×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Munic: important debat cap a la vaga internacional de dones del 8M

Va ser en el primer gran esdeveniment de Pan y Rosas a la ciutat alemanya i va comptar amb la presència de la seva fundadora Andrea D'Atri. Molts presents eren estudiants universitàries i secundàries, i també treballadores precaritzades. Cap a on va el moviment de dones que està emergint a tot el món?

Stefan Schneider

Benjamin Ruß

dilluns 4 de febrer de 2019
Facebook Twitter

A les set de la tarda, la sala estava plena. Com les cadires no eren suficients, algunes de les presents es van asseure al terra o van assistir a l’esdeveniment dempeus. Entre elles va haver-hi dotzenes d’estudiants secundàries, dones migrants, treballadores de diversos sectors, com el sector hospitalari, però també activistes del moviment de dones durant dècades.

Totes van venir a debatre amb la feminista i marxista argentina Andrea D’Atri, fundadora de l’organització socialista de dones Pan y Rosas i membre de la direcció del Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS). En la seva gira per Europa parlarà entre altres sobre el sorgiment d’un nou moviment de dones a tot el món i especialment de les seves experiències a l’Argentina. D‘Atri va participar al costat de Narges Nassimi, amb la traducció de Lilly Schön, totes dues fundadores de Pan y Rosas a Alemanya, moderada per Lisa Sternberg, una infermera de Munic.

L’esdeveniment, que es va realitzar amb el suport de la fundació Rosa Luxemburg, a causa de la seva gran afluència és un signe del dinamisme d’un moviment de dones que també s’està desenvolupant a Alemanya.

Narges Nassimi va començar amb una anàlisi de la situació actual de les dones treballadores a Alemanya i les seves lluites, tant en el seu significat històric com en la seva forma actual. Començant pel moviment feminista dels anys 60 i 70, passant per les vagues de dones dels anys 90, fins avui, va comptar sobre les lluites laborals de les dones migrants per igual salari per igual treball, fins a les mobilitzacions contra les legislacions sexistes i les lluites de les dones refugiades:

"1994 va ser l’última vaga de dones a Alemanya. En aquesta època, la lluita estava dirigida contra la pobresa, la desocupació, la reducció de les prestacions socials i la precarietat de les condicions de treball. També és molt interessant que hagin lluitat contra la col·locació de dones refugiades en campaments. Aquests temes continuen sent d’actualitat i les seves demandes no han estat satisfetes fins avui".

A més, moltes dones treballadores es veuen afectades per l’opressió racista, ja sigui mitjançant la criminalització del moviment de dones kurdes o l’exclusió de milions de dones migrants del dret al sufragi.

Davant això, és d’importància estratègica restablir el vincle entre el moviment de dones i el moviment obrer. Les lluites de les dones de les últimes dècades van ser a vegades moviments de masses amb la participació de moltes treballadores, però no existia una connexió orgànica amb les lluites de la classe obrera. Amb l’excepció d’algunes lluites emblemàtiques, no se les va associar amb vagues a les fàbriques i també se les va mantenir al marge de la burocràcia sindical. Així, el moviment obrer es va limitar a qüestions "purament econòmiques", mentre que el moviment de dones es va institucionalitzar cada vegada més i es va integrar en les ONG i en l’aparell estatal. De la crítica al sistema del capitalisme patriarcal, es va passar a l’horitzó limitat de l’alliberament individual i la inclusió i expansió dels drets en el marc del sistema governant.

Narges, d’altra banda, va emfatitzar la tasca de reconstruir un feminisme socialista que veu el capitalisme i el patriarcat inseparablement units i que només pot ser enderrocat en una lluita comuna. Va exigir que la vaga de dones en desenvolupament, amb les seves reivindicacions, sigui portada als sindicats i, per tant, a les empreses, escoles i universitats.

Andrea D’Atri va començar la seva presentació amb un enfocament especial en la situació internacional de la dona. La tendència a la polarització social i política no només es reflecteix en una sèrie de governs de dreta com el Brasil, Polònia o els Estats Units. Avui gairebé el 50 per cent dels treballadors assalariats són dones, la majoria d’elles amb ocupacions precàries. En els últims anys, per exemple, hi ha hagut grans mobilitzacions de dones a tot el món, anunciant una nova fase en la lluita de classes.

De particular importància aquí és l’experiència de la lluita del moviment de dones a l’Argentina en els últims anys, que ha crescut des del 2015 i ha dut a terme una lluita històrica pel dret a l’avortament en el 2018. Les lliçons de l’última demostren que el moviment de dones no pot confiar ni en l’Estat ni en els partits reformistes, sinó només en la seva mobilització als carrers, i especialment en la seva connexió amb la classe obrera, que és l’única que pot realment paralitzar tot aquest sistema d’explotació i opressió a causa de la seva posició en el procés de producció, amb les dones treballadores al capdavant.

La lluita a l’Argentina -per la legalització de l’avortament, però també contra els feminicidis, contra els acomiadaments i contra les retallades imposades pel Fons Monetari Internacional i l’imperialisme- continua el 8 de març. Andrea es va centrar en la necessitat d’una política cap als sindicats per a superar la política obstruccionista de la burocràcia sindical a través de la pressió de la base i reconquerir als sindicats com a òrgans de lluita contra l’explotació i l’opressió. Andrea D’Atri va plantejar:

"Dins del moviment de dones argentines exigim que els sindicats convoquin a assemblees en tots els llocs de treball per a votar sobre l’aturada".

En la següent ronda de preguntes i discussions amb més d’una dotzena de discursos, van sorgir moltes preguntes. Des d’un aprofundiment de la discussió sobre l’avortament, sobre l’actitud cap a la prostitució, sobre les experiències del moviment de dones en els anys 70, fins al "feminisme del 99%". En relació amb això últim, Andrea aclareix novament per què és necessària una perspectiva revolucionària de la classe obrera en el moviment de dones:

"No volem que unes poques dones puguin convertir-se en explotadores. Volem enderrocar el sistema d’explotació".

Al final de l’esdeveniment va haver-hi una convocatòria per a l’organització d’una forta vaga de dones el 8 de març, també aquí a Alemanya. A Munic, les condicions per a això són bones: en la reunió de treball de l’endemà, més de 50 dones es van reunir a la casa de la central sindical DGB.

El 23 de febrer Andrea parlarà de nou a Alemanya. A Berlín presentarà el seu llibre "Brot und Rosen. Geschlecht und Klasse im Kapitalismus" (Pan y Rosas. Antagonismo de Género y Pertenencia de Clase en el Capitalismo), que va ser traduït a l’alemany per Lilly Schön.


Facebook Twitter

Stefan Schneider

Grupo RIO - Berlín


Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light