×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Què és el sistema Swift? La prohibició que pot colpejar a Rússia i que divideix a la Unió Europea

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha instat avui a Alemanya i a Hongria a donar suport a la desconnexió de Rússia del sistema de comunicacions interbancàries internacionals SWIFT. Per què aquesta sanció, que seria una de les més importants contra Rússia, divideix a la Unió Europea?

dissabte 26 de febrer de 2022
Facebook Twitter

Els països de la Unió Europea es guarden la possibilitat d’excloure a Rússia del sistema de pagaments Swift, clau per a aïllar econòmicament al país ja que determina els codis bancaris que són necessaris per a realitzar o rebre qualsevol transferència internacional.

Si bé el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha instat la Unió Europea a donar suport a la desconnexió de Rússia del sistema, encara hi ha països com Hongria i sobretot Alemanya que es neguen a avançar en aquest camí, la qual cosa expressa la diversitat d’interessos entre els diferents països imperialistes del bloc.

"Ja comptem amb el suport gairebé total dels països de la Unió Europea (UE) per a desconnectar a Rússia de Swift. Espero que Alemanya i Hongria tinguin el coratge de donar suport a aquesta decisió", ha dit Zelenski en un vídeo publicat per la seva oficina.

Què és el SWIFT?

La Society for World Interbank Financial Telecommunication, més coneguda per les seves sigles Swift, és una cooperativa de societats financeres, fonamentalment bancs, als quals presta servei i que dirigeix des de l’1 de juliol de 2019 l’espanyol Javier Pérez-Tasso.

Es va crear en 1973, quan es va establir a Brussel·les amb més de 200 entitats; en 1976 ja tenia més de 500 membres en més de quinze països, però encara estava en proves i no va ser fins a 1977 quan van començar a enviar-se els primers missatges.

Deu anys després tenia 2.161 clients en 61 països i ja havia enviat més de 192 milions de missatges, i en l’actualitat supera els 10.000 membres a nivell mundial.

El principal motiu pel qual Swift sol ser conegut és per ser un codi internacional que presta als seus socis un servei de missatgeria xifrada que possibilita les transferències internacionals de fons.

Swift determina els codis bancaris, coneguts com BIC, que són necessaris per a realitzar o rebre una transferència internacional, per la qual cosa pot arribar a ser una eina molt útil per a Europa si vol aïllar econòmicament a Rússia.

El codi BIC, acrònim de Bank Identifier Code, també conegut directament com Swift serveix per a identificar al banc beneficiari d’una transferència i és un codi internacional alfanumèric que pot constar de 8 o 11 caràcters.

El codi de 8 caràcters inclou informació de l’entitat, de cada país i de la localitat. I el de 11, a més de tot l’anterior, inclou la informació concreta d’una sucursal.

Quan un client realitza una transferència internacional a favor d’un altre, el banc emissor genera un missatge xifrat, aquest codi BIC o Swift, que indica de quina manera farà arribar els fons a aquest client, amb tota mena de detall com a dates, divises, despeses o a través de quines entitats.

És la prova de la realització irrevocable d’una transferència internacional, i proporciona seguretat i informació al receptor.

Els problemes d’una expulsió

Si les entitats financeres de Rússia quedessin fora del sistema Swift, l’operativa de la seva banca es veuria seriosament complicada perquè no podrien fer ni cobraments ni pagaments internacionals amb la resta d’entitats que utilitzen aquest sistema.

Amb caràcter general es produiria un bloqueig de les transferències bancàries amb el país, la qual cosa tindria efectes col·laterals, ja que qualsevol empresa estrangera que necessiti fer pagaments a Rússia no tindria opcions de fer-ho per aquesta via.

Alguns experts assenyalen que Rússia podria recórrer al Sistema de Pagaments Internacional de la Xina, conegut com CIPS, que va començar a funcionar en 2015 amb 19 bancs tant xinesos com estrangers que es van establir a la Xina continental i 176 participants indirectes que cobrien 6 continents i 47 països i regions.

Aquesta alternativa ofereix als seus participants pagaments i transferències internacionals en iuans.

D’aquí ve que la decisió d’expulsar a Rússia del sistema Swift no només obre bretxes dins dels països de la Unió Europea pels seus diversos llaços i negocis amb Rússia, sinó que també podria ajudar a que aquest s’acosti encara més a la Xina.
D’altra banda en ser Swift amb consorci privat, també té les seves objeccions ja que eliminar a Rússia del sistema podria fer que els sistemes de missatgeria rivals, com el CIPS xinès, guanyin usuaris de manera que també podria arribar a erosionar el poder del dòlar estatunidenc si les transaccions es comencen a realitzar en altres monedes.

A més, Swift comparteix dades amb el Departament del Tresor dels EUA relacionats amb "qüestions antiterroristes" que, segons assenyala Brian O’Toole, membre sènior del Atlantic Council i ex funcionari del Tresor "han demostrat ser enormement valuosos". En altres paraules, els Estats Units obté informació mitjançant Swift de les transaccions que es realitzen a tot el món, i en prohibir a Rússia estaria perdent aquesta informació.

Des del punt de vista pràctic, encara si la UE ho votés haurà de ser el comitè de la societat Swift el que decideixi, perquè és qui té el dret d’expulsar o incorporar als seus socis.

Això ja va ocórrer en altres ocaciones encara que de manera més delimitada. A finals de 2018, Swift va decidir suspendre l’accés al seu sistema a diversos bancs iranians després que els Estats Units restablís sancions contra Teheran.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah