×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per què aquest 8M també lluitem per l’educació gratuïta?

Aquest 8 de març hi haurà vaga també als centres d'estudis. Com a estudiants lluitem perquè ens volem vives. Però també assenyalem i combatem la situació d'explotació i precarietat que sofrim la majoria de les dones.

Verónica Landa

dijous 8 de febrer de 2018
Facebook Twitter

Històricament les dones, la joventut i les persones immigrants han estat els sectors més precaris de la classe treballadora. Un informe d’UGT, amb dades de 2016, assenyala que la joventut accedeix a l’ocupació “per mitjà de la contractació temporal”. Avui dia la taxa de contractes temporals en la joventut és d’un 57%, més que en 2014.

Si parlem de contractes a temps parcial la diferència entre homes i dones es dispara. Enfront del 37% que representen els homes joves, tenim un 63% de dones joves amb aquest tipus de jornada.

Ni la precarietat ni l’atur són “invents” d’aquesta crisi. Són fenòmens que afecten històricament als sectors més explotats i oprimits (dones, joves, immigrants). Una situació que es veu agreujada en el cas de l’Estat espanyol amb les reformes laborals (la del PSOE i la del PP), amb les retallades en sanitat, en la llei de dependència, en guarderies públiques i amb la racista llei d’estrangeria.

D’altra banda tenim la bretxa salarial, que en 2016 en l’Estat espanyol se situava en el 23,2%: és a dir, de mitjana, les dones cobren un 23,2% anual menys que els homes.

Tampoc diem res nou quan assenyalem que la pobresa a nivell global també té rostre de dona: el 70% de pobres del món són dones.

Tenint en compte totes aquestes dades, és vital que la vaga estudiantil que es prepara pel 8 de març reculli una demanda històrica del moviment estudiantil: l’educació gratuïta.

A la universitat no val amb reclamar tornar a una situació prèvia a la pujada de les taxes del 2012; això no garanteix que les universitats públiques siguin accessibles per a la majoria de la població.

Des del curs 2004/2005 fins al curs 2016/2017, 200.000 estudiants van abandonar les universitats públiques: 66.000 van deixar la universitat en el període previ a el ‘tasazo’ de 2012. Els 200.000 estudiants que van deixar la universitat, se sumen aquells que mai van tenir l’oportunitat d’accedir a ella. La pujada de les taxes s’ha produït en paral·lel a la menor inversió pública a les universitats. Les nostres matrícules han pagat aquestes retallades.

A més, la diferència entre els crèdits d’uns graus i uns altres (per exemple, els considerats experimentals), fan que no sigui igual estudiar Història que Medicina, sent la segona més cara i garbellant, per tant, a tot un sector que per recursos econòmics no pugui accedir a ella.

Els crèdits també varien si és una primera matriculació (no se t’ocorri suspendre una assignatura), o si no ets estudiant de la Unió Europea. Sí, has llegit bé. Per si no ho sabies, el PP va aprovar un decret en 2012 que permet que les comunitats, o les universitats en el cas de Catalunya, decideixin quant paguen els estudiants que no són de la UE i estan estudiant en l’Estat espanyol. La taxa de la Comunitat de Madrid per a primera matriculació és quatre vegades més cara que per a alumnes de la UE.

Això se suma a la situació concreta de les persones immigrants, de major precarietat, que dificulta i impossibilita el seu accés a l’educació superior.

No recollir la demanda de la gratuïtat, tenint en compte la privatització i l’elitització, és deixar de costat a amplis sectors que accedeixen a la universitat realitzant grans esforços o que ni tan sols es plantegen poder accedir.

Lligat a aquesta, una altra consigna que hem d’aixecar aquest 8M és que les empreses privades surtin de les universitats públiques. No pot ser que les mateixes empreses que realitzen ERE’s i precaritzen a la classe treballadora, estiguin en els òrgans de govern de les universitats o vinculats a elles amb càtedres, màster, etc.

Volem perpetuar una universitat elitista, privatitzada, que exclou a la majoria de la població? O lluitem per canviar l’educació, que sigui gratuïta, que acabi amb tot tipus de discriminació, que no estigui sota els interessos de les empreses privades i els bancs?

Tot això ho aconseguirem mitjançant l’organització i la lluita. No ho aconseguirem amb un dia de vaga. Però aquest 8M no podem perdre l’oportunitat que el moviment estudiantil es reactivi i faci seves les demandes del moviment feminista i de dones, alhora que exigeix l’educació gratuïta.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria