×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Quan la policia pegava als sanitaris

En aquests temps de confinament en els quals els mitjans ens bombardegen amb propaganda policial i unitat nacional sense fissures, no està de més recordar que aquesta rentada de cara no pot netejar les porrades als sanitaris quan protestaven en 2012 contra les retallades en sanitat, que empitjoren la crisi del coronavirus.

Roberto Jara

diumenge 29 de març de 2020
Facebook Twitter

Aquests dies ens imposen el #quédateencasa amb militars i policies als carrers, fins que ens toca anar a enllaunar-nos en el transport públic i treballar en molts casos sense mesures de seguretat. No és mal moment per a recordar, entre punts de discursos de “d’aquesta crisi sortim remant junts” i vives als policies, comparant-los amb els sanitaris, que els primers colpejaven als segons en 2012 quan es manifestaven contra la privatització de la sanitat que avui estem pagant especialment.

Recordem també com va tractar la policia a la marea blanca que protestava contra la privatització de la sanitat pública que va impulsar Esperanza Aguirre en 2012.

Encara que les retallades que van passar a cop de porrada ens afecten a tota la classe treballadora, és al personal sanitari, de neteja i cures a qui li ataca en primera línia. A Galícia, es reporten manques d’Equips de Protecció Individual (EPI) per a prevenir contagis del personal sanitari, així com CC.OO. va denunciar que les plantilles del Transport Sanitari a Castella-la Manxa treballen sense EPIS, afectant la seva salut, la dels pacients que transporten i la de les seves pròpies famílies.

La mateixa situació arriba de les netejadores sanitàries de Jerez, subcontractades per l’empresa Clece, mentre les treballadores d’Ajuda Domiciliària de Lleó denuncien falta de màscares. A l’Hospital Santa Bàrbara de Sòria denunciaven per vídeo que tenien bosses d’escombraries com a protecció. Aquests són només alguns exemples. No és per a menys: en les últimes 24 hores es van registrar gairebé 1500 nous contagis entre el personal sanitari.

Mentrestant, el grup hospitalari privat MH, que és el segon a nivell nacional per activitat assistencial, anima als seus treballadors a abandonar els seus llocs de treball temporalment en forma d’excedències o vacances amb l’objectiu de reduir els costos laborals. Al principi de la pandèmia, els hospitals de MH oferien proves per a diagnosticar el coronavirus per 300 euros, unes deu vegades més del que costa el test. Amb 17 hospitals en tot l’estat, 7 d’ells a Madrid i més de 4000 empleats, el grup HM va facturar 415 milions d’euros en 2018.

A Espanya el 57% dels centres hospitalaris són privats, a causa de l’ona de privatitzacions de 2012 que van fer passar a porrades contra els sanitaris que defensaven la pública. També les assegurances privades de salut declaren no cobrir el virus per considerar-ho una pandèmia.

Hi ha una greu manca de material elemental com a màscaras i no es realitzen els suficients test per a arribar a una noció real del número d’infectats i aplicar un aïllament racional, falten respiradors, la lluita de les farmacèutiques per les patents retarda el desenvolupament de la vacuna i els sistemes sanitaris –devastats pel desmantellament neoliberal– estan col·lapsats. No obstant això, la resposta prioritària dels governs està sent reforçar el paper de l’Estat, omplir els carrers de policia i exèrcit es pretén combatre un virus microscòpic amb porres i pistoles?

És difícil sentir protecció per una institució amb un llarg historial de repressió, abusos i tortures. És difícil sentir protecció per una policia plagada d’ultradretanes que han d’estar vivint un somni humit de poder i control social. Ja s’estan produint razzias policials, detencions arbitràries d’immigrants, multes astronòmiques, fustigació en els barris més deprimits… com ja estan denunciant col·lectius antiracistes com a SOS Racisme.

I què passaria si la plantilla d’una fàbrica decideix no acceptar els acomiadaments, ocupar-la i posar-se a produir al servei de les necessitats socials, com per exemple fabricar respiradors o màscares? No fa falta dir de quin costat estarà la policia, sempre defensant la propietat privada dels capitalistes, com en 2012 bastonejant als sanitaris.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea