×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No és una mort laboral, és la cobdícia del sistema capitalista

El passat 30 d'abril a la fàbrica CIDAC de Cornellà de Llobregat, el Xavi de dinou anys moria engolit per una màquina. Sens dubte, un accident laboral més producte de la cobdícia empresarial.

Martín Lugones

dimecres 19 de maig de 2021
Facebook Twitter

Els fets succeïts el passat 30 d’abril a la planta de l’empresa CIDAC, fabricant de cautxú butil laminat, ha despertat la ràbia d’amplis sectors de treballadors, de la societat i especialment dels veïns i veïnes de Cornellà de Llobregat. La mort, producte d’“un accident” laboral torna a ser notícia en els mitjans de comunicació.

Et pot interessar: L’explotació mata: CIDAC culpable de la mort d’en Xavi

No obstant això, immediatament després de la mort, es començaven a convocar concentracions de denúncia dels mateixos companys de treball del Xavi i en solidaritat amb la família i amics. Alhora, els seus familiars envoltant de suport els sectors del sindicalisme han participat, com és el cas des de la CGT Catalunya i altres sindicats, així com diferents organitzacions polítiques també convocaven a mobilitzacions a Cornellà, com van ser la del 13 de maig i la del diumenge passat, a fi de reclamar justícia per a la família del Xavi, i qüestionant de fons la política de producció de l’empresa, així com la manca de seguretat laboral.

I és que aquest fet tràgic no és un cas aïllat. Com anem informant des d’Esquerra Diari, en l’Estat Espanyol, prenent com a referència dades oficials del Ministeri de treball i comparant l’any 2020 amb el 2019, s’observa clarament que els “accidents” mortals ascendeixen a un total de 780 treballadors. És a dir, un 2% més respecte a l’any 2019, malgrat estar marcat per un enfonsament de l’activitat laboral producte de la pandèmia i l’externalització de la prevenció, segons han manifestat diferents sindicats.

Aquesta situació atroç de l’increment de morts laborals és producte d’una manera d’organització capitalista que empeny permanentment a incrementar els ritmes de producció, abaixar el cost el laboral per diversos mitjans i, fins i tot, com veiem a CIDAC, sense reparar en la seguretat dels treballadors i treballadores.

Enfront de la cobdícia capitalista és necessària una política de control obrer de la seguretat, perquè només els treballadors organitzats sabem els perills que correm en el nostre lloc de treball i podem resoldre en assemblea les mesures per a prevenir-los. Perquè les nostres vides valen més que els guanys capitalistes. És per això que pensem que en cada lloc de treball s’han de discutir les mesures de seguretat òptimes entre tots els treballadors i treballadores perquè ningú hagi de morir per treballar.

Alhora, la mort del Xavi és una mostra més del fet que la producció capitalista no pot sostenir-se més.

Et pot interessar: Cornellà crida "morir treballant és assassinat"


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?