×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ni acomiadaments ni tancaments d’H&M a Euskal Herria

Les treballadores d'H&M a Euskal Herria al costat del sindicat ELA, en vaga des del 22 d'abril, aconsegueixen parar els acomiadaments i la precarització de les seves condicions laborals. Mentrestant CCOO i UGT es van negar a secundar les accions per a asseure's a negociar qui s'anava al carrer.

Pedro Espino

divendres 18 de juny de 2021
Facebook Twitter

Fa uns mesos, la cadena multinacional H&M va anunciar el tancament d’unes 30 botigues a tot l’Estat Espanyol durant aquest mateix any, al que es va sumar un ERO que afectaria aproximadament 1100 treballadors i treballadores com a màxim, al voltant del 17% de la totalitat de la seva plantilla.

A més els qui no resultessin acomiadats sofririen una “modificació substancial de les seves condicions laborals” el que consisteix en un empitjorament de les condicions laborals de les treballadores no afectades directament per l’ERO, ja que l’empresa pretén augmentar la jornada per a compensar la falta de personal. Mentrestant, H&M animava als seus empleats a acceptar acomiadaments voluntaris per a estalviar-se tràmits i mala fama, i els sindicats com a CCOO i UGT feien declaracions d’aquest tipus per a acabar actuant de facilitador per a les intencions de l’empresa.

El 22 d’abril, les treballadores dels centres d’Araba, Bizkaia, Guipúscoa i Nafarroa van iniciar al costat del sindicat ELA una vaga indefinida amb la finalitat que cap fos comiat. Aquesta vaga no va ser secundada per CCOO i UGT, que assumien els acomiadaments en aquestes botigues.

La lluita va aconseguir que l’empresa retirés la proposta d’acomiadar als qui tinguessin jornades superiors a 30 hores setmanals i exercissin el seu dret a la conciliació. Aquest dimarts, s’ha anunciat que ni els acomiadaments ni les modificacions de treball que es tenien previstes tindran lloc en els centres del País Basc i Navarra.

Malgrat que CCOO definia aquest atac com a “injustificat i desproporcionat”, afegint que a més del tancament dels 30 establiments, altres 94 es veurien afectades pels acomiadaments, la posició del sindicat va ser la de "reduir substancialment el nombre de persones afectades i el tancament de botigues" asseient-se a negociar amb l’empresa i negant-se a secundar les vagues que han detingut els acomiadaments, com en el cas d’Euskal Herria.

De la mateixa manera les treballadores d’H&M a Catalunya van anunciar diverses jornades d’atur convocades per la CGT que com ELA, fan una crida a la resta de treballadores i treballadors de la resta de botigues de l’Estat. L’objectiu de la vaga, segons la CGT, és que l’empresa de marxa enrere amb l’ERO i les modificacions de jornades.

Les cadenes tèxtils s’estan orientant a la venda en línia, destruint llocs de treball i deixant a les seves treballadores de costat mentre les empreses obtenen cada vegada majors beneficis. En el cas d’H&M, en 2020 va obtenir un 6,3% més de beneficis que l’any anterior va agregar ELA, els qui van celebrar la notícia de la lluita com un triomf del sindicalisme combatiu i militant.

A Euskal Herria hi ha molts altres exemples avui actius de lluita obrera que s’organitza i no es resigna com les treballadores de Tubacex els qui fa més de cent vint-i-cinc dies que fan vaga, així com moltes altres empreses d’Eskerraldea.

Des d’Esquerra Diari manem solidaritat i saludem tots aquests exemples vius d’organització i lluita, que trenquen amb aquesta lògica que ens vol imposar la burocràcia sindical que resignar-se i cedir sense lluitar és l’única alternativa.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"