×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mitjans internacionals apunten a l’Estat Islàmic per l’atemptat a Kabul

Un doble atemptat suïcida ha sacsejat avui l'aeroport de Kabul i ha deixat almenys 13 morts i 30 ferits, entre ells estatunidencs, enmig de les evacuacions de milers de persones que intenten sortir de l'Afganistan per temor als talibans.

dijous 26 d’agost de 2021
Facebook Twitter

Un doble atemptat suïcida ha sacsejat avui l’aeroport de Kabul i ha deixat almenys 13 morts i 30 ferits, enmig de les evacuacions de milers de persones que intenten sortir de l’Afganistan per temor als talibans, informen des de Rússia i els Estats Units.

El recompte de 13 morts i 30 ferits segons Al Jazeera, que també ha dit que ha sigut un doble atac suïcida, és la primera xifra oficial de víctimes i ferits pels atemptats.

Aquests arriben hores després que diversos Governs occidentals advertissin sobre la possibilitat que es produïssin atemptats imminents en l’aeroport de la capital afganesa durant les últimes hores del pont aeri obert per a les evacuacions, amb termini fins al pròxim 31.

El portal de notícies Politico, citant a un funcionari d’Estats Units, diu que els atacs han sigut reivindicats per la filial afganesa del grup gihadista Estat Islàmic (EI), que és rival dels talibans, ara en el poder a l’Afganistan.

El Departament de Defensa dels Estats Units ha dit que les explosions han sigut almenys dues, una en un dels accesos a l’aeroport i una altra en un hotel pròxim.

"L’explosió a la Porta Abbey ha sigut el resultat d’un complex atac que ha provocat víctimes civils", ha dit el portaveu del Pentàgon, John Kirby, a través de la xarxa social Twitter.

"Podem confirmar almenys una altra explosió a l’Hotel Baron o a prop, a poca distància de la Porta Abbey", agregava.

La cadena de notícies afganesa TOLO, citant a testimonis, ha dit que l’esclat en l’accés a l’aeroport s’ha donat entre la multitud, la qual cosa sembla apuntar a un atac suïcida.

Abans, el Regne Unit havia dit que un "atac terrorista" podria ocórrer en hores, i Bèlgica que hi havia una amenaça d’un "atemptat suïcida".

En tant, altres països havien urgit als seus ciutadans a evitar la zona de l’aeroport de la capital afganesa.

En l’última setmana, l’aeroport ha sigut escenari de les imatges més dramàtiques de la fi de la guerra més llarga dels Estats Units i la presa del poder pels talibans, amb un vol darrere l’altre per a treure als qui temien un retorn del seu brutal règim.

Alguns països que han participat de la missió de l’OTAN a l’Afganistan d’aquests últims 20 anys ja han acabat amb les seves evacuacions i han començat a retirar als seus soldats i diplomàtics.

Durant la nit, diverses capitals occidentals han emés nous avisos d’amenaces de la filial afganesa de l’EI.

Anit, l’Ambaixada dels Estats Units a Kabul va advertir a ciutadans del país que abandonessin tres entrades a l’aeroport per una amenaça no especificada.

Austràlia, Nova Zelanda i el Regne Unit van cridar als seus ciutadans a no anar a l’aeroport, i la Cancelleria australiana va dir que hi havia una "molt alta amenaça d’un atac terrorista".

"Els nostres informes inicials diuen que 13 afganesos han mort i altres 52 han resultar ferits, i les baixes podrien augmentar", ha dir per telèfon el portaveu talibà Zabihullah Mujahed.

Segons el mitjà Bloomberg els talibans han culpat als Estats Units, que està dirigint una evacuació militar de Kabul, per atreure grans multituds al perímetre de l’aeroport. Mujahed ha dit que continua una recerca sobre qui està darrere de l’atac, encara que molts analistes diuen que una branca de l’Estat Islàmic, un enemic tant dels talibans com dels Estats Units, podria ser el culpable.

Si bé no era clar immediatament qui va causar l’explosió, al principi del dia, els aliats dels Estats Units i l’OTAN havien advertit als seus ciutadans que no viatgessin a l’aeroport degut al risc creïble i imminent d’atacs. Biden va citar específicament a l’Estat Islàmic - Khorasan, un grup terrorista, com una amenaça potencial, aquesta setmana.

“Són desafiaments reals i significatius que també hem de tenir en compte com més temps ens quedem, començant amb el risc agut i creixent d’un atac d’un grup terrorista conegut com ISIS-K, un afiliat de ISIS a l’Afganistan, que és un enemic jurat dels talibans també”, va dir Biden el dimarts. "Cada dia que estem en terra és un altre dia en què sabem que ISIS-K està tractant d’apuntar a l’aeroport i atacar tant a les forces estatunidenques i aliades com a civils innocents".

Biden va reiterar aquesta setmana el seu pla de retirar totes les tropes estatunidenques de l’Afganistan abans del 31 d’agost, encara que va demanar al Pentàgon i al Departament d’Estat que elaborin plans de contingència en cas que siguin necessaris.

La situació es torna cada vegada més caòtica i inestable en la mesura que s’acosta la data límit de retirada de les tropes nord-americanes i de l’OTAN. Desenes de milers enlairen en els avions escapant en condicions de refugiats. Almenys surt un avió cada 35 minuts.

Ara, sobre l’abrupte sòl de l’Afganistan, però també en les ribes dels seus veïns, aquestes tres organitzacions representen una estranya competició entre grups islàmics radicals que, alhora, suposa una amenaça per a aquests països. Com va ocórrer durant l’auge de l’ISIS a Síria i l’Iraq, el seu èxit en el camp de batalla enfront dels Estats Units serveix d’inspiració també grups similars en altres parts del món, com vam veure amb Boko Haram o altres que s’han radicalitzat en sud-est asiàtic. Les tropes internacionals marxen de l’Afganistan sense haver complert ni centímetre la seva lluita contra el terrorisme internacional deixant un país devastat a les mans dels talibans.

Et pot interessar: L’Afganistan: l’epíleg de la “guerra contra el terrorisme”


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna