×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Rebel·lió dels serveis públics catalans: una setmana de vagues i manifestacions

Sanitat, educació, correus o serveis públics surten als carrers durant tota la setmana. Reclamen millors condicions laborals i de serveis, contra la precarietat laboral i les retallades.

Cynthia Lub

dilluns 26 de novembre de 2018
Facebook Twitter

El calendari de manifestacions i vagues és intens. Des d’aquest dilluns 26 de novembre al divendres 30, Metges de Catalunya i CGT (Confederació general de Treball) han convocat vaga als Centres d’Atenció Primària i els hospitals concertats. El dijous 29 el sindicat IAC-CTS ha convocat vaga a tota la Sanitat. Aquest mateix dia sortiran a la vaga també treballadors i treballadores de les Universitats catalanes al costat dels estudiants, convocada per USTEC, ASPEPC-SPS, CGT, COS i SEPC (Sindicat d’Estudiants de països Catalans). Funció pública se suma el mateix dia amb una vaga convocada per IAC-CATAC, CGT, COS (Coordinadora Obrera Sindical), Intersindical-CSC. La setmana de vagues i mobilitzacions acaba amb Correus, que pararà el divendres davant la convocatòria de CCOO, UGT i CSIF.

Motius de les vagues i mobilitzacions: rebel·lió a la sanitat

Els motius de la vaga en importants sectors de la Sanitat, segons informa el Diari de la Sanitat, tenen en comú la lluita contra la precarietat laboral i del servei. Amb lema “Atenció Primària digna i respectada”, Metges de Catalunya ha convocat a la vaga a 5.700 treballadors i treballadores entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels 288 equips d’atenció primària (EAP) per exigir millors condicions assistencials i laborals i contra la precarietat, enfront d’una plantilla molt retallada que exigeixen recuperar i una pèrdua del poder adquisitiu que es calcula en un 30%.

Les conseqüències per al servei a la població també són precàries, ja que es limita l’assistència a un màxim de 28 visites diàries i el propi temps de l’atenció, entre altres. Es calcula la pèrdua de 920 professionals i una retallada del pressupost del 18,4% que hi havia el 2010 a un 16% l’passat any. Enfront d’això, entre les demandes de la vaga reclamen un augment pressuposat fins al 25% del total del Departament de Salut.

El sindicat CGT de Catalunya també ha convocat vaga amb una llarga llista de reivindicacions publicada en el preavís el 21 de novembre per a tota la plantilla d’Atenció primària.

També es mobilitzarà la sanitat concertada, que treballen per al sistema sanitari públic, sent més de 10.000 professionals de 53 hospitals, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental. Totes les seves reivindicacions també apunten contra la precarietat laboral i del servei.

Ensenyament i funció pública: treballadors i treballadores, sectors precaris de l’educació i estudiants, units contra la precarietat

En la mateixa setmana, el #29N és el hashtag que representa a l’escola catalana en vaga per a aquest dijous per revertir les retallades, convocada per USTEC, CGT i ASPEC a l’ensenyament no universitari. Els processos d’organització dels associats universitaris, vetlladores i estudiants s’han anat organitzant en assemblees i trobades per unir-se a la vaga.

Per la seva banda, els dies 28 i 29 també està convocat a la vaga el sector d’ensenyament universitari pels sindicats CGT i COS. Els sindicats estudiantils també han convocat vaga enfront de les altíssimes taxes universitàries.

A l’ensenyament, el mateix dia 29 se suma tot el personal sanitari i no sanitari d’atenció primària i hospitalària, convocat per IAC-CATAC-CTS a una vaga de 24 hores

Aquest mateix dia convoquen aturades de dues hores, entre les 12 i les 14 hores, la funció pública i a la sanitat pels sindicats IAC-CATAC, la Intersindical-CSC i la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Els seus reclams són la tornada de les pagues extres i un llarg plec de reclams contra la precarietat i les retallades.

Per acabar la setmana, també treballadors de Correus, que depenen del Govern central, estan convocats a una vaga de 24 hores per CCOO, UGT i CSIF, per exigir una inversió de finançament del correu universal.

Fa falta una vaga de tot el sector públic al costat dels sectors més precaritzats

Tots aquestes aturades parcials i vagues concentren a gran part del sector públic i milers de treballadors i treballadores. De fet, CCOO i UGT han convocat per al dia 12 de desembre una vaga als més de 250.000 que componen aquest sector, davant el que consideren com "insultant" a l’última proposta de la Generalitat de retornar les pagues extres del 2013 i 2014 progressivament fins el 2026.

Un gran sector de treballadors i treballadors que cobreixen tasques a l’educació o la sanitat, no tenen representació sindical en aquestes àrees en estar contractats per empreses externalitzades, com el cas de monitors de temps lliure o altres sectors de Serveis Socials com els d’Atenció domiciliària. Sense explicar les àrees més oblidades, com les de servei de neteja en els establiments públics, contractades per empreses de multiserveiss en condicions extremes d’explotació.

Tot i així, els carrers de Barcelona seran escenari d’importants manifestacions enfront de la rebel·lió de les treballadores i els treballadors del sector públic, convocant vagues i tot tipus de concentracions i manifestacions, contra les retallades, la precarietat laboral i dels serveis assistencials.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género. Educadora y dinamitzadora sociocultural.

Barcelona | @LubCynthia

Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí

Els Mossos d’Esquadra detenen Clara Ponsatí

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”