Món obrer

MOVIMENT OBRER

PSOE i Unidas Podemos pacten “derogar” la reforma laboral del PP, però hi ha parany en la lletra petita

PSOE i Unidas Podemos es comprometen a la derogació de la reforma laboral en els termes que s'estableix en l'acord de coalició de govern i el Pla de Recuperació enviat a Brussel·les. Les negociacions passaran ara a la taula de “diàleg social” amb sindicats i patronals.

dimecres 3 de novembre de 2021| edició del dia

Foto: Les vicepresidentes del govern d’Economia Nadia Calviño i Treball Yolanda Díaz

La Secretaria d’Estat de Comunicació ha informat del pacte al qual han arribat PSOE i Unidas Podemos per derogar la reforma laboral de 2012, la realitzada pel PP, segons els termes de l’acord de coalició de govern signat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias com del pla creat pel Ministeri de Treball i enviat a la Unió Europea dins del Pla de Recuperació.

Entre les reformes aparentment s’inclou la simplificació de contractes, la revisió de la prevalença dels convenis, la ultraactivitat, i la subcontractació. La part que la mateixa vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, desitjava abordar en la seva proposta.

Et pot interessar: Qui són els responsables de la precarietat a l’administració pública?

Així i tot, la informació donada per la Secretaria d’Estat de Comunicació planteja una sèrie de dubtes, ja que, si bé a primera vista sembla que el govern cedeix davant la pressió de CCOO i UGT quant a la qüestió dels convenis sectorials enfront dels d’empresa, no queda tan clara quina és la seva postura respecte a la temporalitat en el mercat laboral. Tan sols estableix que: “Se subratlla la necessitat de simplificar i reordenar el menú de contractes de treball, i de reforçar “el principi de causalitat en la contractació temporal”, així com afavorir l’ús del contracte fix discontinu per a activitats cícliques i estacionals. La qual cosa ja permet veure que les empreses tindran un important marge de maniobra per a seguir precaritzant als seus treballadors.

A més, s’estableix que tota reforma passarà pel diàleg social entre patronal, sindicats i govern, per la qual cosa si bé alguns sectors ja celebren, queda veure què arriba realment a materialitzar-se. Màximament quan tots els actors han admès que no es tracta d’una derogació completa de la reforma i quan, a més, no es toca una coma de la reforma laboral realitzada pel PSOE anteriorment, aquella que Unidas Podemos fa temps va renunciar a intentar derogar.

Et pot interessar: El Banc d’Espanya no es creu els pressupostos de 2022 i demana ajustaments: cal preparar la resposta
temes relacionats

Contractes laborals   /    Drets laborals   /    Derogació de les reformes laborals   /    #DerogacióReformaLaboral   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Món obrer   /    Catalunya   /    Patronal   /    Explotació laboral   /    Sindicats

Comentaris

Comentar