×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Prou atacs a la llibertat d’expressió! Exigim l’arxivament de la querella contra Verónica Landa

L'ofensiva repressiva del Règim del 78 ha arribat per quedar-se, el nomenament de Grande-Marlaska com a ministre de l'Interior és una clara evidència de com el Govern de Pedro Sánchez es proposa continuar amb el reaccionari llegat del Partit Popular.

Contracorrent

dimecres 6 de juny de 2018
Facebook Twitter

L’aplicació del 155 a Catalunya, que s’ha mantingut des del passat 1 d’octubre fins a fa uns pocs dies (amb el suport explícit del PSOE, Ciutadans i la Corona), ha tingut com resultat una enorme escalada repressiva contra les llibertats democràtiques, perseguint la llibertat d’expressió i a la joventut que lluita. Cada dia tenim nous exemples d’això, contra tuitaires, rapers, artistes, sindicalistes o activistes socials: Valtonyc, Pablo Hasél, Alsasua i les desenes de causes obertes en tota Catalunya contra qualsevol que hagi pogut participar de les mobilitzacions pel dret a l’autodeterminació i la República catalana. 

L’agrupació Contracorrent tampoc ens hem escapat d’aquesta repressió. La nostra companya Verónica Landa, portaveu de l’agrupació de dones Pan y Rosas i periodista d’Esquerra Diari ha estat denunciada per Sebastián Trapote, Cap Superior de la Policia Nacional a Catalunya. 

Haurà d’assistir El proper dia 2 de juliol haurà d’anar a declarar en qualitat d’investigada davant el jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, acusada per un suposat delicte de “calúmnies”, arran d’un article escrit fa més d’un any, en el que repassava diferents casos de tortures, morts i maltractaments efectuats per membres de la policia. Casos que no van ser condemnats pels tribunals franquistes i de la Transició o van ser indultats, alguns d’ells fins i tot posteriorment arribant a ascendir dins de la jerarquia policial. 

Entre diversos casos relatats en l’article, apareix un que implica directament a Trapote, qui va ser responsable de la mort d’un jove retingut l’any 74. El cas, no va impedir que a dia d’avui ocupi el càrrec més elevat dins de les forces de seguretat a Catalunya. 

Evidentment es tracta d’un article incòmode per als aparells policials i l’Estat, que posa de relleu la impunitat d’aquest tipus de casos, així com la continuïtat entre les forces policials actuals amb les de la dictadura franquista.

Des de l’agrupació Pan y Rosas i Contracorrent considerem que es tracta d’un clar atac contra la llibertat d’expressió i premsa. Lluny de ser un cas aïllat, s’emmarca en la persecució generalitzada per aplacar qualsevol besllum de crítica contra el Règim del 78 en general, especialment per blindar als cossos repressius de qualsevol tipus de qüestionament. El que avui li ha ocorregut a la nostra companya, els ve ocorrent a tants i tants altres joves, i demà pot ocórrer-li a qualsevol.

Al costat d’Esquerra Diari i el Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) estem impulsant una campanya democràtica amb la que exigim l’absolució immediata de la nostra companya i que la querella sigui arxivada. Però sabem que només aixecant un gran moviment antirepressiu als carrers de Catalunya i la resta de l’Estat serà possible acabar amb qualsevol forma de repressió social i política. 

Avui es fa més urgent que mai exigir la paralització i arxiu de tots els judicis pendents o en curs contra centenars de lluitadors i lluitadores, la posada en llibertat sense càrrecs dels centenars de presos polítics que hi ha a les presons de tot el país, així com la derogació de tota la legislació repressiva amb la qual l’Estat i la seva justícia per a rics tracten de reprimir i criminalitzar qualsevol forma de lluita social.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó