Política Estat espanyol

MONARQUIA

Real impunitat: la justícia suïssa arxiva la causa pels 100 milions que Joan Carles I va rebre de l’Aràbia Saudita

La recerca sobre les presumptes comissions il·legals que hauria rebut el monarca per les obres de l'AVE a la Meca, i que es va iniciar a l'agost de 2018, ha estat arxivada.

Jaime Castán

@JaimeCastanCRT

dimarts 14 de desembre de 2021| edició del dia

Yves Bertossa, fiscal cap de Ginebra, ha arxivat la recerca sobre els 100 milions de dòlars cobrats pel rei Joan Carles I de l’Aràbia Saudita, presumptament de manera il·legal. Així ho ha anunciat la Fiscalia suïssa va anunciar mitjançant un comunicat.

Així s’aixeca la imputació per presumpte blanqueig agreujat de capitals a l’entorn del monarca: Corinna Larsen, l’ex amant de Joan Carles I; Arturo Fasana, gestor del compte del rei emèrit en el banc Mirabaud & Cie; i Dante Canonica, l’advocat i director de la fundació Lucum.

Va ser sota la titularitat de Dante Canonica que el rei emèrit va rebre en 2008 aquests 100 milions de dòlars (65 milions d’euros) procedents de l’Estat saudita.

Bertossa malgrat haver assenyalat l ’“ànim d’ocultació” d’aquests capitals per part del monarca, ha decidit tancar la recerca al no poder comprovar l’origen il·legal. Ha renunciat també a enviar una comissió a Arabía Saudita per a preguntar sobre aquests milions perquè no esperés rebre resposta.

El fiscal suís havia iniciat la recerca en 2018 després de la publicació d’uns àudios de Larsen en una reunió amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, a Londres en 2015. En els enregistraments atribuïa a Joan Carles I l’ús de testaferros per a ocultar una suposada fortuna a Suïssa.

La sospita de Bertossa era que aquesta fortuna de 100 milions de dòlars era una comissió il·legal que hauria rebut el monarca per a interferir en favor d’una rebaixa substanciosa del cost de l’AVE a la Meca que van realitzar empreses espanyoles.

Però justament això és el que no ha pogut provar en la recerca, mentre les defenses de Larsen, Fasana i Canònica s’han escudat en què els milions es van rebre tres anys abans que es licitessin les obres. I davant l’opacitat de l’Estat saudita, la Fiscalia suïssa es retira i arxiva el cas.

Per part seva, la Fiscalia del Tribunal Suprem en l’Estat espanyol, té intenció d’arxivar-la pròximament també, sense denunciar a Joan Carles I en considerar que els fets es van produir quan era inviolable per a les lleis espanyoles.

De nou Joan Carles I es deslliura d’un procés judicial, sense ni tan sols haver estat cridat a declarar per Bertossa i anys de recerca queden en foc d’encenalls. Real impunitat.
temes relacionats

Rei emèrit Joan Carles I   /    Corrupció   /    Rei Felip VI   /    Política Estat espanyol   /    Referèndum república o monarquia   /    Monarquia   /    Arabia Saudita

Comentaris

Comentar