×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quines són les conseqüències i els perills de l’erupció a La Palma?

Les xarxes de comunicacions, les línies elèctriques, les canonades de reg i les carreteres estan sucumbint davant l'avanç de la lava que ja afecta a més de 150 hectàrees. Es calcula que els danys materials ascendeixen a més de 400 milions d'euros.

dimecres 22 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Més de 150 hectàrees de terreny afectat fins avui i un avanç de 200 metres per hora, ja és tota una catàstrofe per a l’illa. La velocitat de l’avanç cap a la mar s’ha reduït, producte que la llengua de lava s’està eixamplant en el seu avanç. El terreny afectat creix un 50% en 12 hores segons l’Institut Volcanològic de Canàries.

La lava deixa inaccessibles 400 hectàrees dedicades a la producció de plàtans, uns 20 milions de quilos anuals. A les collites que desapareixeran sota la lava segons les projeccions de l’avanç s’hi suma la que es perdrà per la falta de reg i la impossibilitat de la seva recollida. A més del que suposarà aquest cop a una de les activitats més importants de l’Illa, el turisme també es veurà durament afectat. Molts dels habitatges del terreny agrícola engolit per la lava, són cases rurals dedicades a aquesta activitat.

Això suposarà la pèrdua d’ocupacions en les plataneres i l’activitat vinculada a aquest sector, així com dels lligats al turisme. Dos dels pilars econòmics de l’illa.

Aquesta, a més ha estat dividida en dos per l’erupció, la qual cosa ha afectat fortament la mobilitat, obligant a envoltar la llengua de foc durant dues hores per a accedir d’un costat a un altre de l’illa. Quelcom que abans es feia en tot just mitja hora.

Ja són cinc les fonts d’emissió actives mentre que altres dues ja s’han detingut, no obstant, segons els especialistes no es descarta que puguin obrir-se noves boques en els pròxims dies.

Als costos materials i econòmics cal sumar-li els perills mediambientals que l’activitat volcànica iniciada diumenge passat implica, com són els incendis, la contaminació de les aigües subterrànies així com l’emissió de gasos tòxics com el diòxid de sofre i núvols de cendres volcàniques. El volum que es calcula que s’expulsa de diòxid de sofre i altres gasos és d’entre 6.000 i 9.000 tones diàries.

Et pot interessar: La lava del volcà de La Palma avança a 700 metres per hora


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah