Món obrer Estat espanyol

PRECARIETAT BARCELONA

Què hi ha al darrere del Tech Spirit Barcelona?

Després de la cancel·lació del Mobile World Congress, avui és el segon dia del Tech Spirit Barcelona. Però, què i qui s'hi amaga al darrere d'aquestes jornades d'"emprenedoria"?

Pablo Castilla

ContraCorrent Barcelona

dilluns 24 de febrer de 2020| edici� del dia

Impulsat per Barcelona Tech City, aquest esdeveniment te lloc a la Llotja de Mar i dura fins dijous. Amb més de 3.600 participants inscrits, la previsió inicial ha estat àmpliament superada.

Però d’on sorgeix aquest nou esdeveniment? Cal recordar que la suspensió del Mobile va portar aparellada l’anul·lació del 4 Years From Now (4YFM), un espai paral·lel al MWC que servia de punt de trobada per startups, inversors i empreses. Així doncs, la seva pèrdua no va fer gaire gràcia als qui buscaven fer negoci durant aquestes dates i poc van trigar en posar-se d’acord administració pública i associació promotora per solucionar-ho.

Tal i com es reflexa a l’organització, la col·laboració entre sector privat i públic és total, doncs també s’hi sumen l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Espanya i la Cambra de Comerç de Barcelona, entre d’altres.

La sorpresa (o no tan sorpresa) apareix quan comencem a veure qui hi ha darrera. Pel que fa a Barcelona Tech City, es tracta d’una associació que compte amb empreses com Telefònica, CaixaBank, Damm, Nestle o Seat entre els seus socis. A més, també inclou “global partners” com ara Airbnb, Novartis o Epson.

Miguel Vicente, president de Barcelona Tech City, és alhora co-fundador d’Antai Venture Builder, una empresa que es dedica a “analitzar el mercat en busca de negocis d’èxit probat i, un cop identificats, implantar-los en altres mercats.” Què significa això a la pràctica? Doncs significa apostar per projectes explotadors com el de Glovo, del qual després n’ha extret un enorme benefici econòmic. Si el seu objectiu era trobar negocis d’èxit i exportar-los, ho han aconseguit, això sí, es tracta de la fomentació i exportació d’un model de treball ultra precari.

I és que la participació d’empreses com Uber i Glovo no ha passat inadvertida. La setmana passada, Riders por Derechos, Elite Taxi i el Sindicat de LLogateres i Llogaters van criticar la seva presència. “Barcelona promociona un esdeveniment de voltors financers". "Ens fan fora dels nostres barris, ens sotmeten a treball precari, s’emporten els nostres impostos, se salten les lleis i a més vénen a riure’s a casa nostra i a la nostra cara”, declaraven les associacions en un comunicat.

Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, al·legava que l’ajuntament municipal "no té una relació directa amb el 4YFN ni convida ni desconvida els participants, que ja anaven a acudir a aquesta fira i ara ho faran al Tech Spirit".

En un context de gentrificació, d’augment exponencial dels preus del lloguer, desnonaments i treballs precaris ¿quina és la resposta de l’Ajuntament de Barcelona? Bàsicament dir que no és responsabilitat seva que vinguin les empreses responsables d’aquests fets, doncs l’administració únicament es dedica a deixar-ho tot preparat. Jo em pregunto: no serà precisament per això que vénen?

D’altra banda, tampoc resulta cap novetat per part del govern municipal d’Ada Colau. Cal recordar que durant l’estiu passat, l’alcaldessa pràcticament “avalava” la sentència anti-vaga contra els riggers del Sónar per tal que l’esdeveniment seguís endavant.

Atès que la seva actuació continua sent la mateixa que en aquell moment, la meva resposta també ho serà: aquells que defensen a la classe treballadora i populars estaran al seu costat, i no pas col·laborant amb les empreses que les exploten.
temes relacionats

Glovo   /    Precarietat laboral   /    Món obrer Estat espanyol   /    Mobile World Congress (MWC)   /    Ada Colau   /    Barcelona

Comentaris

Comentar