Món obrer

SANITAT CATALUNYA

Primavera Sanitària contra la privatització de la sanitat i en solidaritat amb Nissan: nacionalització sense pagament sota control obrer!

Aquest dimecres, les imatges de la “primavera sanitària” es creuaven amb les de treballadors a les portes d'Acciona. La solidaritat dels sanitaris amb els treballadors de Nissan i l'exigència a la seva expropiació i nacionalització sota control dels treballadors: un crit necessari per a molts sectors.

Cynthia Lub

Barcelona | @LubCynthia

dijous 4 de juny de 2020| edició del dia

Fa quatre setmanes, cada dimecres la plataforma Sanitàries en Lluita, amb organitzacions sindicals i col·lectius socials, convoca a nombroses concentracions a les portes dels hospitals i centres d’atenció primària de tota Catalunya.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

Les seves demandes son en defensa de la sanitat pública, pel retorn del 5% i contra la precarietat al sector. Els sanitaris i les sanitàries viuen en guerra contra les retallades i les privatitzacions en temps de Covid. Encara que no han començat avui, sino més de deu anys amb el reial decret 3/2010 del Govern de la Generalitat de Catalunya i tot tipus de retallades que van acabar en una privatització encoberta de la sanitat catalana.

Et pot interessar: 48 milions per a la sanitat privada ¿ho ha fet Torra, Artur Mas o Jordi Pujol?

La plataforma Sanitàries en Lluita denuncia la hipocresia de JxCat, ERC i En Comú Podem, ja que van votar en contra de la recuperació del 5% que propossava la CUP com a esmena dels pressupostos de la Generalitat.

Aquest dimecres, només a la província de Barcelona s’han manifestat sanitàries i sanitaris de més de 27 centres mèdics, no només perquè se’ls retorni el 5% retallat fa una dècada, sinó per a continuar exigint un increment de tot el material de protecció en condicions enfront la crisi de la Covid, així com per acabar amb la precarietat laboral que es pateix en aquest sector des de fa anys i que aquests mesos s’ha fet més visible que mai.

Sanitàries en Lluita denunciava que dels gairebé 240.000 infectats per coronavirus a l’Estat espanyol, més de 51.000 són treballadors o treballadores de sanitat, dels quals han mort 63. Situant-se en el primer lloc del rànquing de sanitaris infectats. També van denunciar que s’han acomiadats a tot el personal contractat enfront de la pandèmia.

Solidaritat amb Nissan i per la expropiació i la nacionalització sota control obrer. També de la sanitat!

La imatges de les treballadores i treballadors sanitaris es creuaven amb les dels treballadors de les subcontractes de Nissan a les portes d’Acciona, una de les empreses afectades pel tancament de la marca japonesa que, juntament amb d’altres, acabarà amb 25.000 treballadors sense feina.

La plataforma Sanitàries en Lluita va sortir també a manifestar-se a les portes dels hospitals en solidaritat amb els treballadors i treballadores en vaga de Nissan. Va publicar en les seves xarxes socials “Retorn de totes les ajudes públiques rebudes, expropiació i nacionalització de l’empresa, sota control de les pròpies treballadores”. I a l’Hopital del Mar s’han manifestat amb pancartas y cántics: “Nissan no se cierra, guerra, guerra, guerra!”

Hi ha forces per a plantejar aquesta sortida. CGT Catalunya també l’ha plantejat en un comunicat. Però és també responsabilitat de les organitzacions sindicals combatives i de les organitzacions polítiques d’esquerra i anticapitalista, exigir als carrers aquestes mesures. També l’esquerra independentista anticapitalista, la CUP, que ve desenvolupant una campanya a favor de la sanitat pública i alhora defensant la nacionalització de Nissan com una solució al tancament, podria prendre la veu de les treballadores sanitàries que proposen nacionalitzar, “però sense indemnització i sota control obrer” i, alhora desenvolupar una forta campanya al Parlament català i les Corts per a això, elaborant projectes de llei.

La CUP exigeix al Govern de la Generalitat, perquè “estudiï un pla de reconversió de les infraestructures en el marc de generació d’una indústria pública i ecològica, com la fabricació directa de mitjans de transport públic més sostenible, garantint els llocs de treball i integrant la perspectiva de gènere en la contractació directa necessària”.

Però serà sota el control dels mateixos que han privatitzat la sanitat, els serveis socials i avalat els milers d’ERTOs? Fins i tot els portaveus d’ERC parlen de nacionalització i plans industrials que signifiquen rescats d’empreses o noves subvencions de fons públics, que portaran pitjors condicions laborals i seguiran els acomiadaments per a gran part dels treballadors.

Perquè això sigui possible, cal nacionalitzar i també reconvertir la indústria, sota control dels seus treballadors, per adaptar-les a fabricar tot allò necessari per fer front a la pandèmia, al servei del poble treballador.

I si enfront d’aixó es torna imprescindible ocupar la Nissan i totes les fàbriques en perill de tancament com Acciona i totes les subcontractes, i exigir la seva nacionalització sota control obrer, també ho és amb el cas de la santitat semi-privatitzada. Expropiar en la seva totalitat i de manera efectiva tots els recursos de la Sanitat Privada i de les industries farmacèutiques, sense cap tipus d’indemnització econòmica i sota control de comitès de treballadores i treballadors de la sanitat pública i usuaris.

Un altra demanda que també es podria transformar en una campanya per totes les forçes de l’esquerra, com l’única forma fins i tot de fer efectiu el retorn del 5% i l’augment salarial que ha proposat la CUP per a tot el personal sanitari. És a dir, fent efectiu el 100% de la sanitat pública intervenint a la privada, tal com vénen reclamant treballadors i treballadores sanitàries.

Aixó es un veritable “pla de xoc”, que no interessa ni al Govern central, ni al Govern de la Generalitat, davant d’un sistema que està deixant morir milers de persones arreu, per tal de no tocar els beneficis dels grans capitalistes.
temes relacionats

Sanitat privada   /    Crisi de la sanitat pública   /    Treballadors sanitat   /    Sanitat pública   /    Món obrer   /    Catalunya   /    Món obrer Estat espanyol

Comentaris

Comentar