Mundo Obrero Estado Español

RODA DE PREMSA RIDERS

"Posar la teva vida en perill per arribar a final de mes"

Aquest dijous la plataforma RideresXDerechos realitzava una roda de premsa per a exigir responsabilitats a l'empresa Glovo després de la mort d'un dels seus repartidors a Barcelona, a més de denunciar la situació de precarietat a la qual els sotmet el "capitalisme col·laboratiu".

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

divendres 31 de maig de 2019| edició del dia

En una roda de premsa celebrada aquest dijous a Barcelona, la plataforma RidersXDerechos ha denunciat la posició de l’empresa Glovo després de la mort d’un repartidor mentre estava treballant dissabte passat.

En una sala amb nombrosos mitjans de comunicació, els portaveus de la plataforma han instat també ha que Inspecció de treball actuï per a investigar i aclarir les causes de la mort del jove nepalès Liciten Koirala, i determinar si s’ha produït negligència per part de l’empresa.

Oriol Alfambra, un dels portaveus assenyalava que "s’ha d’investigar si Glovo venia prenent les mesures necessàries per a evitar aquestes situacions. Per molt que l’empresa digui que el rider repartidor no era "col·laborador" de la companyia i que utilitzava el compte d’un altre repartidor".

En aquest sentit, Nuria Soto, una altra de les portaveus de la plataforma RidersXDerechos, remarcava que "Glovo sap des de fa temps que els treballadors utilitzen comptes de tercers i no ha fet res per a regularitzar-ho". I de la mateixa forma, Soto ha denunciat la situació de ultraprecarietat a la qual els sotmet l’empresa ja que "tots ens hem saltat un semàfor per a fer una comanda més, sobretot quan es reben correus de l’empresa dient-te que no fas suficients comandes".

D’aquesta forma, els portaveus assenyalaven també que la primera condició que posen després dels contactes que ha intentat establir l’empresa amb la plataforma és que "s’iniciï un camí cap a la regularització de tots els treballadors de Glovo i que reconegui la relació laboral", així com l’exigència també d’un pla de riscos laborals, formació en prevenció i "cobrar un mínim per hora".

Finalment, els portaveus han denunciat que aquest model, el "capitalisme col·laboratiu" incita a "posar la teva vida en perill per a arribar a fi de mes", tal com li va ocórrer definitivament aquest dissabte a Pujan.

Empreses com Deliveroo, Glovo, Stuart i Ubereats entre altres, són les que garanteixen condicions de treball enormement precàries, sense cap dret, ni protecció mèdica, ja que no existeix cap contracte per a aquests (falsos) autònoms. Els repartidors en bicicletes estan exposats a una alta sinistralitat, ja que recorren 60 i 80 quilòmetres diaris i quan sofreixen algun tipus d’accident, no se’ls considera com un accident laboral sinó com a malaltia comuna.

No obstant això, després de la mort del jove repartidor el dissabte passat, ni ben transcorregudes 24 hores, més d’un centenar de riders es manifestaven davant la seu de Barcelona i com explicava Dani Gutiérrez, un extreballador de Glovo i Deliveroo i portaveu també de la plataforma, “volem denunciar l’explotació a la qual Glovo ens té sotmesos, a la qual s’intenta cobrir amb la desregularització que precaritza les nostres vides, la pressió a la qual se’ns sotmet a l’hora de repartir, la càrrega de volum excessiva, la rapidesa en les carreteres que ens porten a jugar-nos la vida sense cap mena de prevenció de riscos laborals, sense cap mena de material de seguretat viària. I així va acabar passant el que des de fa molt temps hem dit que passaria, que és que algun patiria la mort”.

Les treballadores i treballadors mostren així que les ‘causes dels fets’ comencen en el model de precarietat laboral de l’empresa, una més entre tantes impulsores de l’anomenat “capitalisme col·laboratiu”. L’explotació del segle XXI comença i en aquest cas també acaba amb la vida dels treballadors.

Una realitat que sofreix i viu la joventut precària en tot l’Estat i que ha provocat un brot de solidaritat i concentracions en ciutats com Madrid, Bilbao o València entre altres, mostrant que si “la precarietat mata”, la joventut treballadora s’organitza.
temes relacionats

Precarietat laboral   /    Riders   /    Mundo Obrero Estado Español

Comentaris

Comentar