×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Òmicron, la variant que sorgeix per l’especulació de les vacunes

Aquesta nova variant que podria ser més perillosa que la delta, és una conseqüència de la falta de vacunes a escala mundial.

Guillermo Ferrari

dilluns 29 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Era qüestió de temps. En la mesura en què no hi ha una estratègia mundial per a portar com més de pressa millor les vacunes fins al racó més apartat del planeta, el virus continuarà campant al seu gust. Continuarà reproduint-se i tindrà moltes més possibilitats de mutar. De fet, ha generat moltes mutacions, però cap més perillosa i expansiva que la variant delta, ara per ara.

Recentment, s’ha detectat una variant que podria ser més perillosa que la delta, que s’ha anomenat ómicron. La variant ómicron detectada per primera vegada en països del sud d’Àfrica, sembla que està arraconant a la delta en la zona austral del continent africà. I, ja s’ha detectat en diversos països d’Europa, però també en uns altres països del món com Hong Kong, Israel o Austràlia.

El sorgiment d’una variant nova i potencialment més perillosa del virus demostra que la falta de vacunació en àmplies zones del planeta és un problema greu per a tothom. Les grans potències mundials es van afanyar a aconseguir una vacuna que podria protegir la humanitat contra el virus SARS-CoV-2. S’han creat més d’una desena de vacunes en temps rècord. Però això no ha significat un cop de “mort” al virus i les seves conseqüències.

Allibereu les patents de les vacunes

Això és el que demanen, des de fa mesos, alguns països del món com l’Índia i Sud-àfrica. Concretament han sol·licitat a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) una exempció de propietat intel·lectual per a tots els països fins que s’aconsegueixi la immunitat de grup. Això va ser el 16 d’octubre de 2020. Al cap d’un any estem en les mateixes condicions.

La cobdícia capitalista i la set de guanys dels grans laboratoris i els governs dels països imperialistes que els emparen estan per davant d’una estratègia de vacunació massiva per limitar ràpidament l’accionar del virus. Ells anteposen els seus guanys a les nostres vides, com venim denunciant contínuament des d’Esquerra Diari. Cap novetat sota el sol. El mateix han fet amb els tractaments contra la SIDA i així hi ha més de 36 milions de morts.

Mentre Europa ha vacunat a tota la població que ha volgut ser vacunada, l’Índia a penes si té vacunada amb les dues dosis poc més del 30% dels seus 1.400 milions d’habitants. Mentre que Sud-àfrica amb prou feines supera els 20 punts percentuals. Només cinc de cada cent africans han rebut la pauta completa. En el món hi ha administrades poc més de 7.800 milions de dosis. Els països pobres van realment molt per darrere de les grans potències. Mentre que les dues terceres parts de la població dels països de renda alta està totalment vacunada, només el 2,5% de la població dels països de renda baixa està totalment protegida.

Aquestes brutals diferències s’expliquen senzillament per la set de guanys il·limitada de les empreses i països imperialistes. Ells veuen a la Covid-19 com una gran ocasió per a omplir les seves butxaques d’or i com una manera de dominar encara més als països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Veuen l’oportunitat de lluitar per ampliar la porció del món que dominen amb la “diplomàcia de la vacuna”. Així tenim als EUA, Alemanya i la Unió europea, la Xina i Rússia en la seva disputa mundial. El nacionalisme de les potències imperialistes és la gran trava per a combatre la Covid-19.

Això sembla un “ballant en el Titanic”. Totes les potències europees toquen
“els seus instruments”, segons el seu interès, en el combat de l’“orquestra mundial”, mentre el món corre perill d’enfonsar-se. Cadascuna d’aquestes potències busca rebentar a l’altra; i mentre el virus segueix el seu curs i s’expandeix a plaer. Això és el que fa que no hi hagi una estratègia de lluita mundial per a acabar amb el virus, hi ha un virus pitjor i es diu capitalisme.

El govern de l’Estat espanyol del PSOE-UP va votar en contra d’alliberar les patents. Fins i tot Pedro Sánchez explicava amb gran naturalitat que és molt complicada la “tecnologia i el saber fer” de les vacunes. Però si hi ha empreses instal·lades en països com l’Índia que sofreixen la Covid especialment. Excuses de mal pagador per a defensar els guanys dels laboratoris. Joe Biden fa diversos mesos que va dir que s’ho estaven pensant, però es veu que “continuen pensant s’ho” mentre augmenta el comptador de morts i contagiats.

Quantes variants pitjors que la “delta” es desenvoluparan? Ja tenim l’ómicron i no sabem quin futur ens prepara. Les potències imperialistes lluiten pel seu domini mentre sofrim més de cinc milions de morts (oficialment, però és probable que en la realitat en siguin més de 15 milions), més de 259 milions de contagiats; la pobresa i la desocupació s’han disparat, mentre les grans fortunes es fan cada vegada més grans. La pandèmia va provocar que una mica més de cent milions de persones més caiguin en la pobresa.

Cal arrencar-los els grans laboratoris perquè comencin a produir en funció de les necessitats de tota la humanitat. Cal distribuir vacunes immediatament en tots els països que van més endarrerits. Cal portar personal allí on es necessita per a formar més personal sanitari. Tot això ha de ser finançat amb els milions que ja s’han embutxacat els laboratoris i les grans empreses.

O el capitalisme ens enfonsa a tots o enfonsem al capitalisme per a construir una societat sense opressió, ni explotació.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim