàtica.

ID / Agencias

dilluns 7 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

A Madrid diversos grups d’activistes mediambientals han realitzat una acció conjunta bloquejant el Pont de Raimundo Fernández de Villaverde. Poc després, la policia ha començat a desmuntar el tall, arrossegant violentament als manifestants pel carrer, que havien format una cadena humana per a intentar no ser desallotjats.

Els joves manifestants exigien mesures concretes al Govern per a abordar la crisi climàtica. Es tracta d’una acció coordinada amb més d’una desena de ciutats a tot el món.

Mobilitzacions similars a les de Madrid s’estan produint en altres ciutats com Londres, Buenos Aires, Berlín, Sidney, París, Praga o Melbourne, on s’han produït diferents accions durant la jornada, amb l’objectiu d’exigir un gir “decisiu” davant la situació d’emergència ecològica.

En el cas de Berlín, l’"acampada climàtica" en la què han participat més d’un miler de joves davant la Cancelleria alemanya, seu del Govern d’Angela Merkel, iniciava avui les seves accions de bloqueig, entre crides a la rebel·lió de la capitana de l’ONG Sea Watch, Carola Rackete.

Mentrestant, centenars d’activistes climàtics de Extinction Rebellion i ‘armilles grogues’ han ocupat aquest dissabte el centre comercial Italie 2 del Districte 13 de París per a denunciar la societat de consum i l’emergència climàtica. “Contamina, consumeix i calla’t la boca”, “Destruir els palaus del poder. Construir cases per a la gent” o “Ecologia radical. Mort al capital” eren algunes de les consignes escrites en les pancartes desplegades pels activistes poc després de les 10.00 hores del matí d’aquest dissabte, informava la televisió francesa BFMTV.

Els activistes van arribar en petits grups fins que van desbordar per número als vigilants de seguretat, que finalment els han deixat passar sense oposició. Es van concentrar en el vestíbul principal del centre comercial i ràpidament els comerços van baixar les persianes.

A Londres la policia ha efectuat el que els propis convocants consideren “detencions preventives” davant les protestes. La Policia Metropolitana de Londres (Met) ha confirmat la detenció aquest dilluns de 21 persones per la seva suposada implicació en els actes de protesta del grup pel medi ambient Extinction Rebellion. Els arrestos van començar el cap de setmana, amb càrrecs com a "rebombori públic", "obstrucció policial" o "escàndol públic", precisava la Met.

Els manifestants han ocupat onze zones estratègiques i cèntriques, incloent la citada plaça de Trafalgar i el pont de Westminster, entre altres. Està previst que els bloquejos durin un mínim de dues setmanes i s’espera que participin en ells més de 20.000 persones, segons l’organització.

A Amsterdam, desenes de joves han bloquejat els carrers mentre centenars de manifestants han sortit al carrer a Sidney, Austràlia.

A l’Estat espanyol, la gran majoria de les associacions ecologistes –incloses Fridays for Future, Greenpeace o Ecologistes en Acció– s’han reunit en una plataforma anomenada 2020 Rebel·lió pel clima. Al tall de trànsit a Madrid, se sumen altres accions com una acampada enfront del Ministeri de Transició Ecològica, també a la Castellana, on ja s’han aixecat unes 40 tendes.

“Les acampades es mantindran de manera indefinida i és una acció coordinada en ciutats de més de 60 països”, ha detallat Nicolás Eliades, membre del col·lectiu Extinction Rebellion.

“Demanem que es declari l’emergència climàtica, però amb mesures vinculants”, ha explicat Miguel Rodríguez, un dels membres de Extintion Rebellion que ha exercit com a portaveu aquest dilluns. El moviment exigeix també “que es digui la veritat”, en referència als informes que alerten dels impactes del canvi climàtic.

Una altra de les peticions que llancen els organitzadors és que els països realitzin reduccions contundents de les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, en línia amb el que apunten aquests informes científics.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah