×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

PSOE i Unidas Podemos pacten “derogar” la reforma laboral del PP, però hi ha parany en la lletra petita

PSOE i Unidas Podemos es comprometen a la derogació de la reforma laboral en els termes que s'estableix en l'acord de coalició de govern i el Pla de Recuperació enviat a Brussel·les. Les negociacions passaran ara a la taula de “diàleg social” amb sindicats i patronals.

Roberto Bordón

dimecres 3 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Foto: Les vicepresidentes del govern d’Economia Nadia Calviño i Treball Yolanda Díaz

La Secretaria d’Estat de Comunicació ha informat del pacte al qual han arribat PSOE i Unidas Podemos per derogar la reforma laboral de 2012, la realitzada pel PP, segons els termes de l’acord de coalició de govern signat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias com del pla creat pel Ministeri de Treball i enviat a la Unió Europea dins del Pla de Recuperació.

Entre les reformes aparentment s’inclou la simplificació de contractes, la revisió de la prevalença dels convenis, la ultraactivitat, i la subcontractació. La part que la mateixa vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, desitjava abordar en la seva proposta.

Et pot interessar: Qui són els responsables de la precarietat a l’administració pública?

Així i tot, la informació donada per la Secretaria d’Estat de Comunicació planteja una sèrie de dubtes, ja que, si bé a primera vista sembla que el govern cedeix davant la pressió de CCOO i UGT quant a la qüestió dels convenis sectorials enfront dels d’empresa, no queda tan clara quina és la seva postura respecte a la temporalitat en el mercat laboral. Tan sols estableix que: “Se subratlla la necessitat de simplificar i reordenar el menú de contractes de treball, i de reforçar “el principi de causalitat en la contractació temporal”, així com afavorir l’ús del contracte fix discontinu per a activitats cícliques i estacionals. La qual cosa ja permet veure que les empreses tindran un important marge de maniobra per a seguir precaritzant als seus treballadors.

A més, s’estableix que tota reforma passarà pel diàleg social entre patronal, sindicats i govern, per la qual cosa si bé alguns sectors ja celebren, queda veure què arriba realment a materialitzar-se. Màximament quan tots els actors han admès que no es tracta d’una derogació completa de la reforma i quan, a més, no es toca una coma de la reforma laboral realitzada pel PSOE anteriorment, aquella que Unidas Podemos fa temps va renunciar a intentar derogar.

Et pot interessar: El Banc d’Espanya no es creu els pressupostos de 2022 i demana ajustaments: cal preparar la resposta


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"