×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quim Torra nou President per majoria simple

Amb 66 vots a favor, 65 en contra i les 4 abstencions de la CUP, Joaquim Torra i Pla es converteix en 131º President de la Generalitat.

Guillermo Ferrari

dimarts 15 de maig de 2018
Facebook Twitter

A les 14:42 acabava la sessió d’investidura amb els últims acords de Els Segadors. Va ser la quarta sessió després dels intents de Jordi Turull, Carles Puigdemont i Jordi Sánchez. Tots ells vetats pel Constitucional, el Supremo i el Govern central. El President del Parlament ja ha comunicat al Rei per escrit els resultats de la votació i la investidura de Torra.

Quim Torra va aconseguir sumar els previstos suports d’ERC i de la bancada de JxCat, a la qual pertany. La CUP ja havia decidit el diumenge que s’abstindria per solidaritat antirrepresiva contra l’ofensiva de l’Estat espanyol i així ho va fer, sense sorpreses.

El flamant President viatjarà aquest dimecres a Berlín a visitar al seu principal mentor, Carles Puigdemont. A la tarda donaran una conferència de premsa conjunta en la qual informaran sobre el Govern que es constituirà i el “famós” Consell de la República” del que encara no hi ha molta informació Qui pot dubtar que el nou Govern dependrà del que es digui al país germànic?

Més enllà de la retòrica i discursos d’aquests dies, el Govern de Torra-Puigdemont serà un Govern autonòmic sorgit de l’aplicació del 155. Naixerà, igual que el Govern anterior, amb les seves finances teledirigides des de Madrid, no des de Berlín, per més que diguin els dirigents de Ciutadans. En aquest marc, només es pot reprendre el camí cap a la República desobeint. Precisament el que no van voler fer Artur Mas i Carles Puigdemont. I molt lluny d’això estarà també el flamant President investit.

Esquerra ho ha deixat meridianament clar: no vol desobeir. Junts per Catalunya també va per aquest camí. De fet, aquest és el camí de Puigdemont que no es va atrevir a fundar la República catalana i per tant no va fer realitat la voluntat de l’1-O. Joaquim Torra planteja caminar cap a la República catalana al mateix temps que buscar el diàleg amb els qui van reprimir al poble català. És que per ventura això, no és un oxímoron?

A més, el nou President ja va assenyalar en la seva agenda les eleccions municipals. La “República dels municipis” de la qual va parlar Quim Torra durant la seva investidura significa dirigir la seva embarcació de manera directa cap a la recuperació de Barcelona i altres districtes importants com Lleida. La clau consisteix a plantar cara a Ciutadans i a desbancar a Ada Colau de Barcelona.

El diputat de la CUP, Carles Riera, va indicar que ara el seu partit passarà a l’oposició. “En la mesura en què vostè compleixi o no el seu compromís de no fer autonomia o autonomisme, també condicionaran els nostres debats”. Riera va definir que la CUP guardarà “lleialtat a l’1-O i fidelitat a qui no faci ni un pas enrere en el camí cap a la República”.

En síntesi, la legislatura que obrirà Quim Torra solament manté un discurs de fer república, i no començarà a resoldre els greus problemes socials generats per les retallades socials de Mas-Rajoy-Junqueras-Puigdemont. No podia ser d’una altra forma, tenint en compte la seva ascendència convergent. Si al capdavant d’aquest moviment segueixen aquests líders, és normal que la classe obrera senti com alguna cosa aliena aquesta “república”.

Rajoy i el búnker a l’ofensiva

A Mariano Rajoy li va durar poc més de 24 hores això de “per l’enteniment i la concòrdia”. El dimecres es reuneix amb Pedro Sánchez del PSOE i l’endemà amb Rivera per pactar la reactivació immediata del 155 davant la primera il·legalitat de l’executiu català. Dirigents del PSOE es van mostrar disposats a donar-li suport. Rivera, per la seva part, és partidari també de no aixecar el 155 per molt que el Govern hagi sigut constituït.

Paral·lelament és necessari recalcar que l’ofensiva judicial no solament no para sinó que continua ampliant-se. Els Mossos d’Esquadra han detingut a cinc membres del CDR de Lleida per "desordre públic" arran de la manifestació del 25 de març quan va ser detingut Carles Puigdemont. La Policia Nacional en un informe lliurat a la jutge Lamela ha conclòs que la prefectura dels Mossos no van fer esforços suficients per evitar l’1-O.

Durant la sessió d’investidura, la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, va tirar d’hemeroteca i es va agafar de les expressions més ultradretanes de Torra “… a lluitar contra els nacionalismes…”. Com no podia ser d’una altra manera, ho fa des de la perspectiva d’un nacionalisme opressor, l’espanyol. Arrimadas també va acusar a Torras de continuar amb el projecte de ruptura amb l’Estat. Cs’ segueix en la seva carrera contra el PP per veure qui és més anticatalanista.

El secretari general del PSC, Miquel Iceta es va sumar als cants apocalíptics de la dreta. A Torra li ha criticat la seva visió dretana en considerar als espanyols de manera diferent als catalans: “Què pensa vostè dels catalans que se senten també espanyols?”. I, també li ha recordat, com Rajoy, que “l’únic marc legal que té legitimitat és l’Estatut i la Constitució”.

L’enfrontament entre el poble català i l’Estat espanyol no s’ha acabat, continuarà encara que canviï en les formes. Continuarà fins i tot encara que segueixi Convergència en el poder al costat d’Esquerra Republicana. El que és difícil de saber és com.

El poble català està sofrint una dura repressió de l’Estat espanyol. JxCat i Esquerra es neguen a enfrontar-lo als carrers i posposen per les "calendas gregues" la concreció de la República. Mentre l’atur, la precarietat i les retallades socials assoten a les famílies de treballadors, no fan res ni tan sols per mitigar-ho.

Els treballadors i el poble català estan en la cruïlla. O s’aixequen davant aquests dirigents convergents i d’ERC per realitzar la voluntat popular de l’1-O, enfrontar el Règim del 78 als carrers i començar a resoldre els problemes socials o sofrirà algunes derrotes pel camí en cas d’esperar a que les institucions resolguin aquests problemes.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya