×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Putin anuncia les seves demandes per posar fi a l’ofensiva militar a Ucraïna

Aquest dilluns tenia lloc la primera reunió bilateral per negociar un alto-el-foc alhora que el president rus li comunicava al seu parell francès Emmanuel Macron quatre punts nodals que exigeix per a detenir la seva incursió en territori ucraïnès.

dimarts 1 de març de 2022
Facebook Twitter

En conversa telefònica amb el president francès Emmanuel Macron, Vladímir Putin, va fer saber que la solució del conflicte amb Ucraïna només serà possible si es tenen en compte els "legítims interessos de Rússia en matèria de seguretat, incloent la seva sobirania de Crimea", així com la "desmilitarització i desnazificació" de l’Estat ucraïnès, així com el seu estatus neutral, és a dir que no ingressi en un procés d’incorporació a l’OTAN.

Després de la trucada el Kremlin també va informar en un comunicat que la seva nació “està oberta a negociacions amb representants d’Ucraïna i espera que portin als resultats esperats". Al mateix temps que formulava les esmentades exigències, Putin va donar garanties a Macron que es protegirà la població i infraestructures civils.

La conversa telefònica entre els presidents es va donar en el marc d’una primera roda de negociacions entre representants d’Ucraïna i Rússia realitzada aquest mateix dilluns a la frontera amb Bielorússia. Allà no va haver-hi avanços significatius però la trobada va obrir una finestra a una possible negociació en els pròxims dies.

Alhora es conèixia que han continuat els enfrontaments en territori ucraïnès, mentre les delegacions negociaven. El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konashénkov, assegurava que Rússia ha aconseguit "el domini de l’aire sobretot el territori d’Ucraïna" i informava de la pèrdua de cinc avions per Ucraïna i que les forces russes van destruir 8 carros llançamíssils antiaeris Buk-M1 i diversos radars.

"Des del començament de l’operació, les Forces Armades de la Federació de Rússia han colpejat 1.114 instal·lacions militars ucraïneses, 31 d’elles llocs de comandament i nusos de comunicacions", afegia.

Konashénkov va desmentir a més que els civils a Kíev estiguin atrapats: "Fem una crida a la població de Kíev. Tots els habitants pacífics poden abandonar sense impediments la capital d’Ucraïna per la carretera Kíev-Kasilkov. Aquesta direcció està oberta i és segura". A més, va subratllar que les tropes russes ataquen únicament objectius militars.

No obstant això, l’assessor del Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, Antón Gueráschenko, va denunciar que desenes de persones van morir aquest dilluns i centenars van resultar ferides en un atac rus amb míssils contra barris residencials de Khàrkiv, ciutat ucraïnesa a uns 35 quilòmetres de la frontera amb Rússia.

Per la seva part Alemanya va anunciar un fort rearmament militar amb l’excusa de l’ofensiva russa. El canceller alemany Olaf Scholz va assenyalar que es destinaran 100 mil milions d’euros més al pressupost actual i que des del pròxim pressupost les forces armades rebran el 2% del PBI nacional. Es tracta d’un rearmament gairebé sense precedents tenint en compte que avui dia el pressupost militar està per sota dels 50 mil milions d’euros. Aquest gir armamentistic anirà en decaïment de recursos que podrien destinar-se als sectors laborals, socials, de salut o educació entre altres.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó