×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Precarització i pandèmia a les relacions de classe: la burgesia alerta sobre “insurreccions i revolucions”

André Acier

dimarts 21 d’abril de 2020
Facebook Twitter

“El clixé més usat sobre el coronavirus és que amenaça a tots de la mateixa manera. Això no és veritat, ni mèdica ni econòmicament, ni física, ni psicològicament. El Covid-19 exacerba les condicions preexistents de desigualtat. Més d’hora que tard, causarà tempestes socials, fins i tot insurreccions i revolucions”. És el que alerten sectors de la burgesia.

A l’abril de 2019, Alan Schwartz, CEO del fons d’inversions estatunidenc Guggenheim, va dir en una reunió de magnats en el Milken Institute que “Si observem a la dreta i a l’esquerra de l’espectre polític, el que estem veient és l’arribada de la lluita de classes”. L’alarma va ser general entre els 4.000 empresaris presents, davant el “sentit comú socialdemòcrata” que venia en aquest moment aixecant la candidatura de Bernie Sanders, i especialment davant el fet que el 44% de la joventut millennial dels Estats Units tenia una visió positiva del socialisme. “Al llarg dels segles, quan les masses identifiquen que l’elit té massa riquesa, va haver-hi només dues alternatives: legislar per a redistribuir la riquesa, o una revolució”. Després de la ineficàcia dels 8 bilions de dòlars injectats en els actius financers i en les grans empreses impactades, el món comença a acostar-se al panorama traçat per Schwartz. Pitjor encara: la percepció sobre la desigualtat, que va ser clara en 2008 amb el salvatatge als responsables de la crisi, s’agreuja ara quan la vida dels treballadors que la van pagar és sacrificada en l’altar de la pandèmia.

Fet per als temps de pau, el reformisme de Sanders, tirant la tovallola enmig del remolí del coronavirus, es va convertir en el suport sense glòria a Joe Biden i a l’establishment imperialista estatunidenc. Però el món enfronta una crisi com cap altra. La pandèmia del coronavirus “va alterar l’ordre econòmic i social amb la velocitat d’un raig”, segons la directora-gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva. L’FMI esperava per a enguany un creixement positiu de la renda per càpita en 160 dels 189 països membres. “Avui, aquest número es va donar volta: projectem que més de 170 països tindran creixement negatiu enguany”, va afirmar la buròcrata que coordina l’organisme, donant com a perspectiva una crisi tan profunda que només té paral·lel amb la Gran Depressió de 1929.

Les fractures entre les classes van prenent contorns més clars amb el desenvolupament de la crisi econòmica en els bastidors de l’emergència sanitària. Segons economistes de JP Morgan, la paràlisi industrial imposada pel coronavirus robarà 5 bilions de l’economia global en els pròxims dos anys, 8% del PBI mundial. L’Organització Mundial de Comerç preveu la retracció d’entre 13% i 32% en l’intercanvi global de béns. Això agreuja les característiques de l’excessivament lenta recuperació post Lehman Brothers, amb baix creixement de la inversió i de la productivitat, i un alt endeutament estatal. Les ancores econòmiques anteriors no semblen tenir força per a actuar com contratendència a la caiguda econòmica. Bloomberg informa que els majors bancs del món esperen que el PBI d’Estats units caigui 7,5% en el segon trimestre. No és millor el panorama de la Xina: l’economista Betty Wang va estimar que l’economia xinesa caurà 9,4% anualitzat en el primer trimestre, i podria retrocedir altres 2,1 en el segon. Països com el Brasil i l’Argentina tenen prevista una pèrdua de 5-6% del PBI en 2020.

Però el més cridaner és el panorama de la desocupació. La devastació causada pels mètodes improvisats que el capitalisme utilitza es combina amb la set insaciable que els treballadors acceptin pagar la crisi. L’Organització Internacional del Treball va anunciar que gairebé 1.000 milions de treballadors en el món perdran les seves ocupacions o veuran reduïts els seus salaris. Mentrestant, els governs lliuren l’equivalent al PBI japonès a les grans empreses. En quatre setmanes, la quantitat de demandes del segur d’atur als Estats Units va ser de 22 milions, una cosa mai vista abans, en un país que ràpidament pot passar de 3,5% a 20% de desocupats. A la Xina, les últimes dades del National Bureau of Statistics donen 6,2% d’aturats urbans en els dos primers mesos de 2020. Dan Wang, analista de l’Economist Intelligence Unit va afirmar que la taxa de desocupació pot pujar 5% més fins al final d’any, la qual cosa correspon a 22 milions de desocupats urbans addicionals a la Xina, i 103 milions de treballadors poden sofrir retallades salarials d’entre 30% i 50%.

Sumi’s a aquest panorama el que revela la pandèmia sobre les relacions entre els estats nacionals més poderosos, i el vell ordre sembla rebentar pels porus: la Unió Europea sobreviu en teràpia intensiva, amb Itàlia qüestionant el servilisme d’una unitat duanera comandada per Alemanya, l’afebliment relatiu de la Xina, amb la figura de Xi Jinping danyada per la pandèmia (encara que hagi contingut el brot, no aconsegueix nova tracció en l’economia), i la decadència dels Estats Units com a principal potència i la caiguda del poder d’atracció que és capaç e exercir amb el seu exemple, com assenyala Richard Hass en la revista Foreign Affairs.

Kim Moody, fundador de la pàgina Labor notes i autor del llibre On New Terrain: How Capital Is Reshaping the Battleground of Class War, ressalta com per a les masses de la classe treballadora, la política dels governs presenta l’elecció infame entre morir de fam o pel Covid-19. “D’una banda, milions de treballadors no tindran un altre remei que treballar més hores arriscant-se a contreure una infecció, mentre altres milions s’enfronten a la desocupació i la pobresa. Més que l’habitual, els treballadors estan sent condemnats a triar entre una cosa i l’altra”. Recorda que el fet que tants treballadors siguin obligats a ocupar els seus llocs de treball durant la pandèmia és una prova contundent que els guanys capitalistes depenen de la força humana de treball, més enllà dels contes relacionats a la substitució del treball humà per la robòtica o per l’anomenada “indústria 4.0”. Tant és així que el mateix Trump va exigir que fos el Departament de Seguretat Nacional (DHS) i no el Centre de Control de Malalties, el que redefinís com a “essencials” a gairebé tots els sectors obrers dels Estats Units.

La desagregació social, en aquests escacs de classes, va delineant els símptomes de noves rebel·lions. Què fer quan a la regió sud d’un país imperialista central com Itàlia s’experimenta la falta de menjar a escala considerable, els famolencs comencen a atacar als qui surten amb compres dels supermercats (disculpant-se perquè tenen gana), i dels balcons dels departaments s’escolta “mentre la meva filla no tingui un pa per a menjar, res tornarà a la normalitat”? La pobresa absoluta va augmentar 5,8% des de 2008 i se situa actualment en el 10% en aquesta regió italiana. La pressió dels governs de l’Estat espanyol, d’Itàlia, d’Àustria i d’Alemanya, entre altres, per a reobrir l’economia, tendeix a accentuar aquests mateixos conflictes amb els riscos de contagi.

Mesos després, Alan Schwartz ja no parla en el desert: cada vegada més sectors de la burgesia i de les altes finances comencen a encendre l’alerta sobre insurreccions i revolucions en l’horitzó i associar-les a la condició cada vegada pitjors dels treballadors precaris.

L’alerta de revolucions en boca de la burgesia

Diferents règims polítics occidentals es veuen embullats en una realitat amb alt contingut inflamable: els sectors més precaris dels treballadors, humiliats per l’opressió capitalista, amb baixos salaris i jornades extenuants, són els mateixos que estan en les primeres línies, en les línies de front del combat a la pandèmia, o treballant enmig de la propagació del coronavirus per a mantenir funcionant les branques essencials de la producció i distribució, sense les quals la societat entraria en col·lapse.

