×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per un moviment estudiantil independent i de base, que el SEPC trenqui amb Universitats per la República!

El 26 d'Octubre hi haurà una nova jornada de vaga estudiantil a Catalunya contra l'aplicació del 155.

Marta Clar

dimarts 24 d’octubre de 2017
Facebook Twitter

Edición castellano

No Passaran i Pan y Rosas ens hi sumem, però creiem necessari que el SEPC trenqui amb Universitats per la República i es proposi impulsar, al costat de les assemblees de facultat, un moviment estudiantil independent i en coordinació amb els CDR, per poder avançar cap a una vaga general.

L’escalada repressiva de l’Estat espanyol contra l’1-O no té límits. Les últimes declaracions de Rajoy ho deixen clar. A partir del dissabte aplicarà el 155, per fer-ho es recolza en el PSOE, Ciutadans, la Corona i la Unió Europea. Mitjançant aquest cop institucional el Govern central pretén escapçar la Generalitat i el Parlament i convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos, a més d’intervenir Educació i la televisió pública -Tv3-.

Amb tot això, el Règim del 78 busca assestar-li un cop mortal al moviment sobiranista, que malgrat la brutal repressió va realitzar el referèndum i va mobilitzar a més de dos milions de persones a favor de la independència. Davant aquest nou cop repressiu, Universitats per la República ha convocat una jornada de vaga durant el 26 d’Octubre.

El moviment estudiantil tornarà a sortir als carrers, com va fer el passat 28 de setembre. Aquesta vegada, tornarem a ser desenes de milers els qui ens mobilitzem per defensar el resultat del referèndum, enfrontar el 155 i exigir la retirada de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i la posada en llibertat de Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (OMNIUM).

Com fins ara, des de l’agrupació estudiantil No Passaran i Pan y Rosas ens sumem a aquesta nova jornada de lluita, amb el convenciment que per enfrontar una atac d’aquestes magnituds és necessari posar en peu un moviment estudiantil independent i de base, que en aliança amb els Comitès de Defensa de la República als barris i la classe treballadora pugui avançar cap a una vaga general.

Què pot fer el moviment estudiantil per enfrontar el 155?

1. Tots i totes a les assemblees de facultats! Ara més que mai, per enfrontar el cop institucional és necessari construir la unitat entre el conjunt dels i les estudiants. Per això és de vital importància que el SEPC es posi al capdavant d’impulsar un moviment estudiantil realment massiu en totes les facultats, que al costat de les assemblees i totes les organitzacions estudiantils d’esquerra convoqui assemblees realment massives, en les quals cridi a la participació del conjunt dels estudiants.

Si som centenars de milers als carrers, no podem seguir sent unes poques desenes en les assemblees! És necessari convocar assemblees multitudinàries en totes les facultats, un espai horitzontal, de base i radicalment democràtic, en el qual participin el conjunt dels estudiants. Per discutir un pla d’acció entre tots i totes, com ens organitzem i amb quin programa.

2 Coordinem-nos amb els Comitès de Defensa de la República als barris! Els Comitès de Defensa del Referèndum (CDR) segueixen actius. És necessari que el moviment estudiantil posi en peu organismes de coordinació entre els centres d’estudi, els barris i els que puguin sorgir als centres de treball, per defensar amb la mobilització el resultat de l’1-O i fer front al 155.

Que les assemblees de facultat acudeixin a les reunions unitàries de coordinació dels CDR per discutir un pla de lluita unitari. És necessari que les organitzacions sindicals amb més pes en les facultats, començant pel SEPC, convoquin assemblees en totes les facultats per organitzar-nos i unir-nos als CDR. El moviment estudiantil no pot seguir lligat a la lògica de vagues parcials que imposa Universitats per la República.

3. Per un programa independent de la joventut recuperem les demandes històriques del moviment estudiantil! El moviment estudiantil ha de prendre a les seves mans les reivindicacions democràtiques del poble català, defensant l’aplicació del resultat del referèndum i en contra de la repressió.

Però aquestes reivindicacions democràtiques no poden separar-se de les reivindicacions socials que encara queden pendents. En contra de la lògica d’Universitats per la República, que vol limitar el moviment estudiantil a la defensa de la República catalana traslladant la unitat dins del bloc sobiranista al moviment estudiantil, No Passaran i Pan y Rosas creiem que és necessari el reprendre la lluita per la gratuïtat de l’educació, per tombar les contrareformes que tant el Govern central com la Generalitat han anat imposant en l’última dècada, com el Pla Bolonya, la LEC, la pujada de taxes del 2012, el recent 3+2 o les Revàlides.

Mesures que han expulsat a centenars de milers d’estudiants i han anat acompanyades d’un enorme procés de precarización del personal docent. Però sabem que això és el contrari del que volen el PDeCat i ERC, per tant, aquesta iniciativa no vindrà de la mà de les seves organitzacions juvenils.

Una cosa així no podrem aconseguir-la de la mà dels Rectors, la casta universitària o el Govern, com proposen Universitats per la República. Per aquest motiu, cridem a que el SEPC trenqui amb Universitats per la República i es posi al capdavant d’impulsar, al costat de les assemblees de facultat i les organitzacions estudiantils d’esquerra un moviment estudiantil independent, de base i que posi en marxa l’agenda pròpia de la joventut.

4. Per la unitat obrera i estudiantil, contra el 155 i perquè s’apliqui el resultat de l’1-O fa falta una vaga general ja! Contra aquest nou atac repressiu del règim, és necessari que la classe treballadora, les dones i la joventut responguem amb una gran vaga general, com ja vam fer el 3 d’Octubre.

És urgent que els sindicats convocants d’aquella vaga tornin a fixar una data de vaga general i exigeixin a CCOO i UGT que, a diferència del que van fer el passat tres d’octubre tractant de convertir la jornada de vaga en un “atur cívic”, aquesta vegada s’hi sumin.

5. Quin procés constituent necessitem les dones i la joventut? Som els qui més patim la desocupació i la precarietat, per això mateix necessitem un procés constituent realment lliure i sobirà, en el qual puguem discutir-ho realment tot.

No només la relació territorial que ha de tenir Catalunya amb l’Estat espanyol, sinó també sobre els grans problemes socials. Aquest no és el procés constituent de Puigdemont i Junqueras. Saben que no podrem resoldre les demandes que encara estan pendents ni recuperar els drets que hem perdut en l’última dècada si no és qüestionant els interessos i privilegis dels capitalistes.

Perquè volem posar-li fi a la desocupació, conquistar una universitat gratuïta i sense ingerència dels bancs i empreses, també volem discutir sobre quina República volem. És a dir, una República catalana socialista, de la classe treballadora, les dones i la joventut.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!