×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

No a la venda d’armes del Govern PSOE-UP al govern colpista de Dina Boluarte al Perú!

El govern de coalició reconeix a la colpista Boluarte i li subministra les bales i material antidisturbis que està sent utilitzat contra indígenes, treballadors, pagesos i estudiants que surten als carrers i carreteres des de fa dos mesos. Fins avui ja van almenys 60 manifestants assassinats a les mans de les forces repressives. No a aquesta nova ingerència de l'imperialisme espanyol contra el poble peruà!

Facebook Twitter

Des que es va consumar el cop d’estat el 7 de desembre del 2022 la resistència d’obrers i pagesos contra el govern de la dretana Dina Boluarte no ha deixat de créixer. A les vagues, talls de carretera i manifestacions massives que han inundat Lima i les principals capitals, el govern colpista ha respost amb una repressió salvatge.

Una recent delegació internacional, encapçalada pels legisladors argentins del Front d’Esquerra i dirigents del PTS Alejandro Vilca i Alexandrina Barry, va recollir les dades aportades per diversos organismes de drets humans del Perú, com la Coordinadora de DDHH del Perú. En els seus informes s’han comptabilitzat fins avui 60 morts produïdes per “impacte de bala en òrgans vitals”, matances perpetrades per l’Exèrcit amb execucions extrajudicials i 912 ferits.

A aquestes xifres se sumen desenes d’intervencions policials contra manifestacions, recintes universitaris i fins a funerals dels assassinats, com el dels joves de la regió d’Andahuaylas, els assistents de la qual van ser directament gasats des d’helicòpters.

Amnistia Internacional ha denunciat que part de la munició real i material antidisturbis empleat per la Policia i l’Exèrcit de Boluarte té segell espanyol. En una recent recerca portada endavant per aquesta organització s’ha confirmat l’ús de projectils d’escopeta antidisturbis i bales de foam de la marca espanyola Maxam Outdoor, així com tanquetas policials Pegàs 3560 BMR fabricades a l’Estat espanyol.

L’Estat espanyol és des de fa 5 anys el principal subministrador d’armes al país andí de tota la UE. Entre el 2017 i el 2022 els governs de Rajoy i Pedro Sánchez van autoritzar vendes per un valor de 184 milions d’euros.

Sol·liciten a l’actual govern de PSOE i Unides Podem que suspengui totes les exportacions immediatament. És la Secretària d’Estat de Comerç, Xiana Margarida Méndez, també presidenta de la Junta Interministerial, la que regula aquest tipus d’autoritzacions, que, d’altra banda, segueixen emparades en l’opacitat que garanteix la Llei de Secrets Oficials del Franquisme, encara vigent.

El govern de coalició no ha respost fins avui a la petició d’Amnistia. Però sí que ho va fer al cop de Dina, el mateix 8 de desembre, amb un tuit del president en el qual saludava a la colpista i reconeixia el seu govern.

Altres antecedents en aquesta matèria no auguren tampoc res nou del silenci sobre si es mantenen el lliurament d’armes i material antidisturbis. Va ser el mateix Pedro Sánchez el que va subministrar material antidisturbis al govern Piñeira en plena revolta del 2019 i ha estat el seu govern també, ja amb Unidas Podemos al Consell de ministres, el que ha continuat venent fragates a l’Aràbia Saudita per al seu bloqueig naval contra el poble iemenita que ha causat més de 12 mil morts.

El rol expoliador de l’imperialisme espanyol amb vaixells almirall com Repsol, Santander o Telefònica a Amèrica Llatina, és ben conegut pels seus pobles. Els governs del PSOE i el PP van ser els grans artífexs de la seva expansió durant la dècada dels 90 amb el suport de governs ultres neoliberals, com el de la dictadura de Fujimori.

Aquest paper l’han defensat per tots els mitjans, inclosos el suport a temptatives colpistes com ha succeït en diverses ocasions a Veneçuela o ara mateix al Perú. Una pràctica d’Estat portada endavant pel vell bipartidisme, a la qual ara se sumen des de l’Executiu els i les ministres de Podemos i el PCE que, com a la resta de l’agenda exterior de l’imperialisme espanyol, brinden un silenci còmplice a les decisions del president.

Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) denunciem la criminal repressió portada endavant per la Policia i l’Exèrcit de Boluarte, ens solidaritzem plenament amb la lluita del poble peruà contra els colpistes i per una Assemblea Constituent, que solament un govern provisional de les organitzacions obreres i pageses en lluita podrà garantir que sigui realment lliure i sobirana.

Donar suport a la lluita del poble peruà contra el règim colpista és una tasca de primer ordre per a l’esquerra i els treballadors a Europa i l’Estat espanyol. Per això reafirmem que la millor solidaritat internacionalista amb la seva lluita comença per denunciar la col·laboració del Govern autodenominat “progressista” del PSOE i Unidas Podemos amb l’actual repressió racista i assassina al Perú. Exigim la fi de tot enviament de les armes i material antidisturbis amb la qual estan assassinant als nostres germans i germanes del Perú.

L’esquerra de l’Estat espanyol, les organitzacions obreres, els moviments socials i les organitzacions estudiantils i de l’esquerra que es reivindica anticapitalista hem d’exigir la fi de les relacions diplomàtiques amb Boluarte i el bloqueig de tots i cadascun dels enviaments d’armes i municions. Visca la lluita de les i els indígenes, treballadors, pagesos i estudiants del Perú!


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”