Aquesta combinació tendeix a elevar les aspiracions dels segments menyspreats de la classe treballadora, i portar a la superfície revoltes socials encapçalades per aquests nous precaris d’un subjecte obrer que, treballant com a “heroi” en el manteniment dels serveis essencials, està més exposat al contagi i que viu amuntegat amb les seves famílies en les perifèries de les grans capitals, sense accés a qualsevol sistema de salut, veient als seus sers estimats ser sacrificats per la pandèmia, que navega en les venes obertes de la catàstrofe sanitària creada pels capitalistes.

Aquests sectors de la classe treballadora, veritables “perdedors absoluts” de la globalització, van estar en la línia de front del segon cicle de la lluita de classes que va travessar el món des de 2018. Després de la revolta de les Armilles Grogues a França en 2018, la sorra mundial va veure emergir lluites importants en un radi de distància que va de Catalunya a Hong Kong. Enfrontaments de classe en països del nord d’Àfrica, com Sudan i Algèria, en països de Mitjà Orient, com Líban i l’Iran. També un cicle de rebel·lions populars a Puerto Rico, Hondures, Haití, amb la presència de jornades revolucionàries a l’Equador i a Xile, a més d’un cop d’estat a Bolívia.

El diari espanyol El País retrata aquesta situació sota l’òptica de la societat francesa, que va viure el moviment dels Gilet Jaunes (Armilles Grogues) fa menys de dos anys: Des de la constatació que els qui estan en el front contra el virus són, amb freqüència, persones amb ocupacions precàries i poc considerats socialment —els caixers o els repartidors, moltes d’elles dones i d’origen immigrant—, fins al mapa desigual de les poblacions impactades per la pandèmia, darrere del moment d’unitat nacional es dibuixa el que el politòleg Jérôme Fourquet anomena l’arxipèlag francès’. (...) Fourquet, en un article publicat en Le Figaro juntament amb Chloé Morir, de la Fundació Jean Jaurès, demostra la correspondència entre la sociologia dels treballadors precaris que continuen actius i no poden permetre’s el teletreball, i les armilles grogues, el moviment de protesta de la França de les classes mitjanes empobrides en les petites ciutats i pobles de províncies. ‘Obrers, treballadors independents, assalariats amb pocs diplomes o cap estaven sobrerepresentats tant entre les armilles grogues com entre els que estan avui en el front’”.

A França, el recompte de morts pel coronavirus s’acumula en les banlieues [perifèries], en la capital parisenca i en ciutats de l’anomenat Gran Est (com Mulhouse en el qual viu l’aclaparadora majoria dels treballadors precaris d’origen africà i asiàtic. En aquestes localitats, havien mort fins fa una setmana 5252 de les 8598 persones mortes en hospitals. En el departament de Seine-Saint-Denis -una altra banlieue de París, zona d’alta densitat poblacional, baixos salaris, serveis públics deteriorats i alta concentració immigrant- l’augment de morts en relació a l’any passat és de 61,6%, el segon més alt del país després de la regió d’Alt-Ren, on queda Mulhouse (l’augment allí va ser de 128% segons dades de l’Institut Nacional d’Estadístiques i Estudis Econòmics).

A Anglaterra, una enquesta realitzada per Resolution Foundation mostra que el 40% dels cuidadors de nens fins a 25 anys reben menys que un salari mínim, i el 60% dels quals auxilien persones majors en les seves pròpies cases són treballadors amb contracte de “zero hores”, que no garanteix una remuneració regular. Treballadors de sectors alimentós i miner han d’acceptar contractes temporals, mentre xofers per aplicatius com Uber no tenen llicència per malaltia o qualsevol dret laboral regulat.

