×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Nova "normalitat": el Govern reprèn la política d’expulsió i reobre els CIEs

El Ministeri d'Interior va anunciar aquest dijous la reobertura immediata dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) per a reprendre la política d'expulsió de persones immigrants. La notícia de la reobertura arriba enmig de la segona onada de la pandèmia.

Clara Mallo

dimarts 29 de setembre de 2020
Facebook Twitter

El ministeri dirigit per Fernando Grande-Marlaska exposava que "Estem en disposició de tornar a reprendre aquesta política de retorn.” És a dir, que el tancament dels CIE va ser excepcional davant la impossibilitat per al Govern d’expulsar a les persones sense papers enmig de la primera onada de la pandèmia, cosa que hagués anat en contra de les seves pròpies normes de mobilitat.

No es coneix encara si tots els CIEs seran reoberts de manera immediata però la voluntat del Ministeri és reiniciar l’activitat en els CIEs de la península i Canàries per a reprendre l’expulsió de les persones que arriben a territori de l’Estat espanyol “de manera irregular”.

Avui s’ha conegut que un total de 134 organitzacions de tota Espanya han signat un comunicat conjunt per a denunciar la reobertura d’aquestes presons per a migrants.

En el comunicat, es denuncia la brutalitat que suposa la reobertura d’aquests centres, on malgrat l’opacitat del que ocorre dins sota la gestió policial, és conegut el grau d’amuntegament i les escasses condicions de dignitat dins dels seus murs. A més exigeixen el tancament dels CIEs i la cessió de les deportacions de manera permanent.

El PSOE va ser el partit que va crear els CIEs i no serà el partit que els tanqui de manera definitiva:

La política d’expulsió i d’empresonament d’estrangers és un segell distintiu del Règim espanyol. Per a això els diferents governs i partits, inclòs el PSOE, van crear un castell legal. En un artícle d’izquierdadiario.es Pablo Castella explicava l’origen dels CIE lligat al PSOE: “En lo referent a la legislació espanyola, els CIEs apareixen per primera vegada en l’article 26 de la Llei orgànica 7/1985 sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, la primera de les lleis d’estrangeries aprovada pels governs “socialistes”. Aquesta llei contemplava la possibilitat que el jutge d’instrucció acordés l’internament d’estrangers “en locals que no tinguin caràcter penitenciari” com a mesura cautelar. El funcionament d’aquests centres quedaria recollit en el Reglament d’execució de la Llei orgànica 7/1985 aprovat pel Reial decret 155/1996.”

Et pot interessar: El Govern de Sánchez-Iglesias reobrirà el CIE de Zona Franca

Durant anys, l’Estat ha mantingut els acords amb “l’Europa fortaleza” i ha estat garant de mantenir ’a ratlla’ la frontera del Mediterrani.

Quan va esclatar la pandèmia i es va desencadenar una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents, es va posar sobre la taula el debat sobre la imperant demanda de regularització de les persones migrants. Alguns països europeus com Portugal i Itàlia van iniciar processos de regularització parcial però sempre atenent les seves necessitats econòmiques. El Govern espanyol PSOE-UP, govern proclamat com el “més progressista de la història” ni tan sols es va plantejar aquesta opció. L’única mesura adoptada va ser la paralització temporal de la política d’expulsió, una mesura que aquesta setmana dóna per finalitzada.

Després de més de sis mesos de pandèmia cada vegada es fan sentir més les conseqüències d’aquesta crisi. Les persones migrants no han deixat de sentir la repressió policial, la mateixa que avui reprimeix als joves i treballadors dels barris del sud de Madrid que aixequen la seva veu contra les mesures de confinament i l’assetjament policial.

La regularització immediata, l’abolició de les Lleis d’estrangeria, el tancament dels centres d’internament per a estrangers, l’expulsió de la policia dels nostres barris i la fi de la precarietat són reclams vitals que avui hem d’assumir com a programa per a la nostra lluita. Perquè aquesta vegada sí, la crisi la paguin els capitalistes.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"