×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Nova variant Omicron: cauen les borses del món i Europa confirma el seu primer cas a Bèlgica

La nova variant de coronavirus, Omicron (segons denominació de l'OMS), donada a conèixer aquest dijous per les autoritats de Sud-àfrica genera pànic en els mercats i restriccions per part de la Unió Europea, que ja ha confirmat el seu primer cas local a Bèlgica. La irracionalitat capitalista i la negativa a alliberar les patents estan darrere del que pot ser un nou salt a nivell mundial.

divendres 26 de novembre de 2021
Facebook Twitter

El pànic s’ha apoderat aquest divendres de les borses del món, que s’enfonsen amb fortes caigudes davant el temor dels inversors per la nova variant sud-africana del coronavirus que l’OMS qualifica com a "preocupant" i que es denomina Omicron.

La por dels "mercats" es deu a la possibilitat que la nova variant, de múltiples mutacions, sigui encara més contagiosa que la Delta i pugui fins i tot tornar ineficaces les vacunes actuals. Desenes d’organitzacions a tot el món ja havien denunciat fa més d’un any que la negativa a alliberar les patents de les vacunes derivaria en noves variants potencialment més perilloses, per l’escàs nivell de vacunació als països més pobres. Ja ho vam veure amb la variant Delta a l’Índia i ara amb la trobada a Sud-àfrica, on tan sols el 10% de la població té la pauta completa de dues dosis.

Tots els mercats europeus han comptabilitzat importants caigudes, que són del 3,86% per a Madrid, del 3,21% per a París, del 2,93% per a Milà, del 2,58% per a Londres i del 2,57% per a Frankfurt.

En el cas de l’Euro Stoxx 50, que agrupa les principals companyies europees, la caiguda és del 2,88%.

A Àsia, la Borsa de Tòquio ha tancat avui amb una caiguda del 2,53% del seu principal indicador, el Nikkei, a causa dels temors per la nova variant de la Covid-19 detectada a Sud-àfrica i el ritme global de contagis, al costat d’un enfortiment del ien.

L’índex de referència de la Borsa d’Hong Kong, el Hang Seng, ha registrat avui pèrdues del 2,67% en una jornada de pèrdues generalitzades i pronunciades, en particular entre els gegants digitals xinesos i els operadors de casinos.

La Borsa de Seül ha caigut avui i el seu principal indicador, el Kospi, ha perdut un 1,47% davant la preocupació que genera en el parquet el volum de contagis a Europa i a nivell domèstic i el descobriment d’una nova variant.

També els mercats de valors del Sud-est Asiàtic han tancat aquest divendres amb fortes caigudes arrossegats pels temors generats per la nova variant del coronavirus detectada en el sud d’Àfrica.

Així mateix, el petroli també està protagonitzant importants descensos, que són del 5,87% en el cas del Brent, el de referència a Europa, fins a situar-se en 77,39 dòlars el barril, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), de referència als EUA també perd un 6,67% i se situa en 73,16 dòlars, abans de l’obertura oficial del mercat.

Primer cas europeu

Al mateix temps que s’enfonsaven les borses, les autoritats sanitàries de Bèlgica han anunciat que el passat 22 de novembre van detectar un cas de la nova variant sud-africana del covid-19, segons ha informat el ministre de Salut Pública, Frank Vandenbroucke.

La pacient infectada és una dona adulta jove no vacunada que va desenvolupar símptomes onze dies després de viatjar a Egipte a través de Turquia i que assegura no haver tingut contacte amb persones del sud d’Àfrica, informava el Laboratori Nacional de Referència.

La dona, pel que sembla, no ha tingut contactes d’alt risc fora de la seva casa i cap membre de la seva família ha desenvolupat símptomes de moment, ha afegit el Laboratori Nacional de Referència, que està duent a terme una recerca exhaustiva.

En la mateixa conferència de premsa en la que Vandenbroucke va informar d’aquest cas, el primer ministre belga, Alexander De Croo, deia que el seu Govern té previst introduir noves restriccions als viatges d’entrada procedents del sud d’Àfrica.

"Estem activant un procediment sobre aquest tema", va dir breument De Croo. Això suposarà una quarantena obligatòria de 10 dies per als qui tornin d’aquesta regió i resideixin a Bèlgica, i una "prohibició" d’entrada per als no residents, sense especificar quins països es veuran afectats, segons va explicar.

La reacció belga segueix a la de diversos països europeus que han decidit des del dijous passat imposar una sèrie de restriccions als viatgers provinents del sud d’Àfrica.

Aquestes restriccions han estat rebutjades per diversos organismes de salut d’Àfrica: "Àfrica CDC descoratja enèrgicament la imposició de prohibicions de viatge a les persones originàries dels països que han reportat aquesta variant", assenyalava l’organisme de la Unió Africana (UA) en un comunicat.

"De fet, durant aquesta pandèmia hem observat que imposar prohibicions als viatgers dels països on es reporta una nova variant no ha produït un resultat significatiu", recalcava aquesta institució sanitària.

Nova variant

La detecció d’una nova variant del coronavirus a Sud-àfrica, identificada com a B.1.1.529, preocupa la comunitat científica perquè presenta una amalgama de més de 30 mutacions que, si bé algunes ja s’havien observat en altres variants, com la beta, aquesta és la primera vegada que es veuen juntes.

Això és el que ha provocat que estigui sota vigilància i que se li atorgui el potencial de major transmissibilitat i una possible capacitat per a escapar del coronavirus, explicava a l’agència Efe l’investigador Iñaki Comas, de l’Institut de Biomedicina de València, qui no obstant, assenyala que encara és aviat per a saber el seu veritable impacte.

"Sense alarmisme, però hem de vigilar i veure quina és la seva trajectòria i prendre les mesures necessàries, en el cas que siguin necessàries".

Segons Comas, "és una variant que ha acumulat un número molt alt, major que altres vegades, de mutacions en la proteïna de la espícula -la que usa el SARS-CoV-2 per a entrar en la cèl·lula humana- i porta una combinació de mutacions que no havíem vist abans".

Per exemple, en la variant alfa s’havien identificat mutacions que es creuen estaven relacionades amb una major transmissibilitat del virus i en la variant beta amb una reducció de la capacitat dels anticossos per a combatre’l. Ara, diu Comas, les mutacions s’observen juntes.

"El que fa saltar la veu d’alarma no és tant que de moment no sapiguem el que fa sinó el potencial que podria tenir, per això es diuen variants sota recerca", afirma el científic, qui recorda que en altres ocasions s’han identificat variants amb mutacions preocupants que després han desaparegut o han estat desplaçades.

Comas insisteix que el que se sap fins ara és que existeix una combinació molt preocupant de mutacions però no quin efecte tenen juntes, i relata que els laboratoris de Sud-àfrica i altres parts del món estan estudiant "a la carrera" si la variant redueix l’eficàcia de la neutralització del virus per anticossos i l’efectivitat de les vacunes, a més del seu creixement epidemiològic.

Sembla, diu, que a Sud-àfrica està sent ràpid, la qual cosa implicaria una major transmissibilitat. No obstant això, segons l’experiència amb altres variants, "necessitem veure-les en altres contextos, en altres països, per a saber si realment és una transmissibilitat major intrínseca a la variant -el que preocuparia més- o si hi ha algun factor epidemiològic que l’incrementi".

Quant a les vacunes, detalla que algunes de les mutacions detectades en altres variants reduïen una mica la seva efectivitat, però encara així aquestes continuaven sent molt bones. Ara, en la B.1.1.529, amb diverses mutacions conegudes combinades, cal estudiar-ho, diu el que fos director, durant la pandèmia, del consorci SeqCovid-Spain, que va seqüenciar milers de mostres.

Ahir les autoritats sanitàries sud-africanes van confirmar la detecció d’aquesta nova variant, que presenta "una constel·lació molt inusual de mutacions", però el seu "significat encara és incert", va explicar el professor Tulio de Oliveira, de la Plataforma d’Innovació en Recerca i Seqüenciació de KwaZulu-Natal (KRISP, una institució científica de l’est de Sud-àfrica).

"La variant ens va sorprendre, té un gran salt evolutiu, moltes més variants de les que esperàvem, especialment després d’una tercera onada de (variant) delta molt severa", va assenyalar Oliveira.

"Podríem veure potencialment aquesta variant expandir-se molt ràpid", va lamentar aquest especialista, sobre la base de les dades recollides a la província sud-africana de Gauteng (en la qual es troben Johannesburg i Pretòria), on en els últims dies el nombre de casos de covid-19 ha augmentat significativament.

La preocupació que genera aquesta nova variant, està inscripta en la irracionalitat capitalista davant una pandèmia com l’actual. Des del primer moment es va apuntar a garantir els guanys per sobre les vides de les persones, sigui des de posicions obertament negacionistes com les de Trump o Bolsonaro o amb mesures que eren més punitives que sanitàries com els confinaments massius o els tocs de queda que es van aplicar en la majoria del món.

Però el punt de major irracionalitat ha arribat amb l’anomenada "guerra de les vacunes". El lobby de l’anomenat Big Pharma (les grans farmacèutiques i laboratoris del món) recolzats pels governs dels principals països imperialistes, impedeix l’alliberament de les patents de les vacunes, quelcom que redundaria en la fabricació massiva i a escala global de les dosis necessàries per a inocular en temps rècord a la població mundial. Per contra, mentre que als països rics s’han acaparat la majoria de les vacunes i es comença a donar una tercera dosi a la seva població, als països pobres i en continents sencers, com és el cas d’Àfrica la majoria no compte amb més del 5% de la seva població vacunada. Això permet una circulació comunitària massiva del virus que deriva indefectiblement en l’aparició de noves variants. Ja ho vam veure a l’Índia amb la variant Delta i ara a Sud-àfrica amb la nova variant.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge