×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mor l’escriptora Almudena Grandes

Va ser l'autora d'una extensa obra literària, en la qual va abordar de ple la història de la guerra civil espanyola, el franquisme, l'exili i les seves conseqüències fins al dia d'avui. Patia un cancer diagnosticat fa dos anys.

EsquerraDiari.cat

dilluns 29 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Aquest dissabte moria als 61 anys Almudena Grandes, producte d’un cancer que havia estat diagnosticat fa dos anys. Una de les principals veus de la literatura espanyola actual.

Nascuda a Madrid en 1960, on va estudiar història i geografia, la seva obra literària va abordar múltiples temes. Va ser autora de 13 novel·les, llibres de relats i assajos. Dins de les primeres destaquen aquelles que aborden la història de la postguerra civil espanyola i els seus memorables ’Episodios de una guerra interminable’ on va abordar les conseqüències d’aquest moment crucial del Segle XX, després de la derrota que van sofrir els treballadors i el poble espanyol, sota la dictadura franquista.

En ells pren moments particulars d’aquests llargs anys dictadura, amb les desventures i els recorreguts de desenes i desenes de personatges, entre la resistència, la repressió, l’exili i la nostàlgia. L’últim episodi de la saga serà publicat de forma pòstuma. Es tracta de ’Mariano en el Bidasoa’, que esperem llegir pròximament.

La temàtica de la guerra civil ja havia estat abordada per Almudena en ’El corazón helado’, una monumental obra de gairebé mil pàgines, on abasta els creuaments de les diferents generacions de dues famílies, travessades per la guerra civil i les seves conseqüències, fins a l’actualitat.

Més enllà de les diferències polítiques que pugui tenir-se amb la seva interpretació de la Guerra civil i la seva valoració elogiosa del Frente Popular, els seus llibres van permetre a milers de persones un apropament a gran part d’aquesta història.

Altres títols reconeguts de l’autora, llegida avui en gran part del món, són ’Las edades de Lulú’ o ’Te llamaré Viernes’.


Facebook Twitter
Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí

Els Mossos d’Esquadra detenen Clara Ponsatí

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”