×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No es pot combatre la dreta amb els mètodes de la burgesia

Les principals forces parlamentàries de Catalunya busquen aïllar a Vox dins del Parlament català com forma de combatre a la ultradreta.

Guillermo Ferrari

dissabte 17 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Foto Rodrigo Jiménez, de EFE

En aquests dies han comparegut al Parlament alguns dirigents d’Esquerra Republicana, la CUP, Junts i els Comuns per anunciar una sèrie de mesures per combatre la misogínia, el racisme i altres actituds terribles de la ultradreta. La idea consisteix a reformar el reglament del Parlament per acabar amb els “discursos de l’odi i la discriminació”. I, centralment, evitar que Vox pugui designar un senador que li correspon d’acord amb les votacions del 14F.

Mesures com aquestes són completament impotents per reduir el pes de Vox dins de les institucions burgeses només serà la forma ideal perquè Vox pugui fer-se la víctima d’una persecució i així quedar com els “grans lluitadors”. A més també serà un antecedent que les forces parlamentàries burgeses podran fer servir més endavant contra els partits de l’esquerra i la classe obrera.

Malauradament no es pot combatre a Vox amb els mètodes de la burgesia, ni amb les seves institucions. S’ha d’entendre el sorgiment de formacions polítiques ultradretanes per veure com se les ha de combatre.

En primer lloc, Vox guanya pes dins d’una situació de greu crisis econòmica i sanitària que fa que sectors mitjans i de la classe treballadora perdin ràpidament una part important dels seus ingressos. A més, al capdavant el govern central hi són el PSOE i Unidas Podemos, l’esquerra i centreesquerra parlamentaris, aplicant un programa polític i econòmic que beneficia als grans empresaris de l’Ibex.

Això fa que entre la classe treballadora i les classes mitjanes identifiquen a l’esquerra com a responsable de desastre que estem vivint i un sector comença a buscar “respostes” per la dreta i la ultradreta. I, un altre sector comença a veure amb bons ulls a les forces de l’esquerra obrera i revolucionària que critica la política burgesa del govern central i els governs autonòmics.

Per això, si es vol combatre a la ultradreta, s’ha de criticar fortament l’estratègia burgesa del govern central PSOE-UP (i el govern autonòmic d’ERC-JxCat) i impulsar un gran programa de xoc i social per acabar amb l’atur, els ERTO i el tancament de petits comerços fianciat amb més impostos a les empreses de l’Ibex 35 i les fortunes, s’ha de denunciar a la monarquia i el Règim del 78 i mobilitzar als treballadors i els pobles per defensar el dret d’autodeterminació i la fraternitat entre les diferents nacions que hi ha a la península.

Et pot interessar: “Hi ha condicions per a redoblar la lluita per construir una esquerra revolucionària a l’Estat espanyol”

En segon lloc, aïllar Vox dins del “joc parlamentari burgès” només és una mesura administrativa que discrimina a Vox. Abascal i els seus esbirros se n’aprofitaran per dir que ells són la solució i que són perseguits. D’aquesta forma, sense dir el seu programa burgès de protecció de la propietat privada quedaran com si fossin lluitadors pels drets de la gent del carrer.

L’exemple a seguir és el de Vallekas. Quan Vox vulgui fer un acte polític, cal fer una mobilització multitudinària als carrers per refusar la seva presència i fotre’ls fora. Els sindicats obrers i estudiantils i l’esquerra han de sortir al carrer massivament al carrer per contrarestar els actes polítics d’aquests ultradretans i així demostrar que el seu discurs polític és d’una minoria racista, misògina i dels rics.

Malauradament, a Catalunya l’esquerra política fa acords con les forces burgeses del procés que són les mateixes que impulsen lleis privatitzadores, que ataquen els treballadors i gestionen pressupostos autonòmics per enriquir les grans empreses catalanes. La CUP i els Comuns donen suport a la política d’ERC i JxCat com si aquestes forces volguessin lluitar contra el feixisme o la ultradreta.

En tercer lloc no hi ha entre l’extrema dreta i la burgesia (i els seus mètodes) no hi ha grans contradiccions. La burgesia utilitza a la dreta. La dreta fomenta els enfrontaments entre treballadors nadius i estrangers, catalans i de la resta de l’Estat, entre les treballadores i treballadors, etc. Quan els treballadors ens barallem entre nosaltres, la burgesia aprofita per aplicar-nos ajustos i retallades. I això és el que necessita per passar les reformes de pensions i laborals.

Et pot interessar: Recolzant al govern "progressista" no es combat a l’extrema dreta

En conclusió, no podem lluitar contra Vox amb la política burgesa del govern central del PSOE-UP i del govern català d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Són aquests governs els responsables de l’atur, els ERTO, els desnonaments, etc. I precisament, si l’esquerra i les forces que s’autoanomenen progressistes apliquen els ajustos típics de la dreta, la dreta queda neta i es proposa com una opció millor.

A la dreta, la ultradreta i les formacions feixistes només les podem combatre al carrer conjuntament amb la classe treballadora i el poble pobre aixecant un programa de resolució dels greus problemes polítics, socials i nacionals. Cap pacte amb la “cua del diable” ens servirà per combatre “les banyes del diable”.

Per això, és vital construir una esquerra anticapitalista que comenci a fer-se forta entre els joves i les dones que surten a queixar-se de l’absència de democràcia i entre els treballadors i les treballadores que s’organitzen contra la precarietat i les opressives condicions laborals. Cal que l’esquerra independentista i anticapitalista, conjuntament amb les treballadores i treballadors i estudiants que lluiten i busquen respostes comenci a crear una esquerra anticapitalista, independent dels diferents sectors de la burgesia i que surti a lluitar al carrer.

Et pot interessar: No n’hi ha prou amb moure fitxa, cal trencar el tauler: necessitem un front anticapitalista i de classe


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid