×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pagant les pensions amb més deutes

El Govern busca mitjançant un préstec del Tresor a la Seguretat Social evitar deixar la Reserva del Fons de Pensions sense liquiditat i evitar així sumar una crisi més a Catalunya o al finançament autonòmic.

Ivan Vela

dimarts 9 de gener de 2018
Facebook Twitter

El Govern busca fórmules i retòriques per emmascarar la realitat, que no és una altra que el saqueig del Fons de Reserva de les pensions que ha deixat sense capacitat a la Seguretat Social per fer-se càrrec del pagament integre per al proper 2018, sobretot en els dos pagaments extres d’estiu i hivern.

Per ser més precisos, tampoc aquest passat 2017 la Seguretat Social va tenir la capacitat econòmica de fer front de forma íntegra i el Tresor va haver de concedir uns préstecs de 10.100 milions d’euros, un 50% menys que els 15.000 milions que es preveu es destinin aquest 2018.

El pagament de les jubilacions viduïtat, orfandat, a favor de familiars o discapacitat que perceben més de 9,4 milions de pensionistes es llúdria de la pròpia recaptació de la Seguretat Social i de la Reserva del Fons de Pensions en casos puntuals.

De fet, aquest Fons de Pensions va arribar a tenir en les seves arques fins a 66.815 en 2011, però les diferents reformes, primer la del 2011 (amb govern del PSOE) i posteriorment la del 2013, han minvat molt la seva capacitat econòmica.

A aquestes reformes, que suposen una pèrdua de fins a un 35% del poder adquisitiu dels pensionistes, com assenyalen des de la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions, cal afegir que la “guardiola de les pensions” ha servit per al pagament de negocis privats fallits com a autopistes i aeroports, com també assenyalen des de la Coordinadora.

Segons Emma Navaro, secretària general del Tresor i que dilluns va comunicar la previsió del préstec, aquesta injecció de 15.000 milions no suposa un augment del deute. I és que segons els comptes de l’Estat, el deute públic es calcula restant al deute els actius de l’Estat, i en aquest cas no existeix tal disminució d’actius, com si ocorria quan es prenia diners de la “guardiola de les pensions” per a altres finalitats.

Però aquesta retòrica amaga que aquest préstec del Tresor serà, no emplenat d’altres partides de l’Estat, sinó pels mercats mitjançant l’emissió de bons, és a dir, per inversors privats que compren deute públic de l’Estat espanyol.

Però més enllà de la qüestió conjuntural que el Partit Popular i l’executiu de Mariano Rajoy busquen emmascarar de retòrica, la veritat és que l’Estat ha anat desinflant cada vegada més la reserva de les pensions en pro de defensar els interessos privats mitjançant rescats.

Dels 66 milions en 2011 s’ha passat als actuals 8.095 milions d’euros, quantitat que amb prou feines dóna per abonar una paga extra. Després d’una vida de treball, gairebé 10 milions de pensionistes veuen com l’afany de lucre i la gestió de l’Estat capitalista, no solament els empobreix amb reformes i pèrdua de poder adquisitiu, sinó que a curt o mig termini el pagament de pensions pot ser insostenible d’amagar fins i tot per als “experts” de Moncloa.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah