×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mor Jean Luc Godard: el gran cineasta que pensava amb imatges

El cineasta franc-suís Jean-Luc Godard, un dels pares de l'avantguarda del cinema com la Nouvelle Vague, ha mort aquest dimarts als 91 anys.

EsquerraDiari.cat

dimarts 13 de setembre de 2022
Facebook Twitter

El diari francès Liberation informa aquest dimarts de la mort del “cineasta total de les mil vides”. La seva filmografia inclou 131 títols com a director (bona part d’ells curts i documentals) entre 1955 i 2018, a una llarga carrera cinematogràfica que inclou 76 nominacions a premis, amb 51 guardons.

Godard, nascut a París al desembre de 1930, va començar al món del cinema com a crític a la dècada de 1950 en diverses revistes especialitzades. En paral·lel, va començar a rodar algunes pel·lícules curtes, a les quals va tenir com a col·laboradors a altres joves com Éric Rohmer o François Truffaut, que anaven a crear el que es coneixeria com la Nouvelle Vague.

Enmig del Maig Francès, Godard i Truffaut van realitzar un boicot al festival de Cannes en suport als obrers i estudiants que eren als carrers.

Però va ser "À bout de souffle" el 1959, amb Jean Seberg i Jean-Paul Belmondo com a protagonistes, el film que li va llançar a la fama per a convertir-se en una de les obres fundadores d’aquest moviment.

Durant uns anys també es va centrar en els documentals fins que va tornar al cinema comercial amb "Prénom, Carmen", el 1983.

Les seves últimes obres van ser dos curtmetratges i un documental, "The Image Book", totes de 2018.

Entre els premis que va rebre destaquen un Oscar honorari, una Palma d’Or especial i dos César d’honor francesos, guardons que van retre homenatge a una carrera molt especial.

Tal com plantejava Violeta Bruck a un article sobre el cineasta: “La producció audiovisual de Godard és molt àmplia i inclou curtmetratges, programes de TV, llargmetratges de ficció, documental, cinema militant, assajos, realitzacions col·lectives i múltiples experiments. Des de 1954 fins avui, són 60 anys de cinema. A cada etapa del seu treball també ha plantejat els seus punts de vista sobre el llenguatge audiovisual a través d’entrevistes, escrits, notes periodístiques, xerrades, classes públiques o assajos.”


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"