×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

“Que no pari el negoci”: la sanitat privada exigeix que es financi el 75% de la seva facturació

La sanitat privada es troba tractant al 19% dels hospitalitzats i al 10% dels casos d'UCI. Sol·licita accés a línies de finançament gratuït i a línies d'avals per l'Executiu per import del 75% de la seva facturació. Aquests empresaris de la salut preveuen, així mateix, ERTE per a 28.000 dels seus treballadors i reclama l'exempció d'impostos i quotes de la Seguretat Social.

Jose Lavín

divendres 3 d’abril de 2020
Facebook Twitter

L’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASP) ha proposat al Govern un decàleg de mesures que permetin “assegurar la viabilitat econòmica de la sanitat privada”, si bé des de la patronal afirmen que “la col·laboració està fora de tot dubte” el que si qüestionen és el que realment els importa: la falta de facturació i la impossibilitat de continuar incrementant els guanys. Demanen per això al govern que aporti el 75% de la seva facturació i els atorgui privilegis fiscals.

Durant els primers dies de la pandèmia, mentre la sanitat privada desviava a la sanitat pública una bona part dels infectats per coronavirus, el govern va acabar anunciant, contra la seva voluntat i empès per la crisi sanitària, que prenia el control de la sanitat privada, ordenant que es desprogramaran totes les activitats dels centres privats que no tinguessin caràcter urgent per a l’atenció de pacients amb coronavirus.

La patronal es lamenta que això ha suposat una caiguda de la seva activitat del 80%, explica Carlos Rus, president de la patronal ASP que agrupa el 80% del sector. No expliquen no obstant això com davant la pandèmia ja anunciada, en comptes de reconvertir les seves instal·lacions, els hospitals privats van continuar desenvolupant activitats no essencials per a combatre al Covid-19. Això en part es deu al fet que el 70% dels ingressos dels hospitals privats prové de les pòlisses de salut.

“Entre aquesta desprogramación i la caiguda d’activitat pel confinament dels ciutadans, està suposant que molts centres econòmicament no tinguin ingressos” afegeix Rus. Per a la patronal és una llàstima que no acudeixin clients de les seves pòlisses de salut a causa del confinament al mateix temps que lamenten la despesa que suposa haver de bolcar-se en la crisi sanitària. Aquesta curiosa paradoxa s’explica pel model irracional en què es basa la sanitat privada, anteposant abans de res els beneficis empresarials a la salut de les persones.

És per això que han presentat un decàleg de mesures sol·licitant al Govern “ajudes directes a centres implicats en l’atenció a pacients amb coronavirus”. Això no és tot, demanen subvencions a l’Estat i reclamen l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social, exempció del pagament d’impostos i l’accés a línies de finançament gratuït i a línies d’avals establertes per l’Executiu, així com crèdits tous. Exigeixen accés a una línia de finançament específic, per import del 75% de la facturació del sector hospitalari durant dos mesos.

La patronal ASP integra 468 hospitals privats i 925 centres no hospitalaris, no obstant això, es troba tractant al 19% dels hospitalitzats i al 10% dels casos d’UCI.

La patronal es queixa que els hospitals que atenen la crisi del coronavirus no estan facturant. A aquesta patronal no li importa col·laborar, com ella diu, però sempre que no es toquin els seus beneficis. ASP ja ha comunicat que planeja un ERTE per a 28.000 empleats que romanen inactius per no treballar directament en la lluita contra la pandèmia, en comptes d’equipar-los i reconvertir les instal·lacions per a lluitar contra la pandèmia. El grup privat HM pertanyent a ASP, és el mateix que oferia proves de coronavirus per 300 euros al començament de la crisi, que en 2018 va facturar 415 milions d’euros, i que durant les últimes setmanes va enviar personal de vacances “per a estalviar costos”.

L’ASP, experta a convertir la salut en negoci, pertany a la mateixa CEOE que no deixa d’exigir més ajudes econòmiques per a les grans empreses després del rescat de 117.000 milions de diners públics presentats pel govern. Mentre els treballadors de la salut pública es queixen de la falta de recursos i incrementa el nombre de casos de personal sanitari contagiat per “anar a una guerra sense protecció”, la patronal acomiada als seus treballadors preocupada per fer negoci i treure profit de la situació.

Des de la patronal diuen que si bé “no és el moment de reivindicar res” afirmen que “quan superem aquesta crisi, mantindrem les converses que hàgim de tenir a nivell de les autonomies i del ministeri”.

Cal expropiar a aquests paràsits i posar definitivament tots els recursos de la sanitat privada al servei de derrotar la pandèmia.

Et pot interessar: Col·lapse sanitari: el que fa falta per a guanyar la guerra contra el virus (i la desídia capitalista)


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"