×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pedro Sánchez decreta l’Estat d’alarma, però la crisi del coronavirus la continua pagant el poble treballador

El govern espanyol ha anunciat, aquest divendres, l'Estat d'alarma i es contemplen mesures com la restricció parcial de moviments, entre d'altres. S'aplicaran des de dissabte.

Redacción IzquierdaDiario.es

divendres 13 de març de 2020
Facebook Twitter

L’Estat d’alarma, una figura contemplada a la Constitució permet al Govern central prendre mesures excepcionals davant catàstrofes o altres situacions d’aquest tipus. S’ha aplicat poques vegades en la història, l’última vegada va ser en 2010, enfront la vaga dels controladors aeris, per a militaritzar el servei i trencar la vaga.

Segons Sánchez, les mesures estan destines a mobilitzar tots els recursos de l’Estat, incloent recursos civils i militars, per a enfrontar la crisi del coronavirus, i la situació d’“emergència social”.

“Ens esperen setmanes molt dures”, ha dit el president. I ha assegurat que en les pròximes setmanes s’espera que s’arribi a més de 10.000 afectats a tot l’Estat espanyol.

L’estat d’alarma, que s’instal·larà per 15 dies, podria incloure la limitació de moviments en llocs o regions determinades, practicar requises temporals de béns i imposar prestacions personals obligatòries. La figura permet també impartir mesures per a assegurar el proveïment de productes de primera necessitat. No obstant, Sánchez no ha detallat en què consistiran les noves mesures, quelcom que en aquest moment el Govern està negociant amb les patronals.

Al mateix temps, Comunitats Autònomes com Madrid, la més afectada per contagis fins al moment, han decretat el tancament total del comerç a partir d’aquest dissabte, i només obriran supermercats i farmàcies. També s’ha establert el confinament obligatori en poblacions com Igualada, davant un focus del virus.

El govern espanyol segueix de prop els passos que s’han pres a Itàlia. En aquest país, el model seguit en els últims dies ha estat la limitació de moviments i la multiplicació dels controls policials de la població, instal·lant una quarantena obligatòria a milions de persones. La propaganda del Govern transalpí és que aquesta limitació de les llibertats dels ciutadans no es podia evitar per a aconseguir la “protecció” de la població contra el virus.

No obstant, la hipocresia d’aquest discurs, que intenta justificar que s’implementi un “estat d’excepció”, ho demostra el fet que les grans fàbriques i empreses han continuat treballant, obligant els treballadors a traslladar-se a les seves ocupacions, i continuar treballant sense condicions mínimes de salubritat. Això ha desfermat en els últims dies una onada de vagues en protesta a tota Itàlia.

El president Pedro Sánchez ha dir que l’“heroisme també consisteix en rentar-se les mans i quedar-se a casa”, amb un discurs per a crear una “unitat nacional” i amb referències a la pàtria, però la realitat és que milions de treballadors i treballadores a tot l’Estat continuen havent de treballar en empreses i fàbriques on no existeixen les condicions bàsiques de seguretat sanitària, sense protecció suficient, sense alcohol en gel ni màscares, com denuncien desenes de treballadors a Esquerra diari.

El govern apel·la a la “responsabilitat individual” de la població, quelcom necessari, però absolutament insuficient, si les patronals i el govern imposen que milions de persones hagin d’anar a treballar sense protecció.

La mesura d’excepció del Govern que permet prohibir la lliure circulaciò i les reunions de fins determinat nombre de persones, més que per a evitar el contagi és una mesura preventiva per a impedir o sancionar les manifestacions i/o rebel·lions que poden provocar les penúries que li fan pagar al poble treballador en aquesta crisi.

A més, l’informació que es brinda a la població és confusa, a comptagotes i poc transparent. El poble treballador té dret a estar informat i a decidir sobre la seva pròpia salut!

Sense prendre mesures com la confiscació de tots els recursos de la sanitat privada per a posar-los al servei de la pública, la prohibició d’acomiadaments i llicències remunerades del 100%, aquesta crisi generada pel coronavirus la continuarà pagant el poble treballador.

Et pot interessar: #Coronavirus Quines mesures necessitem perquè els de sempre no paguem aquesta crisi?


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna