Catalunya

CATALUNYA

Miners de Vilafruns es mobilitzen enfront les morts obreres

Els miners de Vilafruns es mobilitzen en una jordanda de vaga convocada pels sindicats després que en dos mesos hagi hagut qautre accidents laborals i tres morts. La cobdicia de l'empresa pot més que les condicions i la precarietat laboral al sector.

dimarts 30 de juny de 2020| edició del dia

Més de 350 treballadors de la mina de Vilafruns s’han manifestat aquest matí a Manresa per a protestar contra els tres accidents laborals de les últimes setmanes i que han deixat dos morts, a més d’exigir millors condicions laborals i més seguretat.

El passat 25 de juny es produïa un nou accident mortal en la mina que és propietat de l’empresa ICL-Iberpotash, a la localitat de Balsarenys, el tercer en el dos últims mesos.

Els treballadors de la mina denuncien que actualment existeix una falta d’inversió per part l’empresa, a més d’unes condicions d’ultra precarietat i constant subcontractació, quelcom que acaba perjudicant en les condicions laborals dels propis miners.

Davant aquesta situació permanent de risc laboral, els miners s’han mobilitzat en una jornada de protesta que coincideix amb la vaga convocada pels sindicats, entre ells CGT Catalunya, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la Intersindical-CSC.

En el mateix sentit, a més, els treballadors denuncien també que l’empresa ha reduït inversió en la mina de Vilafruns, donant alhora prioritat a la mina de Súria, de la qual també és propietària i on ICL manté el seu pla empresarial vigent. Una decisió que deixa en clar la cobdícia empresarial.

D’altra banda, des dels sindicats i els propis treballadors estan denuciant fa temps que les administracions i Inspecció de Treball s’estan desentenent de la situació, i més davant els diferents accidents dels últims mesos.

Et pot interessar: Dos treballadors morts en tres setmanes són “accidents”?

A més, per part seva, l’empresa ICL-Iberpotash prenia la decisió dijous passat de parar de forma indenfinida la producció de Vilafuns fins a reavaluar les mesures de seguretat, segons el seu propi comunicat.

Sens dubte, vist que Inspecció de Treball mira sempre cap a un altre costat, resulta urgent una recerca profunda dels fets, així com un pla de seguretat en la planta. Però creure que la mateixa empresa que ve facilitant aquesta situació llançarà llum sobre tot allò ocorregut és mera fantasia.

Enfront això, es necessària una veritable comissió investigadora, independent de la Generalitat i de la pròpia empresa, de la qual puguin ser part els mateixos treballadors i els sindicats, els veritables interessats en la seguretat laboral i acabar amb la precarietat laboral.
temes relacionats

Coordinadora Obrera Sindical (COS)   /    Catalunya   /    Món obrer Estat espanyol   /    Accidents laborals   /    Morts per accidents laborals    /    Accidents   /    CGT   /    Societat

Comentaris

Comentar