L’existència d’aquesta massa de descontentaments està preocupant els caps lúcids (i temeràries) de la classe dominant. Andreas Kluth, columnista de Bloomberg, afirma amb estranya raó que la crisi sanitària exacerba totes les contradiccions socials anteriors, i més primerenc que tard donarà origen “a turbulències socials, revoltes i fins i tot revolucions”. “El clixé més usat sobre el coronavirus és que amenaça a tots de la mateixa manera. Això no és veritat, ni mèdica ni econòmicament, ni física ni psicològicament. El Covid-19 exacerba les condicions preexistents de desigualtat. Més primerenc que tard, causarà tempestes socials, fins i tot insurreccions i revolucions. Agitacions socials ja venien impregnant el món molt abans de l’aparició de la pandèmia. Segons certes fonts, va haver-hi 100 grans manifestacions antigovernamentals des de 2017, protestes que van des del fenomen de les armilles grogues en un país ric com França, fins a manifestacions contra governs autoritaris a Sudan i a Bolívia. Al voltant del 29% d’aquests aixecaments va derrocar als seus respectius governs, mentre molts altres van anar brutalment reprimits, sense deixar de bullir”.

Sobre la situació dels treballadors precaris, l’analista escriu que “En realitat, quant menor és el salari, menor és la possibilitat de treballar en règim de homeoffice [teletreball a casa]. Sense reserves suficients en estalvi i sense accés a plans de salut, aquests treballadors precaris necessiten mantenir els seus treballs, si tenen la sort de tenir un encara, només per a arribar a fi de mes. En la mesura que es continuïn treballant, corren el risc de ser infectats i portar el virus a les seves famílies, que com la població pobra en tots els llocs, són més propensos a caure malalts i menys capaços de navegar els laberints dels sistemes de salut privats. El coronavirus s’escampa ràpidament en els barris plens d’enderrocs, estressants i foscos en els quals viu aquest segment precari: així demostra la quantitat desproporcionadament alta de negres morts pel Covid-19 als Estats Units”.

Als Estats Units, les comunitats negres i llatines estan sent devastades pel Covid-19. A Chicago, on els negres componen un terç de la població, representen el 73% de les morts per la pandèmia. A Milwaukee, en el nord del país, els negres són el 26% de la població i representen el 81% dels morts. A l’estat de Michigan, on els negres són només el 14%, comptabilitzen el 40% dels morts. La proporció no és diferent a Nova York, epicentre de la pandèmia als Estats Units. La comunitat llatina també va anar durament colpejada. Aquests sectors componen els segments més oprimits i precaris de la classe obrera estatunidenca, i aquella més afectada pels més de 16 milions de desocupats en les últimes setmanes de març.

Philip Stephens, del Financial Times, és un altre escriba de les finances que adverteix a la classe dominant que les seves respostes a la crisi econòmica i a la pandèmia poden portar als sectors més precaris dels treballadors a protagonitzar revolucions socials. Recordant com els estats capitalistes van injectar muntanyes de diners en bancs i empreses en la crisi de 2008, descarregant els costos sobre milions de famílies, adverteix contra la repetició del remei, que va donar origen a convulsions en els règims polítics que van beneficiar l’ascens de Donald Trump, del Brexit al Regne Unit, entre altres manifestacions de les crisis orgàniques (o crisis d’autoritat estatal, en els termes de Gramsci), inherents a les aberracions del capitalisme en crisi.

“Un retorn a l’austeritat seria bogeria - una invitació a protestes generalitzades, i fins i tot a una revolució [...] Treballadors precaris de baixos salaris van absorbir el cop de les crisis de 2008. Ells no admetran que es faci el mateix aquesta vegada. El coronavirus ens va ensenyar que les nostres economies no poden funcionar sense tots aquells treballadors que reben salaris baixíssims i que estan cuidant a adults majors, movent les caixes de supermercat o lliurant els encàrrecs d’Amazon”. Això té el seu cost en vides: 41 treballadors dels supermercats van morir als Estats Units i més de 1500 estan en aïllament amb sospita d’infecció, segons el sindicat del sector. En una recent editorial, el mateix Financial Times demanava “reformes radicals” que maquillin els enormes sacrificis dels treballadors, problematitzant l’herència neoliberal d’un “mercat laboral irregular i precari” que deixa a desenes de milions sense accés a drets laborals mínims. Reaccions d’aquesta naturalesa no són mostres de beatificació del liberalisme, sinó de la seva por profunda davant la imminència de xocs entre les classes socials.

