×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Progressisme” imperialista: Unidas Podemos podria participar a la Cimera de l’OTAN

Així ho anunciava Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, a una entrevista a TVE. Una mostra més del doble discurs del neo-reformisme, que es mostra “crític” amb l'OTAN, al mateix temps que forma part del govern que presidirà la Cimera i en la que fins i tot podrien participar.

Jaime Castán

dimecres 1 de juny de 2022
Facebook Twitter

La “actitud crítica en un moment determinat pot ser compatible amb una representació institucional”, amb aquestes paraules justificava Jaume Asens, president del grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, la possible participació d’aquesta formació en la pròxima Cimera de l’OTAN que se celebrarà a Madrid a finals del mes de juny.

Aquest dilluns, cap dels cinc ministres d’Unidas Podemos, però tampoc dirigents del grup confederal assistien a l’acte commemoratiu del 40 aniversari de l’entrada d’Espanya en l’Aliança Atlàntica. Acte presidit pel rei Felip VI i en el que va intervenir el president del Govern Pedro Sánchez i del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. A l’acte, Sánchez va reafirmar el compromís del seu govern amb el rearmament militar i amb les polítiques imperialistes de l’OTAN a tres mesos de la guerra a Ucraïna.

A l’entrevista, Asens es va referir a aquesta absència dient que “hi havia altres prioritats d’agenda”. No obstant això, va obrir la porta a la participació en la Cimera: “no és incompatible la nostra posició crítica amb una assistència institucional a aquests esdeveniments”. I va afegir: “ens incomoda la presència d’Espanya a l’OTAN i és fruit d’aquesta incomoditat que tinguem aquest posicionament respecte a aquests esdeveniments que respectem”.

De nou, ens trobem davant una altra pirueta discursiva de Podemos per a tractar d’eludir les responsabilitats per les polítiques del Govern imperialista espanyol, que no sols se sosté amb el seu suport parlamentari, sinó del que formen part ocupant ministeris i secretaries. De fet, pot donar-se una cosa insòlita: que Unides Podem participi a la Cimera de l’OTAN i, al mateix temps, a la Contracimera per la Pau, una alternativa proposada per diverses organitzacions socials i polítiques, a la qual participa també Esquerra Unida. Un cinisme sense límits.

La realitat és que Podem, IU i el PCE han fet un veritable art del “doble discurs”. A la mateixa mesura en què es mostren “crítics” amb l’OTAN o la Monarquia, la seva pràctica política és defensar i justificar la seva coalició amb el PSOE i un Govern que, com estem veient, el que fa és garantir precisament les polítiques que suposadament tant els “incomoden”: l’imperialisme otanista, el rearmament militar o la impunitat de Joan Carles I.

Tampoc oblidem que l’excandidat i actual secretari general de Podem a Madrid, José Julio Rodríguez, és un general retirat que va ser cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD) i que va participar no sols a l’OTAN, sinó en intervencions imperialistes com la de Líbia o l’Afganistan. Un perfil de candidat promocionat al seu moment per Pablo Iglesias que no va ser en absolut casual.

Més enllà de gestos, discursos o del podcast crític d’Iglesias, Unides Podem és còmplice a un Govern que forma part de l’OTAN i les seves polítiques imperialistes, de les sancions a Rússia i que presidirà una pròxima Cimera que estarà centrada en el rearmament militarista. I això és així, s’absenti o no Yolanda Díaz, IU o finalment Podem.

Aquesta política còmplice d’Unides Podem no és resultat que el PSOE tingui més representació parlamentària, com es vol justificar incansablement. És el producte directe d’una estratègia neorreformista a la deriva en cerca d’un capitalisme “progressista”, que l’única cosa que demostra és que la via de la gestió de l’Estat capitalista, i en el cas espanyol d’un país imperialista, és totalment impotent.

Totes i tots contra la cimera de l’OTAN

A finals de juny tindrà lloc a Madrid una manifestació contra la cimera de l’OTAN, que es realitzarà els dies 29 i 30 de juny. La data definitiva i recorregut de la manifestació està acabant d’acordar-se. De la convocatòria participaran diverses plataformes organitzades contra la cimera, així com organitzacions socials, sindicals i polítiques. Entre elles, organitzacions com Podem, Esquerra Unida i el PCE, que com hem dit, integren i sostenen al Govern imperialista espanyol al costat del PSOE.

Els qui fem Esquerra Diari i el CRT, som impulsors al costat d’altres organitzacions com a Anticapitalistes, CGT, Ecologistes en Acció o Attac, de l’Assemblea Popular contra la Guerra de Madrid, que va sorgir com una resposta des de baix i amb una posició independent davant els “blocs” configurats enfront de la invasió reaccionària de Putin a Ucraïna. La plataforma és part dels convocants de la manifestació contra la cimera. La seva participació, en clau unitària, no obstant això, no oculta les profundes diferències que algunes de les organitzacions que impulsem l’assemblea mantenim amb altres de les plataformes i organitzacions convocants. En particular amb la impostura dels qui es reclamen “antiimperialista” i lluitadors “contra l’OTAN”, mentre són part del Govern de l’OTAN, amfitrió de la Cimera i que es proposa augmentar el seu pressupost militar fins a arribar el 2% del PIB com exigeix els Estats Units.

En virtut d’això, des del CRT creiem que la manifestació és una oportunitat per a expressar des de l’Assemblea un bloc clarament antiimperialista i antigovernamental, que aixequi bé i alt les banderes de lluita contra l’OTAN, el rearmament imperialista i els pressupostos guerreristes. A baix el militarisme imperialista! Les seves guerres no les paguem!


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"