×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Omicron: la nova variant que l’OMS considera "de risc i possiblement més contagiosa"

La nova variant de coronavirus descoberta a Sud-àfrica ha sigut batejada aquest divendres per l'Organització Mundial de la Salut amb la lletra grega Omicron, al mateix temps que assenyalava la seva preocupació pel risc que representa.

dissabte 27 de novembre de 2021
Facebook Twitter

El grup d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reunit ahir per a analitzar l’impacte de la nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica determinava que es tracta d’una "variant de risc", possiblement més contagiosa, i batejada amb la lletra grega omicron.

L’OMS reconeix que algunes de les noves mutacions de la variant omicron semblen suggerir una encara major capacitat de transmissió que ceps anteriors, amb casos detectats "en gairebé totes les províncies sud-africanes".

"La variant s’ha detectat a un ritme més ràpid que en anteriors sorgiments en el nombre d’infeccions, la qual cosa podria indicar que té avantatge a l’hora de propagar-se", subratllaven els experts de l’OMS en un comunicat.

No han indicat ara com ara si la nova variant és més o menys resistent a les vacunes anticovid, però sí que assenyalen que els test de diagnòstic de la malaltia amb PCR semblen continuar valent per a detectar-la.

Aquests experts, reunits d’emergència en l’anomenat Grup Assessor d’Experts en l’Evolució de Virus, alertaen que l’aparició d’aquesta variant, primer confirmada en un espècimen recol·lectat el 9 de novembre, ha coincidit amb un fort augment de les infeccions a Sud-àfrica.

La variant omicrón, que ha portat a molts països a suspendre els vols amb Àfrica austral, preocupa per l’alt nombre de mutacions que presenta, perquè en tot just dues setmanes s’han detectat ja una trentena, amb casos confirmats no només a Sud-àfrica sinó també en la veïna Botswana, a Hong Kong (la Xina) o a Bèlgica.

Les variants de risc són seguides de forma més intensa per l’OMS i els laboratoris globals, i a més de la omicrón hi ha altres quatre: alfa (primer detectada al Regne Unit), beta (també a Sud-àfrica), gamma (el Brasil) i delta (l’Índia).

Aquestes variants solen estar associades a una major velocitat de transmissió, encara que en els últims mesos la delta, més contagiosa que les tres anteriorment detectades, s’ha convertit en la dominant, fins al punt que en les últimes anàlisis de laboratori apareix present en el 99,8% dels nous casos globals.

El grup assessor de l’OMS no ha emés noves recomanacions sobre limitació als viatges o altres mesures sanitàries preventives, però sí que ha demanat a la comunitat científica internacional que continuï els treballs de seguiment d’aquesta i noves variants.

El comunicat de l’OMS arriba quan les borses del món es desplomen, com així també el preu del petroli, i els països de la Unió Europea acorden suspendre els vols des del sud d’Àfrica, una cosa rebutjada pels països de la regió.

L’aparició d’aquesta nova variant, potencialment més contagiosa, va ser advertida per diverses organitzacions i científics al voltant del món, ja que les desigualtats en el ritme de vacunació provoquen la circulació comunitària del virus en forma massiva generant de manera natural noves variants. Va ser el cas de la Delta a l’Índia, avui predominant en el món, i ara amb la Omicron que ja està per ser dominant a Sud-àfrica. Malgrat les exigències d’alliberament de les patents de les vacunes perquè aquestes es puguin fabricar de manera massiva i al cost, permetent inocular a la població mundial en temps rècord, l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i els països imperialistes han negat aquesta possibilitat. Això fa que mentre uns pocs països acaparen vacunes per a inocular diverses vegades a la seva població, la resta del món arriba a nivells molt baixos de vacunació, com a Àfrica on hi ha països amb menys del 5% o fins i tot de l’1% de la població vacunada.

Aquesta irracionalitat capitalista de triar els guanys de les empreses per sobre la vida de les persones, que s’expressa en tots els aspectes de l’administració de la pandèmia, està darrere de l’aparició de Omicron i del que pugui provocar.

Et pot interessar: Nova variant Omicron: cauen les borses del món i Europa confirma el seu primer cas a Bèlgica


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge