×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No més docència online! Recursos per a les classes presencials ja!

El Govern reunit amb els equips universitaris ha decidit reduir les classes presencials a les universitats durant 15 dies. En lloc de prendre les mesures necessàries per a garantir la formació presencial, profunditzen una docència online sense recursos.

Contracorrent

dimarts 13 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

EFE

Ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya va acordar la reducció de l’activitat presencial als campus amb l’objectiu de reduir la mobilitat de la comunitat universitària per tal de contenir l’índex de contagis a Catalunya.

A partir de dijous vinent s’iniciarà la reducció de les activitats presencials que tindrà una durada de 15 dies i afectarà únicament a les classes teòriques, per tant no inclou, en principi, les pràctiques ni la recerca. La decisió ha estat presa pels equips de les universitats juntament amb els departaments del Govern implicats -Empresa i Coneixement, Salut i Interior-. L’opinió de les i els estudiants i la resta de la comunitat universitària, com sempre, no ha sigut ni tan sols escoltada.

Tal i com hem estat defensant des d’abans de l’inici de curs, des de Contracorrent creiem que la solució per evitar contagis a les universitats està en prendre les mesures necessàries per a garantir les classes presencials. Així doncs, volem denunciar aquesta mesura presa per la Generalitat i les direccions d’universitats que aposta per la via contrària.

Des del principi, el pla de la Generalitat per l’educació ha estat molt clar: tornada a les aules sense mesures de seguretat i contagis o classes online sense garantir els recursos per poder realitzar-les. Ara, quan l’activitat presencial als campus ja era molt reduïda, avancen en aquest segon pla, augmentant unes classes a distància que ja eren gran part de la docència.

Resulta una hipocresia del govern quan veiem que gairebé tanquen les universitats, on l’activitat als campus és molt baixa, però mantenen obertes escoles i instituts que incompleixen del tot els propis protocols de la Generalitat, tal com ho estan denunciant els sindicats d’ensenyament i es va protestar amb la vaga del passat 9 d’octubre. Una via més per utilitzar el jovent com a boc expiatori i descarregar sobre ell les conseqüències negatives de no voler prendre mesures efectives per evitar els contagis.

Alhora, aquesta decisió topa amb la realitat de molts i moltes estudiants que hauran de continuar agafant el transport públic a rebentar, vivint en barris massificats, en pisos petits i treballant en condicions precàries amb risc de contagi per poder pagar unes matrícules universitàries absolutament desorbitades, tot i que no trepitgin el campus.

Per descomptat, la imposició de les classes online s’ha fet sense garantir a tothom els recursos necessaris per poder realitzar-les (ordinadors, internet, espais d’estudi...), seguint així la línia que porten des de l’inici de la crisi de la covid i que van reafirmar en aquest curs 2020-2021.

Aquesta no és una solució ni pel professorat ni per l’alumnat. Cal defensar la formació presencial i per això nosaltres apostem per la contractació d’urgència de personal docent i no docent que permeti reduir les ràtios i evitar carregar de feina al professorat ja precaritzat; defensem l’habilitació d’espais d’estudi, dintre de les pròpies estructures universitàries però també fora d’elles, fent ús d’instal·lacions buides que es puguin reactivar en base a les necessitats actuals. I en última instància, si l’activitat presencial no fos possible havent pres aquestes mesures, exigim equips informàtics i connexió a internet assegurades per tot l’alumnat per evitar que aquesta profunditzi encara més la divisió de classes a l’educació.

A més, el quasi tancament de les universitats ha tornat a ser decidit d’esquenes a la majoria de la comunitat universitària, deixant de banda a les i els estudiants. Les empreses que participen d’òrgans com el Consell Social a la universitat tenen més poder de decisió que no pas estudiants, professorat i treballadors dels campus.

No obstant, això no sorprèn quan veiem que el departament de la Generalitat vinculat amb les universitats és el d’Empresa i Coneixement, és a dir, la representació institucional de la subordinació de l’educació als interessos privats. Aquesta va ser la “nostra” veu en la reunió. A més, també hi va participar el departament d’Interior, aquell que va reprimir per garantir la implantació del Pla Bolonya -exemple de mercantilització – i durant les darreres mobilitzacions de la joventut contra la sentència del “procés”.

La precarietat a la universitat ara significa professorat explotat, classes online sense recursos garantits, matrícules desorbitades que obliguen a agafar treballs sense condicions de seguretat i transports públics plens de gom a gom. La mercantilització de l’educació ara significa que farmacèutiques multimilionàries treguin profit de la pandèmia mentre mantenen sota clau les patents que s’investiguen a les universitats; representa que les empreses poden decidir mobilitzar recursos públics pels seus estudis però el conjunt de la comunitat universitària no pot escollir democràticament mobilitzar aquests recursos per donar resposta a la pandèmia.

Necessitem un model universitari diferent, un sense barreres d’entrada per la classe treballadora i els sectors populars, gestionat per estudiants, professorat i personal no docent per orientar el coneixement als veritables interessos de la majoria de la societat i no de les empreses.

Aquesta és la realitat de la precarietat i la mercantilització de la universitat avui. Per això i davant el tancament de les facultats, el dia 21 d’octubre des de Contracorrent fem una crida a sumar-nos a la vaga d’universitats. Per garantir la docència presencial, assegurar els recursos per poder realitzar les classes online en moments d’urgència i per lluitar per una universitat totalment pública i gratuïta al servei de les necessitats de la societat ara més que mai.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”