×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Pacte PSOE - Podemos: el que rellueix no és precisament or

Sessió de control al Govern al Congrés. El PP i Ciutadans en la seva carrera per ser els més reaccionaris, critiquen amb duresa el pacte pressupostari Sánchez-Iglesias, on l'única cosa que rellueix és l'absència de les grans demandes socials, democràtiques, econòmiques i laborals.

Ivan Vela

dijous 18 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Foto: EFE

Aquest dimecres ha tocat sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats, i com cada dimecres els actors han tornat a representar els seus papers. Casado i Rivera atacant a l’Executiu del PSOE intentant guanyar-se a aquest electorat de dreta que ara fins i tot mira de reüll a VOX, Podemos sent fidel escuder del Govern de Sánchez, i el Govern citant una llista interminable dels *desaguisados del govern Rajoy. Gens nou sota el sol.

Aquest dimecres ha tingut com a eix del debat, i no podia ser d’una altra manera per la importància política que té, l’acord pressupostari entre PSOE i Podemos pel 2019. Un acord que per tirar endavant haurà de comptar amb el suport dels grups nacionalistes, PNB, PDeCat i ERC.

Tant Rivera com Casado han acusat al Govern de presentar uns Pressupostos falsos a Brussel·les. Brussel·les? Sí, i és que a la mercè de l’article 135, que per cert en absolut es deroga en aquest acord, la Unió Europea (UE) i el Banc Central Europeu han de donar l’aprovació sobre la base de les obligacions de deute i dèficit.

La formació taronja i els populars han assegurat que s’estan presentat uns pressupostos “sense sostre de despesa” el que converteix a l’Executiu de Sánchez en un Zapatero 2.0 amb “molt deute i més”. Però la veritat és que aquestes acusacions no se sostenen, doncs el dèficit marcat en aquest pressupost és de l’1,3% mentre que la UE permet fins a l’1,8%. Per descomptat no podia faltar l’acusació a l’Executiu, aquesta vegada per part de Rivera, de treure aquests pressupostos amb el suport dels independentistes.

Ara bé, que la dreta encegada per la disputa electoral del sector més reaccionari no l’encerti en les seves crítiques, no vol dir que els pressupostos i el pacte no manquin de partides i acords per fer front a les principals demandes dels sectors populars. Algunes d’elles ja les comentem amb profunditat en aquest article mentre que unes altres es van coneixent a poc a poc.

Avui diversos mitjans es feien ressò de la congelació en la inversió pública que segueix mantenint-se estancada en el 2% del PIB, un mínim històric des que es va començar a registrar aquesta dada en els anys setanta!

Aquesta partida contempla aspectes tals com a R+D, desenvolupament d’habitatge, sanitat o educació. Aquesta falta d’inversió, lligada a les obligacions de dèficit pressupostari de l’Estat espanyol, és el que controlava tant l’anterior Ministre d’Economia, Montoro, tan criticat per l’oposició socialista. El temps posa a cadascun en el seu lloc.

Un altre dels aspectes que no es contempla modificar aquest pacte és un dels més polèmics dins de la llei mordassa: la devolució en calenta dels migrants. En els seus primers dies el Govern Sánchez va voler donar lliçons d’humanitat acceptant als migrants del vaixell Aquarius, que havien estat rescatats a la deriva del Mediterrani.

El pot de cosmètica ha durat poc a Moncloa, i s’ha passat del Aquarius a liderar a Europa una proposta que contemplava camps de refugiats als països colonials a canvi de rebre fons europeus. En la línia d’aquesta mesura, l’Executiu de Sánchez amb el Ministre Marlaska al capdavant, defensa que les devolucions en calent es mantinguin. La “batalla” de Podemos en aquest camp va ser que almenys s’esmentés el recurs interposat en el Tribunal d’Estrasburg.

El que brilla per la seva absència en el pacte PSOE - Podem

La dreta competint pels vots més reaccionaris, el PSOE, amb el beneplàcit de Podemos i la burocràcia sindical, apuntalant el Règim del 78 amb una aparent sortida progre mentre les principals demandes de la classe treballadora, els sectors populars, les dones, la joventut i els immigrants, es mantenen en el tinter.

Una absència no casual sinó completament en concordança a l’objectiu d’ambdues formacions. La del PSOE ocupar el seu torn en aquest intercanvi bipartidista etern, i la de Podemos la de ser aquesta pota esquerra del Règim, aquest Ministre sense cartera del Govern del PSOE, el del 155, el del 135, el de la reforma laboral, i no podem oblidar-ho, el PSOE dels presos polítics catalans.

I és que per molt que Pablo Iglesias anunciï via twitter la seva reunió amb Junqueras aquest divendres a la presó per parlar dels pressupostos i “altres temes” i reivindiqui la necessària posada en llibertat dels presos polítics, la veritat és que la seva formació no solament no ha fet res efectiu i conseqüent per la causa, sinó que es converteix en fidel servidor d’un dels botxins.

Així doncs brilla per la seva absència la defensa dels immigrants, la despesa social, la derogació de la llei mordassa, la recuperació de poder adquisitiu dels pensionistes, una solució per a la pobresa energètica, el dret a l’autodeterminació dels pobles… en definitiva, brilla per la seva absència un programa per a la majoria de la població.

És per això més necessari que mai, enfront del joc que Podemos, IU i la burocràcia sindical fan al PSOE, aixecar una política alternativa, independent i de classe. Entre les organitzacions polítiques d’esquerres, l’esquerra sindical i els moviments socials cal aixecar un moviment que lluiti als carrers el que la vella i la nova casta han encotillat al Congrés.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"