Gènere i sexualitats

DECLARACIÓ CATALUNYA PAN Y ROSAS

Pan y Rosas pel dret d’autodeterminació del poble català

Enfront del cop institucional contra el dret a l'autodeterminació de Catalunya: Enfrontem al Règim del 78 capitalista i patriarcal! Per una gran mobilització independent que enfronti al 155 i lluiti per la llibertat de les preses i els presos polítics! Per una República catalana socialista, de les dones, la classe treballadora i la joventut.

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE

dijous 9 de novembre de 2017| edició del dia

Edición castellano

Davant la proclamació de la nova República catalana, des de Pan y Rosas denunciem el greu atac que suposa la imposició de l’article 155 per part del Govern de Rajoy. Un cop institucional que s’aplica amb el suport del PSOE, Ciutadans, Felipe VI i la UE. I que ara ha donat un salt sense precedents amb l’ingrés a presó de 8 membres del Govern.

El 155 ve acompanyat de la proposta d’eleccions el 21D. Uns comicis imposats pel Partit Popular, que no tenen un altre objectiu que desconèixer la voluntat popular expressada l’1-O i derrotar al moviment democràtic català. És més, es desenvoluparan amb la meitat del Govern a la presó, imputats per un delicte de rebel·lió, sedició i malversació de fons, la mateixa sort que van tenir Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a la presó.

Avui el moviment feminista i de dones no pot estar al marge de la lluita pel dret a decidir del poble català i molt menys pot desatendre la lluita contra les retallades als drets democràtics més elementals. Per això, davant aquest cop institucional és imprescindible lluitar per la Llibertat de Preses i Presos Polítics! Perquè de consolidar-se aquest atac brutal contra Catalunya, no hi ha dubte que el Règim del 78 voldrà avançar sobre totes les nostres conquestes en tot l’Estat.

Aquest és un règim reaccionari que redueix permanentment els drets de les dones, basat en la més profunda desigualtat del sistema capitalista i la seva aliança amb el sistema patriarcal que permet que avancin els feminicidis, la violència masclista i les múltiples violències, com la precarietat laboral, l’atur, les retallades, el racisme i tot tipus d’opressions.

Les dones de Pan y Rosas creiem que per derrotar totes les mesures repressives i el 155, és imprescindible una gran mobilització que reprengui l’experiència de l’1-O i la vaga del 3-O. Una mobilització basada en l’extensió de l’autoorganització a tots els barris, centres d’estudi i treball, a l’organització d’aturs i assemblees, vagues sectorials en l’administració, educació o mitjans de comunicació públics i preparar una nova vaga general, com ja proposen milers en les concentracions i algunes entitats.

Les dones hem protagonitzat vagues com la del 8M a tot el món, i des dels centres de treball i estudi també som capaços d’estar al capdavant d’aquesta lluita, tot i que les direccions de CCOO i UGT ens han donat sempre l’esquena, com ho fan avui amb el moviment democràtic català.

Apostem per la mobilització independent. D’una banda, Podemos, Esquerra Unida i els “comuns” han criticat el 155, però mai van reconèixer i van defensar el mandat de l’1-O, i no van convocar cap mobilització contra la repressió ni es van plantejar trencar els pactes amb els socialistes. Una política que nomes ha comptat amb l’oposició de Podem, encara que Pablo Iglesias ho intervingués.

D’altra banda, avui és la direcció del Procés la que està sent durament copejada per les mesures repressives de l’Estat. Mentre lluitem pel seu alliberament de la presó i perquè es compleix el mandat de l’1-O, tenim una posició crítica sobre la seva actitud de “cridar a la calma” i no haver preparat la resistència.

Hauria d’haver-se negat a rebutjar les eleccions del 21D, organitzat la defensa i resistència després de la proclamació de la República catalana i l’aprovació del 155 en el Senat.

Això ha estat aprofitat per l’Estat per fer-se amb el control de l’administració catalana i mobilitzar a l’espanyolisme i a grups feixistes. També expressa que en última instància al que temen és a una mobilització que avanci cap a les conquestes de demandes socials, que acabi enfrontant als propis partits de la burgesia catalana.

Les dones hem demostrat que solament amb la mobilització independent als carrers, al costat de la classe treballadora i la joventut, podem avançar en les nostres conquestes. Així ho hem estat fent contra la violència masclista al crit de “Ni Una Menys” aquí i al món. I en l’Estat espanyol, vam poder derrotar al govern del PP quan va voler retallar el dret a l’avortament, conquistat per la nostra lluita, fent dimitir al ministre de “justícia” Alberto Ruiz Gallardón.

Quina República necessitem les dones, la classe treballadora i la joventut?

Les dones de Pan y Rosas defensem el dret a l’autodeterminació de Catalunya activament. Hem estat en les ocupacions dels col·legis i centres de votació l’1-O i no oblidem la brutal violència exercida per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que també es va encebar contra les dones, amb casos de vexacions de caràcter masclista i especialment amb les dones majors que van estar en primera línia per votar i defensar les urnes.

Participem en les assemblees estudiantils, en les vagues, en els comitès de defensa de la república. Les nostres companyes treballadores immigrants han defensat el dret a votar l’1-O, encara que no podien votar precisament per ser immigrants. No obstant això, no ho fem des d’una perspectiva independentista.

Alhora ens preguntem Quin és la República que proposen el PDeCat i ERC amb el suport de la CUP? Quines solucions donaria a les principals demandes i drets de la majoria de dones? La República que proposen es manté en els marcs del mateix sistema d’explotació que es legitima en les seves múltiples opressions.

Perquè la seva adreça es compon dels mateixos partits que al Govern de Junts pel Sí van aprovar uns pressupostos neoliberals que mantenien les pitjors retallades en Sanitat i Educació imposats durant la legislatura d’Artur Mas.

Un desmantellament dels serveis públics, que al costat de la no aplicació de la Llei de Dependència, va condemnar a la majoria de dones a haver de suplir i assumir les tasques de cures en les seves llars de forma totalment gratuïta i precària. I paradoxalment, mentrestant, se segueixen finançant amb diners públics les escoles privades del Opus Dei, que fomenten una educació masclista i els valors catòlics més retrògrads.

D’altra banda, la Llei de Transitorietat, aprovada en el Parlament per poder constituir la República, no solament preveu un procés constituent amb una agenda limitada i dirigit des de dalt, sinó que manté gran part de la reaccionària legalitat espanyola, calcant el model social i econòmic del Règim del 78, condemnant a les dones a la mateixa situació de desigualtat i opressió.

Manté la Reforma Laboral, que segueix fomentant la precarietat laboral femenina i la desigualtat salarial entre homes i dones, que actualment a Catalunya se situa en el 26%.

Manté la limitada llei contra la violència masclista mentre els feminicidis segueixen augmentant de forma alarmant. A dia d’avui 87 dones han estat assassinades a Catalunya i en l’Estat espanyol.

Manté intacta la reaccionària llei d’estrangeria que legitima la discriminació contra les persones immigrants, afectant encara més greument a les dones. Cal recordar que les dones immigrants «sense papers» encara no poden accedir a un dret tan fonamental com és el dret a l’avortament, perquè només tenen dret a accedir a la seguretat social en casos d’urgències. I ni parlar de la relació que se seguiria mantenint entre l’Església i l’Estat.

Per tot això, des de Pan y Rosas, encara sense ser independentistes, estem convençudes que solament des de la mobilització de la classe treballadora, les dones, la població immigrant i la joventut serà possible enfrontar les mesures repressives que vengen des de l’Estat central.

Per això considerem que és necessari construir una direcció alternativa al “processisme”. Les organitzacions de dones combatives i d’esquerra hem de lluitar per unir les demandes democràtiques més sentides amb les demandes socials com la lluita contra l’atur, la precarietat, la defensa dels serveis públics, contra la violència masclista i el sistema patriarcal.

Aquesta és l’única forma de defensar la República i obrir un procés constituent realment lliure i sobirà, on puguem decidir-ho tot i que enfronti des de l’arrel els interessos capitalistes i patriarcals que sostenen al Règim del 78 hereu de la dictadura. I que també decideixi quina República volem. Nosaltres volem una República catalana socialista, perquè és l’única que pot resoldre els greus problemes socials que afecten a les dones i al conjunt de la classe treballadora.

És imprescindible que el moviment feminista i de dones de tot l’Estat abraci la lluita democràtica de Catalunya. Una lluita que no concebem separada de la classe treballadora, les dones i la joventut de tot l’Estat. És important estendre-la contra la Corona i el Règim del 78 a la resta de l’Estat, i obrir així un procés constituent que acabi amb la Monarquia i obri el camí a una lliure federació de Repúbliques Socialistes Ibèriques.

Suma’t a Pan y Rosas!
temes relacionats

Gènere i sexualitats   /    Política Estat espanyol   /    Independència de Catalunya   /    Autodeterminació de Catalunya   /    En Català   /    Pan y Rosas   /    Catalunya

Comentaris

Comentar