×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pagant les pensions amb més deutes

El Govern busca mitjançant un préstec del Tresor a la Seguretat Social evitar deixar la Reserva del Fons de Pensions sense liquiditat i evitar així sumar una crisi més a Catalunya o al finançament autonòmic.

Ivan Vela

dimarts 9 de gener de 2018
Facebook Twitter

El Govern busca fórmules i retòriques per emmascarar la realitat, que no és una altra que el saqueig del Fons de Reserva de les pensions que ha deixat sense capacitat a la Seguretat Social per fer-se càrrec del pagament integre per al proper 2018, sobretot en els dos pagaments extres d’estiu i hivern.

Per ser més precisos, tampoc aquest passat 2017 la Seguretat Social va tenir la capacitat econòmica de fer front de forma íntegra i el Tresor va haver de concedir uns préstecs de 10.100 milions d’euros, un 50% menys que els 15.000 milions que es preveu es destinin aquest 2018.

El pagament de les jubilacions viduïtat, orfandat, a favor de familiars o discapacitat que perceben més de 9,4 milions de pensionistes es llúdria de la pròpia recaptació de la Seguretat Social i de la Reserva del Fons de Pensions en casos puntuals.

De fet, aquest Fons de Pensions va arribar a tenir en les seves arques fins a 66.815 en 2011, però les diferents reformes, primer la del 2011 (amb govern del PSOE) i posteriorment la del 2013, han minvat molt la seva capacitat econòmica.

A aquestes reformes, que suposen una pèrdua de fins a un 35% del poder adquisitiu dels pensionistes, com assenyalen des de la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions, cal afegir que la “guardiola de les pensions” ha servit per al pagament de negocis privats fallits com a autopistes i aeroports, com també assenyalen des de la Coordinadora.

Segons Emma Navaro, secretària general del Tresor i que dilluns va comunicar la previsió del préstec, aquesta injecció de 15.000 milions no suposa un augment del deute. I és que segons els comptes de l’Estat, el deute públic es calcula restant al deute els actius de l’Estat, i en aquest cas no existeix tal disminució d’actius, com si ocorria quan es prenia diners de la “guardiola de les pensions” per a altres finalitats.

Però aquesta retòrica amaga que aquest préstec del Tresor serà, no emplenat d’altres partides de l’Estat, sinó pels mercats mitjançant l’emissió de bons, és a dir, per inversors privats que compren deute públic de l’Estat espanyol.

Però més enllà de la qüestió conjuntural que el Partit Popular i l’executiu de Mariano Rajoy busquen emmascarar de retòrica, la veritat és que l’Estat ha anat desinflant cada vegada més la reserva de les pensions en pro de defensar els interessos privats mitjançant rescats.

Dels 66 milions en 2011 s’ha passat als actuals 8.095 milions d’euros, quantitat que amb prou feines dóna per abonar una paga extra. Després d’una vida de treball, gairebé 10 milions de pensionistes veuen com l’afany de lucre i la gestió de l’Estat capitalista, no solament els empobreix amb reformes i pèrdua de poder adquisitiu, sinó que a curt o mig termini el pagament de pensions pot ser insostenible d’amagar fins i tot per als “experts” de Moncloa.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts