×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Nazis, fora!”: massives marxes a Alemanya contra l’atemptat d’ultradreta

Milers de persones es van manifestar en 70 ciutats alemanyes contra els atacs racistes d'un neonazi en Hanau que van deixar una dotzena de morts.

EsquerraDiari.cat

dissabte 22 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Les marxes van ser massives. Només a Berlín, va haver-hi 5.000 persones en una poderosa manifestació a través de Neukölln, i també van ser massives les manifestacions a Hamburg o Munic.

No sols hi havia dolor i ràbia, sinó també una enorme combativitat. A Berlín es cantava contra la tesi del “llop solitari”, apuntant en contra del govern i la responsabilitat de l’Estat a encobrir o garantir la impunitat per a grups d’ultradreta.

Qüestions que comentaven molts manifestants és que aquest atemptat de Hanau és la continuïtat de les accions terroristes de la dreta des dels anys 90 fins avui, per la qual cosa la tesi de l’ "autor únic" difosa per la policia i els mitjans de comunicació va ser rebutjada rotundament.

Per contra, en molts discursos en finalitzar les manifestacions es va posar l’accent en la incitació racista que prové dels propis mitjans de comunicació, la responsabilitat del govern amb les seves polítiques xenòfobes i lleis racistes i les tèrboles relacions entre la policia, els serveis secrets i els grups de la ultradreta.

Igual que en el seu moment es va revelar que el grup neonazi NSU —que va assassinar a diverses persones durant una dècada fins a 2011— tenia connexió amb elements de l’aparell estatal i les forces repressives, avui es pot afirmar que l’atemptat de Hanau no és un cas aïllat. Per contra, està emparat en la impunitat que gaudeixen aquests grups, i es recolzen a més en el creixement de forces com el partit Alternativa per Alemanya. I recordem que fa uns dies enrere va ser el propi partit de govern d’Angela Merkel el que buscava arribar a un acord parlamentari amb aquest partit a Turíngia.

A Berlín, Yunus Özgür del grup RIO i corresponsal d’Esquerra Diari, va parlar en finalitzar la marxa sobre la responsabilitat del govern en el terrorisme racista i va demanar que no es confiés en els partits de govern, sinó que es realitzessin mobilitzacions i vagues conjuntes de tots els treballadors per a lluitar de forma unificada contra el racisme i el terrorisme de la dreta.

A Munic, Baran Serhad de RIO va parlar davant 1.500 persones que s’havien reunit per a commemorar als assassinats en l’atac feixista en Hanau: "Els que diem: mai més feixisme, hem de dir també: els refugiats són benvinguts!

Companyes de l’organització Brot und Rosen [Pan y Rosas] i de Klasse Gegen Klasse es van manifestar també al costat de 5.000 persones a Berlín i desenes de milers en tot el país: “L’única sortida és organitzar-nos, mobilitzar-nos i exigir que es prepari una gran acció dels sindicats i les organitzacions polítiques contra l’extrema dreta”, explicava Andrés.

Article escrit sobre la base d’informes dels nostres corresponsals a Alemanya, Stefan Schneider i sobre un article publicat en alemany.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques