×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

No és tan sols Telepizza, la patronal paga per sota del SMI en centenars d’empreses

Arran de la vaga de Telepizza de la setmana passada surt a la llum el que és una pràctica patronal molt estesa: pagar per sota del Salari Mínim. Fa falta un pla de lluita coordinat.

EsquerraDiari.cat

dissabte 8 de juny de 2019
Facebook Twitter

Fa ara una setmana la notícia de la vaga de la plantilla de Telepizza a Saragossa va sacsejar les xarxes. A la coneguda precarietat característica d’aquesta multinacional se li sumava afegia ara la seva negativa a aplicar la pujada del SMI als seus treballadors i treballadores. Només en aquesta ciutat els sindicats convocants de la protesta, CGT i UGT, denunciaven que es devien una mitjana pròxima als 500 euros per treballador des de gener.

La indignació contra l’empresa es va estendre per xarxes i va arribar a moltes botigues de Madrid, Barcelona i altres ciutats, on les i els telepizzeros estan començant a discutir com “imitar” als seus companys aragonesos. Però com van denunciar des del Comitè de Vaga de Saragossa, aquesta situació no es dóna només a Telepizza sinó que es dóna de forma molt estesa en la major part de les empreses en les quals treballen els 1,2 milions de persones directament afectades per la pujada del SMI.

Aquest dijous el sindicat CCOO ha fet públic un estudi del seu gabinet econòmic en el qual es corroborava aquesta situació. El sector agrari i la neteja, incloses moltes empreses externalitzades per l’Administració, estarien al capdavant d’aquests incompliments. Des de la CGT-Telepizza s’adverteix també que en el sector de l’hostaleria, el menjar ràpid i a domicili la situació també està molt estesa.

Els sindicats denuncien que la patronal s’està servint de diverses maniobres per a justificar aquest estalvi de la pujada. El principal és incloure en el salari basi – l’únic al qual l’afectaria l’índex en qüestió – diversos plusos lligats a determinades qualificacions extres del treballador o treballadora (antiguitat, idiomes, titulació...), el treball realitzat (nocturnitat, penúria, flexibilitat horària...) o altres compensacions (transport, vestuari, dietes...). A pesar que diverses sentències conclouen que per a l’aplicació del SMI solament ha de tenir el sou basi, la patronal l’està incomplint de forma sistemàtica.

Una altra maniobra és confondre amb el concepte de jornada completa. L’SMI de 900 euros correspondria per a una jornada completa -i s’aplica de forma proporcional per a jornades parcials-. L’Estatut dels Treballadors fixa aquesta en 40 hores setmanes, però en molts convenis s’han aconseguit reduccions de la mateixa a 38 o 37 hores. La patronal al·lega que l’SMI en aquests casos deuria es proporcional a aquestes hores, cosa que és completament falsa. La definició de la jornada completa queda fixada pel marc normatiu que s’aplica a aquesta relació laboral, sigui l’Estatut, un conveni de 40 hores o un altre de 36.

També s’està volent excloure de la pujada del SMI als treballadors i treballadores en pràctiques o amb contractes de formació. Aquesta modalitat precària implica una remuneració inferior a l’establerta en conveni, però en cap cas aquesta pot quedar per sota del SMI.

Crida l’atenció com tota aquesta arbitrarietat i arrogància patronal compta amb la total complicitat del Govern, el Ministeri de Treball i la Inspecció Laboral. Els mateixos que es van omplir la boca en campanya electoral amb la miserable pujada a 900 euros, ara miren per a un altre costat quan els empresaris es neguen simplement a complir la Llei.

També que des dels grans sindicats, incloent CCOO que ha sortit a denunciar solament després de la vaga de Telepizza, hagin trigat res menys que 5 mesos a donar-se “compte”. CCOO ha anunciat que obrirà un portal dins de dues setmanes (sí, dues setmana!) per a informar els treballadors. Una cosa completament insuficient. El camí per a poder acabar amb aquests abusos i aconseguir imposar la pujada salarial robada, així com avançar a revertir la ultra explotació que acompanya a aquests sectors, és el que van marcar fa una setmana en Telepizza, l’organització i la mobilització.

És necessari seguir aquest exemple, i alhora exigir a les direccions de CCOO i UGT que, si volen que es prenguin de debò les seves denúncies, promoguin un procés d’assemblees en els centres de treball i un pla de lluita coordinat fins a imposar aquestes demandes elementals a la patronal. Des d’Esquerra Diari continuarem obrint el nostre mitjà per a donar veu a totes aquestes denúncies i processos de lluita.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó