×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Palestina, l’altra ocupació de la qual les potències mundials no parlen

Aquests últims dies, el món va tornar a posar la mirada sobre la situació que es viu en els territoris palestins, quelcom que podem anunciar com la invasió que pocs denuncien.

Diego Sacchi

dilluns 16 de maig
Facebook Twitter

Dimecres passat la reportera d’Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, va ser assassinada per trets de l’Exèrcit israelià a Jenín (Cisjordània). Si aquest fet havia generat repudi, la repressió al funeral de la periodista a Jerusalem per part de la policia israeliana va generar indignació.

Aquests fets, que solen aparèixer en els grans mitjans com una cosa aïllada, són part del creixement de la violència i repressió d’Israel contra els palestins, especialment en la zona de Jerusalem i els territoris palestins de Cisjordània.

Això és part de l’avanç permanent d’Israel des que es va crear aquest Estat, un 15 de maig 1948, justament fa pocs dies els palestins van commemorar el que anomenen Nakba, la "catàstrofe". Amnistia Internacional calcula que Israel es va apropiar d’uns 1000 km², l’equivalent a 5 Ciutats de Buenos Aires.

Però a més d’aquest fet històric, en l’últim temps hi ha un agressiu avanç dels anomenats “colons”, que amb el suport de l’Estat, expulsen als palestins de les seves cases, barris i terres.

L’organització Btselem, el Centre d’Informació Israeliana per als Drets Humans en els Territoris Ocupats, indica en un informe que Israel ha construït més de 280 assentaments a Cisjordània, que alberguen a més de 440.000 colons. D’aquests assentaments uns 150 no són reconeguts legalment, ara com ara.

Aquest mateix centre diu que “la violència dels colons contra els palestins serveix com una important eina informal a les mans de l’estat per a apoderar-se de més i més terres de Cisjordània”.

Un exemple del que està passant és la resolució del Tribunal Suprem de Justícia d’Israel que desallotja als habitants palestins de Masafer Yatta. Segons un informe de l’ONU el desplaçament de “1200 residents palestins de Masafer Yatta, entre ells 500 nens, suposa una greu violació del dret internacional humanitari i dels drets humans".

El que sofreixen milions de palestins “no és un “conflicte”, un “xoc” o una “guerra” entre dues parts iguals. No hi ha dubte de l’enorme disparitat de poder entre el govern israelià i els palestins als quals apunta. Recolzat per $3.8 mil milions en fons militars anuals del govern dels EUA, el govern israelià controla, domina i desposseeix de vides i terres palestines”. Aquesta contundent definició la fa una organització que es diu Veus Jueves per la Pau.

Que en aquests temps on gairebé diàriament veiem noves sancions per la situació que es viu a Ucraïna, que l’Estat d’Israel pugui ocupar, expropiar i mantenir un veritable apartheid contra milions de palestins, només s’explica pel suport de les grans potències, començant pels Estats Units.

Contra això el poble palestí resisteix la neteja ètnica que dura fins als nostres dies i, encara que alguns busquin silenciar el que viuen, la lluita pel dret al retorn a les seves terres ancestrals es manté viva.


Facebook Twitter

Diego Sacchi

Nacido en Buenos Aires en 1977, militante del Partido de Trabajadores Socialistas desde 1994. Periodista, editor en la sección Internacional de La Izquierda Diario y columnista de temas internacionales en el programa de radio El Círculo Rojo.

Segueix-lo a Twitter

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat