Política Estado Español

CATALUNYA

Puigdemont, amenaçat pel 155, proposat com a candidat a president de Catalunya

Aquest dilluns Carles Puigdemont va ser proposat pel Parlament de Catalunya com a candidat a president de la Generalitat, entre amenaces d'ordre europea de detenció de part de la justícia espanyola.

dimarts 23 de gener de 2018| edició del dia

La candidatura de Puigdemont, -que s’acabarà de definir després de la votació i debat parlamentari a celebrar-se a finals d’aquest mes-, va ser anunciada mentre participava en un debat a la Universitat de Copenhaguen, ciutat a la que va viatjar des de Brusel·les amb la incertesa de si el Tribunal Suprem activaria una ordre europea de detenció.

El d’avui era el primer viatje de Puigdemont fóra de Brusel·les i la Fiscalia espanyola, tal i com va anunciar aquest diumenge, va sol·licitar al Tribunal Suprem la reactivació de l’ordre europea de detenció en contra, que va ser rebutjada per l’Alt Tribunal.

El jutje Pablo Llarena va denegar la petició de la Fiscalia de dictar una ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont, després de conèixer-se avui el seu desplaçament des de Bèlgica a Dinamarca per a participar en un acte universitari. El magistrat al·lega entre altres coses, que una petició d’entrega precipitada podria limitar els delictes pels que en un futur podrà ser jutjat a l’Estat espanyol.

Per la seva part, El president del Parlament, Roger Torrent (ERC), ha anunciat oficialment a Carles Puigdemont, cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat), com a candidat a ser investit com a president de la Generalitat.

A més a més, Torrent ha enviat una carta al president Mariano Rajoy, al que ha demanat una reunió per a abordar la "situació anòmala que viu el Parlament", en una situació en la que vuit dels diputats de la cambra, fins i tot el candidat a la presidència, es troben sense poder exercir amb plenes garanties la seva funció de representació parlamentària per estar a la presó o a Bèlgica. També ha anunciat el seu propòsit de veure’s amb tots aquests dirigents, tant a la presó com al país en el que es trobin.

En una compareixença des del Parlament davant dels mitjans, Torrent ha anunciat que, un cop consultats els dirigents dels partits amb representació parlamentària i escoltades les seves propostes, ha constatat que "l’únic candidat proposat ha sigut Carles Puigdemont" i ja que és "qui més suport pot aglutinar, el proposaré" reivindicant l’ "absoluta legitimitat".

"El meu deure és fer que tots els diputats es puguin expressar lliurement", va sentenciar, i "la possibilitat d’afrontar aquesta investidura és política i això implica per totes les formes, diàleg".
temes relacionats

Independència de Catalunya   /    En Català   /    Carles Puigdemont   /    Política Estado Español   /    Catalunya

Comentaris

Comentar