Els treballadors migrants són un dels sectors més colpejats pels horrors de la pobresa i de les morts per la pandèmia. Són tractats com a “esclaus de les piràmides” no sols per les petromonarquies del Golf, sinó també pels països imperialistes centrals. Van dependre durant molt de temps d’exèrcits de treballadors precaris d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina per a fer el “treball dur” en les seves economies, pel solo dret a romandre en aquests països més rics com a ciutadans super explotats de segona categoria. En aquests llocs, les ocupacions en la construcció civil, sanejament, transport, hospitalitat i fins i tot assistència mèdica són dominades per milions de treballadors immigrants oriünds del Pakistan, l’Índia, Bangladesh, Nepal, Filipines.

Com relata Ben Hubbard, Aràbia Saudita va declarar que més de la meitat dels casos registrats de Covid-19 es donen entre treballadors immigrants, i el paquet de 2,4 mil milions de dòlars per a cobrir parcialment els salaris dels llicenciats valdrà només per als saudites. Qatar, que serà la seu del Mundial de 2022 i va importar gran quantitat de mà d’obra barata d’Àsia, va registrar centenars de casos d’infecció en la zona industrial dedicada a la construcció d’estadis. “Les seves societats s’enfonsarien literalment si aquests treballadors no fossin allí, però hi ha molt poca empatia per la seva situació”, va dir Vani Saraswathi, editor associat del lloc Migrant-rigts.org. Tancats en els seus estrets dormitoris i sense higiene, no existeix la mínima possibilitat de distanciament social. De França a Grècia, d’Aràbia Saudita a Kuwait, les gegantesques comunitats migrants, especialment les dones, es transformen en un blanc fàcil del mal sanitari.

Aquest pas de la crisi sanitària a la crisi social està inscripte en la falta de preparació dels capitalistes, que enfronten la pandèmia amb mesures improvisades. No hi ha testatges massius perquè l’aïllament sigui selectiu i racionalment organitzat. Molt menys hi ha llits de teràpia intensiva, respiradors o ventiladors mecànics suficients, quan fins i tot les potències globals es desesperen en la disputa per inputs tan bàsics com màscares de protecció.

Però aquest marc només amplifica les conseqüències estructurals de la precarització del treball en els últims trenta anys: els perdedors absoluts de la globalització, la immensa onada de treballadors amb contractes precaris, intermitents o de “zero hores” ja estan pagant l’altíssim compte de la pandèmia. Una situació d’aquest tipus obre el camí a explosions socials per a detenir el ritme de destrucció de les seves vides.

Salts en la precarització enmig de la pandèmia

La burgesia, no obstant això, tanca l’orella als advertiments, i aprofita la crisi per a assajar nous experiments de precarietat. Ruth Bender i Matthew Dalton, del diari The Wall Street Journal, es refereixen a la nova modalitat de super-explotació capitalista: l’intercanvi de treballadors entre empreses. La reubicació de treballadors és temporal i sense drets garantits. Treballadors d’hotels, restaurants i companyies aèries són “prestats” a les xarxes de supermercats, botigues minoristes i hospitals, tirats a la línia de front amb els seus mateixos baixos salaris i sense equip sanitari adequat.
El govern alemany es va acostumar a inaugurar noves formes de degradació de condicions de treball en les últimes dècades, com el Pla Hart, que va possibilitar en la dècada de 2000 l’extenalització i el contracte intermitent, i el sistema Kurzarbeit, segons el qual el govern permet la suspensió del contracte de treball per les empreses, encarregant-se del pagament de salari reduït de l’empleat. No va ser diferent ara. La canceller Angela Merkel i el ministre de finances, Olaf Scholz, van signar una mesura que transforma el Kurzarbeit en un mitjà per a convertir fotògrafs, fisioterapeutes, docents de música i cambrers en treballadors rurals, ocupats en la collita d’aliments, tasca prèviament realitzada per immigrants precaris provinents de Romania i Polònia. Aquesta “innovació laboral” està sent importada per França, el ministre d’Agricultura de la qual, Didier Guillaume, va afirmar que el país necessitarà més de 200.000 nous treballadors rurals fins a maig, la qual cosa es faria amb el sistema adoptat pels capitalistes alemanys.

