×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Només amb expropiar a deu multimilionaris podríem garantir sanitat a tot el planeta

Un nou informe d'Oxfam estima que els deu homes més rics del planeta han duplicat la seva fortuna durant la pandèmia. Expropiant el 99% del que han guanyat en dos anys continuarien sent més rics que abans de la pandèmia, però es podrien finançar vacunes i sanitat per a tot el planeta.

dissabte 22 de gener de 2022
Facebook Twitter

El nou informe d’Oxfam, Les desigualtats maten, presenta una sèrie d’estadístiques sobre l’evolució de la distribució de la riquesa durant els dos últims anys. Les estimacions de l’informe mostres un salt històric en l’acumulació de fortunes exorbitants mentre han descendit els ingressos del 99% de la població mundial. Aquesta situació arriba al punt que si els deu homes més rics del planeta perdessin el 99,999% de les seves fortunes continuarien estant en l’1% més ric de la població mundial.

No obstant, no han perdut res en una crisi mundial. Al contrari. En els dos anys de pandèmia la fortuna que acumulen aquests homes ha passat de 700.000 milions de dòlars a 1,5 bilions, una quantitat superior a la que té el 50% més pobre de la població mundial concentrada a les mans de deu persones. Durant aquests dos anys han guanyat 1.300 milions de dòlars cada dia, invertits en viatges a l’espai o repressió sindical, mentre 160 milions de persones més entraven en una situació de pobresa severa.

Només amb expropiar el 99% del que han augmentat les seves fortunes en dos anys, l’informe d’Oxfam afirma que “allò recaptat serviria per a produir suficients vacunes per a tothom, així com per a finançar serveis de salut i protecció social universals, dotar de recursos les necessàries mesures d’adaptació climàtica i reduir la violència de gènere en més de 80 països".

Si aquestes mesures, que salvarien la vida de milions de persones, es podrien aconseguir només amb el que van guanyar els 10 homes més rics del món en dos anys, les possibilitats per a la classe treballadora i els pobles del món que s’obren expropiant al conjunt de la classe capitalista les seves fortunes i socialitzant els mitjans de producció són un avançament històric fonamental.

Aquesta enorme concentració de la riquesa en un grapat de grans milionaris és expressió de com el capitalisme funciona perfectament, per a uns pocs, mentre expandeix la misèria i la desigualtat, la necessitat d’acabar amb aquest sistema d’explotació es posa a l’ordre del dia, en un context de crisi social i econòmica on els rics es tornen més rics mentre els pobres es tornen més pobres.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris