Internacional

COP25

Multitudinària manifestació pel clima a Madrid

Centenars de milers de persones desborden les principals artèries del centre madrileny en la marxa pel clima, per a protestar davant la COP25 que va ser traslladada des de Xile.

dissabte 7 de desembre de 2019| edici� del dia

Segons els organitzadors, mig milió de persones es van mobilitzar aquest divendres a Madrid com a resposta enfront de la cimera del clima.

Col·lectius ecologistes, contra l’ extractivismo miner, per la Mar menor, contra la contaminació de les mars, per la desaparició d’espècies i contra el canvi climàtic, grups feministes, plataformes d’immigrants, al costat de milers i milers de joves, estudiants, sindicats, partits polítics i famílies amb fills petits, en un clima bastant festiu. Centenars de milers van donar forma a una veritable marea humana contra el canvi climàtic.

“Un grau, dos graus, adéu a l’ésser humà” cantaven des d’ Extinction Rebellion, mentre que des de la plataforma Fridays for future feien l’exigència de “justícia climàtica”.

“No tenim un planeta B”, deien milers de joves, i es tracta “del nostre futur”.

També va estar-hi Molt present la lluita del poble de Xile. La cimera del clima s’havia planificat per a realitzar-se en aquest país, però Piñera va decidir suspendre-la a causa del clima de gran protesta social i repressió, de la qual és responsable. El govern del PSOE es va oferir llavors per a rebre a la COP25 i nombroses empreses van sortir a recolzar-lo. Per això, molts manifestants cantaven cançons en solidaritat amb el poble xilè i contra la repressió.

L’actor Javier Bardem tancava l’acte fent una crida a la mobilització contra l’emergència climàtica i fent referència al fet que queda poc temps per actuar.

Però el moment més esperat va arribar quan va prendre la paraula Greta Thunberg. "L’esperança no està entre els murs del COP25, sinó aquí fora. Vosaltres sou l’esperança" va dir l’activista sueca en tancar la multitudinària manifestació i va dir "traïdors" als polítics presents a la Cimera. “El canvi està arribant, els agradi o no” [als líders mundials]. L’activista va arribar al matí a Madrid des de Lisboa, després de viatjar 20 dies en catamarà a través de l’oceà Atlàntic.

També molts col·lectius i pancartes apuntaven contra les empreses com Endesa, que van afavorir oficialment la cimera en una operació de “greenwashing”, mentre es tracta de les multinacionals més contaminants del planeta.

Des d’alguns sectors, es va promoure la formació d’un bloc anticapitalista, per a plantejar que, si “el capitalisme destrueix el planeta”, caldrà “destruir al capitalisme”.