El The Wall Street Journal assenyala a la mateixa Alemanya un dels exemples de l’esquema d’intercanvi d’empleats. La multinacional McDonald’s, que ve retallant els ja miserables salaris dels seus empleats en països com l’Argentina, i la xarxa de supermercats Aldi Nord-Süd, van arribar a un conveni de lliurament d’empleats en el qual aquell permet que aquest ocupi als seus treballadors mitjançant contractes temporaris. Per a aconseguir la reducció salarial es posen en el blanc del contagi milers de vides. Les agències d’externalització i de contractes temporals s’enriqueixen amb la mesura: a França, l’agència de contractació temporària Mistertemp està transferint treballadors metal·lúrgics i de la construcció civil, rotatius en les seves empreses, per a treballar com a caixers de supermercat, en naus industrials de logística o en els serveis de lliurament.

Als Estats Units, la desocupació galopant és utilitzada com a xantatge per les empreses per a accelerar la nova reestructuració precària del treball. Una quantitat equivalent al 10% de la població econòmicament activa dels Estats Units (16,6 milions com esmentem més amunt) va demanar el segur d’atur. Monopolis com Amazon i Walmart són els que lucren amb la facilitat de precaritzar, rebent a milers de treballadors d’altres branques -com els de Disney World, que va acomiadar a 43.000 empleats -per a operar a les seves botigues. El guany de Walmart va augmentar un 2,6% enmig de la pandèmia, una fortuna líquida de 165.000 milions de dòlars.
El menyspreu de la patronal per la vida dels sectors més oprimits es verifica en les propostes perquè els treballadors continuïn corrent riscos. Les xarxes de supermercats Whole Foods, Trader Joe’s i Kroger, als Estats Units, també se serveixen de treballadors amb salaris reduïts i redirigits d’altres segments, i davant les protestes dels seus nous empleats temporaris per millors condicions sanitàries, va oferir 2 dòlars per hora com a pagament extra, la qual cosa va ser considerat un insult pels treballadors.

La burgesia busca instituir noves formes de precarització del treball per a incrementar els seus guanys, aprofitant-se del fet que aquestes desregulacions no sempre són vistes com a tals pels propis treballadors. Algunes vegades són maquillades com a mesures de “contenció de la desocupació”, destinades, no obstant això, a ingressar a l’arsenal de legislacions de destrucció de drets laborals en centenars de països. El sorgiment de la “uberització” del treball, onades de treballadors sense jornada i salaris fixos, “llestos per a actuar” a qualsevol hora del dia sense qualsevol dret laboral, representa una reestructuració del món del treball que *empalidece la divisió de les files obreres reeixida pels capitalistes durant les dècades neoliberals. L’intercanvi precari de treballadors incrementa les penes dels contractes temporaris. Es tracta d’una contra-revolució laboral que haurà de veure’s amb grans processos de lluita de classes per a poder imposar-se, i la pandèmia del coronavirus tendeix a portar aquestes contradiccions a la superfície, enmig de la depressió econòmica històrica que s’aveïna.

El fantasma de la llibertat

Treballadors de sectors millor organitzats i que mantenen certs drets van obrir una nova etapa dins del segon cicle de lluita de classes internacional, en la preservació de les seves vides i de les vides dels seus companys i de les seves famílies. La vaga general (parcial) de fàbriques italianes el 25 de març, pel tancament amb llicència remunerada dels treballadors; importants manifestacions de treballadors a l’Estat espanyol, que van aconseguir tancar la planta de Mercedes-Benz a la regió de Victoria; i als Estats Units, tancant fàbriques de Ford i GM. Treballadors d’Airbus a França van arribar a exigir a la patronal el cessament de la producció de béns inútils per al combat a la pandèmia, i la seva reconversió per a la producció de ventiladors per a unitats de teràpia intensiva, alguna cosa semblança a l’exigència dels treballadors de General Electric en l’estat de Massachusetts, als Estats Units.

Els treballadors de la salut, arriscant les seves vides en la línia de front tots els dies, també s’indignen contra els governs i els CEO dels hospitals privats. Tre Kwon, infermera de l’Hospital Mount Sinai a Nova York i membre de Left Voice, va explicar en diverses entrevistes televisives la situació dels treballadors de la salut, degradades per les polítiques de Trump, però també de governants del Partit Demòcrata com Andrew Cuomo.

La gran novetat en aquest aspecte és l’ingrés dels sectors més precaris de la classe treballadora dins del que Moody diu “les dues sigles de la lluita de classes” en l’era de la pandèmia, la llicències remunerades i els equips de protecció. Inicialment defensives, aquestes consignes summament importants impulsen elements de revolta antipatronal en aquestes capes oprimides essencials per al funcionament de la societat. Treballadors de les cadenes de menjars ràpids com McDonald’s a les regions estatunidenques de Tampa, St. Louis, Los Angeles, Memphis, abandonen els seus llocs de treball exigint millors condicions i salaris, una cosa replicada a l’Argentina, on els treballadors de Mc’Donalds i Burger King protesten contra la reducció del 50% dels seus salaris i comencen a avançar elements d’organització. Treballadors d’Amazon a Staten Island i Chicago van abandonar tasques en defensa de llicències remunerades. Els treballadors de l’empresa més important de serveis de lliurament ràpid als Estats Units, Instacart, van paralitzar les seves activitats en tot el país per a obtenir equip de seguretat. Els “essencials” mostren músculs contra la patronal.

Què passaria si els treballadors precaris es veiessin com a membres de la mateixa classe social amb els treballadors amb millors drets i salaris? Què passaria si els treballadors sindicalitzats prenguessin com a propis els interessos dels seus germans de classe en condicions d’externalització, subcontractació, contractes temporals? Les posicions estratègiques (com el transport, les grans indústries, els serveis) en la producció i distribució dels béns en la societat capitalista revelen el pes social de les onades més precàries de la classe treballadora, que es mostra com a essencial en la pandèmia. Com vam dir, l’elevació de les seves aspiracions en xoc amb les intencions de major liberalització de les condicions laborals per part de la burgesia serà un dels principals focus de lluita de les classes en aquesta etapa. Si és veritat que la classe treballadora es va fer molt més heterogènia i va passar per un agut procés de fragmentació durant l’auge neoliberal -amb característiques bastant diferents a les que presentava en el segle XX-, també és veritat que continua mantenint totes les “posicions estratègiques” que fan funcionar la societat. Amb elles, d’estar organitzada, pot operar veritables gestes polítiques, podent convertir-se en el potencial subjecte hegemònic d’emancipació.

La relació de la classe obrera més precària (negra, femenina, immigrant) amb els treballadors amb millors condicions salarials i d’organització, és una tasca estratègica. Discutint aquesta necessitat amb els membres del Socialist Workers Party (SWP) a l’abril de 1939, el revolucionari León Trotsky va rescatar la importància vital que aquesta combinació ajudi els marxistes a fusionar-se amb els sectors més oprimits i posar en peus un partit revolucionari als Estats Units.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge