×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milions sense ingressos, milions per a les grans empreses

L’Estat Espanyol es consolida com el país amb major atur de la Unió Europea al mateix temps que demana ajudes milionàries per a empreses que estan acomiadant.

Guillermo Ferrari

dilluns 12 d’abril de 2021
Facebook Twitter

L’Estat espanyol està doblant la taxa d’atur de tota la Unió Europea. Mentre l’Eurozona té un 7,5% dels seus treballadors sense feina; l’Estat en té una mica més del doble, concretament un 16,1%. Això vol dir, una mica més d’1,7 milions de treballadors sense feina. És el país amb major taxa d’atur, fins i tot per davant de Grècia que ara ocupa la “segona posició”.

I com si això no fos poc, fa mesos que a l’Estat hi ha milers i milers de treballadors que només cobren entre el 70 i el 50% del seu salari base. Al mes passat sumaven 743.628. I això es presentat per la burocràcia sindical, el Govern “més progressista de la història” i els empresaris com la gran solució per evitar arribar a un atur superior. I el que no se sap és quantes d’aquestes treballadores acabaren augmentant les cues de l’atur.

Però la pitjor part de la crisi és pels joves. L’atur juvenil està a tocar del 40% quan la mitja a Europa és del 17,2 (més del doble!!!). Són al voltant de 585.000 els joves que no tenen feina. Tres de cada quatre joves que finalitzen els seus estudis universitaris pensen en marxar fora per poder treballar.

L’Ibex viu dels ERTO i dels ajuts europeus

Mentre milions de treballadors i petit comerços patim la crisi amb ingressos miserables, les grans empreses de l’Ibex 35 opten per rebre milions d’euros en ajuts de la unió europea que després haurem de pagar tota la classe treballadora amb més retallades en salut i educació. El mateix que van al 2008 amb la crisi bancària i que encara paguem amb el “banc dolent”. L’Estat disposa d’uns 140.000 milions d’euros de la Unió Europea, anomenats Next Generation UE.

Ferrovial té més de dos mil treballadors i treballadores en ERTE. El 3 de desembre passat feien una protesta a Madrid. Aquesta mateixa empresa que no paga les nòmines dels seus empleats, opta per obtenir uns cinc mil milions dels fons europeus amb trenta set projectes.

Les grans companyes energètiques com Iberdrola, Repsol, Endesa o Naturgy volen accedir als fons de la Unió Europea. Repsol ha presentat un ERTO a les seves plantes de Puertollano y A Corunha. Endesa ha pactat amb els sindicats 1.200 “sortides voluntàries”. O Naturgy que va acomiadar a mil treballadores al juliol passat.

Aquesta situació òbviament no es restringeix a l’àmbit de l’energia. El BBVA preveu que aquests fons d’ajuts europeus sigui una oportunitat per fer negocis. Però ells en faran amb tres mil treballadors menys afectats per un ERO, el Santander ja ha fer un altre per 3500 assalariats i la CaixaBank acaba de d’anunciar un ERO que afectarà a tots els seus centres de treball.

Malauradament podríem seguir publicant grans empreses que ja han fer un ERTO o ERO o estan en negociacions amb els dirigents sindicals burocràtics per fer-ne un en els propers mesos. Les empreses capitalistes en quant veuen que hi ha problemes es treuen el “llast” de sobre i apel·len a l’administració pública. Com sempre el capitalisme comparteix les pèrdues però es queda el gruix dels guanys.

Et pot interessar: 2021 serà l’any dels ERO: comerç, banca, turisme i indústria planegen acomiadaments massius

Encara que sigui el “govern més progressista”, encara que hi hagi ministres del Partit Comunista o de Podemos, és un govern de les grans empreses capitalistes. I fan el mateix que es fa quan hi ha una crisis: que la paguin els treballadors i el poble pobre. Que és el mateix que van fer Rodríguez Zapatero y Rajoy.

No ens queda un altra alternativa que treure’ns de sobre el capitalisme i els seus parasitaris governs i empresa. L’altra alternativa és tornar a pagar un altra crisi greu del capitalisme. Si volem defensa els llocs de feina, els salaris, els petit comerços s’haurà de combatre la banca parasitària i les grans empreses que ens xuclen la sang.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah