×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Poble Lliure i Endavant es disputen la direcció de la CUP

Des d’aquest divendres la CUP tria Secretariat Nacional. Els militants optaran entre les fórmules de Poble Lliure i Endavant OSAN.

Guillermo Ferrari

dimarts 6 de febrer de 2018
Facebook Twitter

A partir del divendres 9 i fins al dia 15 els afiliats votaran una nova cúpula de l’organització independentista. Si una de les llistes aconsegueix almenys el 65% dels vots podrà adjudicar-se els 11 integrants del secretariat que corresponen a les llistes. Si cap hi arriba es repartiran proporcionalment. Els altres quatre dirigents seran triats entre les cinc candidatures individuals presentades.

Es presenten dues candidatures col·lectives que són les de Poble Lliure, anomenada “Des d’abaix fem créixer la Unitat Popular” i la d’Endavant “Som llavor, construïm Unitat Popular”, i cinc candidatures individuals. Entre les dues primeres es troben diversos dirigents que van compartir la bancada de la CUP en l’anterior legislatura. Per la primera es troben Albert Botran, Pilar Castillejo i José Téllez; i per la segona Eulàlia Reguant, Mireia Vehí i Benet Salellas, entre altres. El nou Secretariat es presentarà el dissabte 17.

El Secretariat de la CUP és el màxim òrgan de coordinació de la gestió política de la formació anticapitalista, una espècie d’executiva. Està format per 15 persones, de les quals 11 es triaran de les candidatures col·lectives i la resta de les individuals. El Secretariat que surt va anunciar la seva renúncia dies després del 21D i serà el dia 16 d’aquest mes, quan ja es conegui als nous membres.

El Secretariat que surt està encapçalat per Quim Arrufat, Natalia Sánchez i Lluc Salellas. Havia estat triat a l’agost de 2016 dins d’una candidatura col·lectiva única. En aquesta elecció havien participat gairebé 1.100 militants cupaires i un 76% d’ells va votar a favor de la candidatura única. Després de 18 mesos de gestió executiva de la política cupaire decideixen presentar la seva dimissió per donar pas a una nova direcció.

Friccions dins de la CUP?

El fet d’haver passat d’una candidatura comuna a dues candidatures separades, que enfronta a exdiputats que compartien la bancada anticapitalista ha cridat l’atenció significativament. Cert és que s’arrossegaven diferències importants, sobretot quan calia prendre decisions destacades (investidura i confiança a Puigdemont, aprovar pressupostos que mantenien les retallades, etc).

Aquestes diferències es van manifestar també en la valoració del 21D. Poble Lliure postulava en el seu comunicat la necessitat de conformar “un govern d’unitat republicana” juntament amb les altres forces sobiranistes. En el mateix s’exigia un balanç crític del Secretariat. Per la seva banda, Endavant explicava que Puigdemont havia de marcar l’estratègia a seguir per haver estat el més votat. I sobre el Govern plantejava “considerem que parlar de «govern republicà» sense tenir aquestes respostes és un error”.

Des d’aquest moment ja era clar que les friccions havien pujat de to. I, al programa que aixeca cada opció segueixen manifestant-se diferències importants a l’hora dels plantejaments més de fons. La revista L’Accent va destacar que “l’ala dreta de la CUP exigeix entrar en un govern d’unitat nacionalista amb els partits que van enterrar el referèndum del 1O”.

Poble Lliure mantenia que “La CUP ha de treballar per forjar aliances àmplies que ens facin avançar en tots els fronts. Aliances en el front republicà i en el de la unitat popular”. Al seu programa, Poble Lliure cridava a abandonar el vanguardisme. L’objectiu és buscar aliances amb Junts per Cat i ERC, potser per reeditar la “república etèria” del 27O. No obstant això aquest dissabte passat hauria d’haver denunciat el reformisme d’Esquerra i la “falta d’una estratègia compartida”.

La llista de Endavant per la seva banda té un plantejament una mica més crític amb aquestes llistes i prepara el camí per participar en les eleccions municipals que convocarà el Govern espanyol “[…] cal anar més enllà de les propostes de JxCat i d’ERC i situar els municipis com un dels principals bastions…”. Encara que tampoc és clar com caldria desenvolupar una opció alternativa que no va haver-hi durant aquests anys de “mà extesa”.

Els uneix l’espant

No obstant això, aquestes llistes coincideixen en la gran importància de que la CUP participi en les eleccions municipals que es faran d’aquí a quinze mesos. La CUP va tenir el seu baptisme electoral en 2003 i aquest terreny municipalista va ser el més important fins que va entrar sorpresivament al Parlament en 2012. Tot això realitzat de comú acord entre les “dues ànimes” cupaires. Ara ambdues formacions apunten els seus canons a les municipals de 2019 com a forma de rellançar-se. Serà un replegament després del pas en fals del 27-O?

Una altra coincidència és que cap d’aquestes dues llistes té una explicació clara de què va passar després del 3-O i especialment després del 27-O. Poble Lliure parla de el “contradictori 27O” i de “les vacil·lacions de sectors conservadors dins del soberanisme”. Es refereix a Puigdemont que es va prendre el cap de setmana per visitar la Girona de la seva infància? Potser als consellers d’Esquerra que ni van aparèixer per la Generalitat? Lamentablement, no hi ha explicacions.

El més semblat a això és la declaració de la CUP del 12 de novembre, en la qual afirmen que “…el Govern no havia treballat prou en l’escenari de la unilateralitat pura…”. Però si Puigdemont i Junqueras han tractat de treballar exclusivament l’escenari del diàleg amb Rajoy, com és possible sostenir aquest argument?

La falta d’un balanç clar sobre el 27-O també és potestat de Endavant-Som llavor. En el seu comunicat ni fa esment del fet. Encara que sí plantegen que cal “…anar més enllà de JxCat i ERC i situar als municipis com un dels principals bastions…”

La falta d’un balanç clar d’aquests últims tres mesos sumat a unes iniciatives que promouen el suport (o ingrés) a un eventual Govern de JxCat i ERC porta novament a la “formació anticapitalista” cap al camí de la burgesia catalana. Guanyi la llista que guanyi, cap vol trencar amb el camí de Puigdemont-Junqueras. Portaran al moviment democràtic català cap al camí de la impotència i a l’obediència al Règim opressor del 78.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria